fbpx

Cameron dosegel svoje, Cerar pod pritiski

Foto: epa

Vrh EU je po zelo napornih pogajanjih dosegel dober kompromis o britanskem vprašanju, slovenski interesi pa so po besedah našega premierja ustrezno zavarovani. Dogovor o britanskih zahtevah za reformo Unije, ki naj bi zagotovil obstanek Otoka v Uniji je sklenjen. Po mnenju predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja gre za dogovor, ki je pošten tako za Veliko Britanijo kot za EU.

“Lahko smo povsem mirno pristali nanj. Gre za pošten dogovor,” je dejal premier Miro Cerar ter izpostavil, da je bila Slovenija v pogajanjih zelo dejavna.

Kompromis po Cerarjevih besedah omogoča britanskemu premierju Davidu Cameronu, da lahko stopi pred svoje volivce in jim reče, da jih Evropa razume. Preostale članice pa lahko ugotovijo, da je Cameron zastopnik evropske poti in da si želi, da bi svoje volivce lahko prepričal, da ostanejo v EU, poroča STA.

Poseben status
Cameron je z dogovorom Veliki Britaniji vsekakor zagotovil poseben status v Evropski uniji. Britanci namreč ostajajo del tiste Evrope, ki je zanje koristna in kjer lahko vplivajo na odločitve, ki se jih tičejo, hkrati pa ostajajo zunaj delov Evrope, ki jim ne koristi. Torej zunaj odprtih meja in evra, prav tako pa jim ne bo treba sodelovati pri finančnem reševanju držav v območju evra v primeru krize.

Med izpogajanimi zahtevami je Cameron med drugim izpostavil tudi to, da bo Velika Britanija za stalno izvzeta iz formulacije “vse tesnejše Unije” in nikoli ne bo del evropske superdržave.

Dogovor omogoča tudi omejitve dostopa do britanskega sistema socialnih pravic za priseljence iz drugih članic. Velika Britanija bo smela to pravico uveljavljati za obdobje sedmih let.

Velika Britanija velika, močna in pomembna članica
Dogovor z Veliko Britanijo ima po prepričanju slovenskega premierja večplastne učinke. Zelo pomembno je, da se ta tema ne bo več odpirala, saj je treba energijo usmeriti v reševanje migracijske krize in drugih aktualnih vprašanj.

Zelo jasno je, da si želimo obstanka EU v sedanji sestavi tudi zato, ker je Velika Britanija velika, močna in pomembna članica, ki veliko prispeva k skupni evropski politiki, po drugi strani pa je tudi močnejša, če ima ob sebi EU, je še poudaril.

Po dogovoru je pričakovati, da bo britanski premier v kratkem oznanil datum referenduma, na katerem bodo Britanci po 40 letih spet odločali, ali si še naprej želijo članstva v Uniji.

Referendum o članstvu Velike Britanije v EU bo 23. junija.

Po Cameronovih besedah je doseženi dogovor odgovoril na zahteve, ki jih je sam naslovil na EU na začetku pogajalskega procesa. “Ta dogovor je zame dovolj, da priporočim, da Velika Britanija ostane v Evropski uniji in uživa najboljše obeh svetov,” je še dejal po poročanju STA.

Tudi Slovenija pod pritiski
Cerar pa se je ob robu vrha EU z voditelji Grčije, Nemčije, Hrvaške, Avstrije in Nizozemske pogovarjal tudi o usklajevanju dejavnosti na balkanski in srednjeevropski migracijski poti. Kot pred tem Avstrija je bila tudi Slovenija pozvana k omilitvi ukrepov na meji, na kar pa ni pristala, je povedal Cerar. “Vlada je te odločitve sprejela in izvedli jih bomo,” je poudaril.

Premier ni želel biti konkretnejši, dodal je le, da je šlo za kompleksno pogajanje in da je bilo posredovano stališče, da bi bilo dobro, če Slovenija nekoliko omili napovedane ukrepe, kar pa je jasno zavrnil in pojasnil, da mora, dokler vztraja Avstrija, vztrajati tudi Slovenija, ki je schengenska država in bo v prihodnjih dneh in tednih postopno, a zanesljivo varovala schengensko mejo.

Po neuradnih informacijah naj bi k omilitvi ukrepov Slovenijo pozvala Grčija. Z grške strani so sicer v minulih tednih po neuradnih kanalih deževali jasni izrazi nezadovoljstva zaradi slovenske pobude za krepitev nadzora na makedonsko-grški meji, ker naj bi to Gčijo osamilo in jo preplavilo s prebežniki.

Aleksis Cipras sicer po Cerarjevih besedah zdaj napoveduje intenziviranje grških dejavnosti pri ustavljanju nedovoljenih migracij. Slovenski premier meni, da je zdaj skrajni čas za to, ter ocenjuje, da bosta ravnanje Avstrije in posledično Slovenije močna spodbuda Grčiji, da tudi sama stori več, ob pomoči EU, ki pa jo mora sprejeti.

B. O.