fbpx

Britanci izstopijo iz EU – kaj se bo zgodilo s Škotsko?

Predsednica Škotske nacionalne stranke Nicola Sturgeon (foto: epa).

Velika Britanija bo junija na referendumu odločala o prihodnosti članstva v EU. V kolikor se bodo odločili za izstop iz Unije, bo to vplivalo tudi na Škotsko. V tem primeru bodo zopet organizirali referendum o neodvisnosti, je dejala predsednica Škotske nacionalne stranke (SNP) Nicola Sturegon.

Sturegonova je poudarila, da podpira članstvo v EU, po raziskavah sodeč, pa se z njo strinja tudi večina škotskih državljanov, poroča Večerni list.

Anglija ima sicer 53 milijonov glasovalcev, kar predstavlja več kot 83 odstotkov populacije v Združenem kraljestvu. “V kolikor se bomo znašli v situaciji, da bo večina Škotov glasovala za obstanek v EU, preostali del Britanije pa za izhod, bomo na Škotskem resno razmislili o ponovni neodvisnosti,” je dejala Sturegonova.

Škotska pred dvema letoma na referendumu zavrnila predlog za neodvisnost
Škoti so leta 2014 na referendumu zavrnili predlog za neodvisnost, in sicer s 55 odstotki. Nacionalna stranka je sicer od takrat povečala svoj vpliv v politki, saj je na lanskoletnih volitvah osvojila 56 od 59 škotskih mest v nacionalnem parlamentu v Londonu. Premier David Cameron je referendum o članstvu v EU napovedal za 23. junija, po pogovorih s predstavniki drugih članic EU v Bruslju.

N. K.