Britanska vlada s strožjimi zakoni za džihadistične neveste in vojne turiste, ki se pridružujejo teroristom po svetu

Džihadistične neveste (vir: youtube)

Spletna stran Mailonline poroča, da se bodo džihadistične neveste, kot je Shamima Begum, v kratkem soočile z grožnjo dolgoletne zaporne kazni, ki predvideva do 10 let zapora za britanske državljane, ki obiskujejo vojna žarišča in se pridružujejo terorističnim skupinam. V skladu z novimi zakoni, ki začnejo veljati v kratkem in bodo kaznovali britanske državljane, bosta prepovedana t. i. vojni turizem in zadrževanje v vojnih žariščih.
V skladu z zakonom o omejevanju terorizma bo britanska vlada določila prepovedana območja za britanske državljane. Vsakdo, ki vstopi ali ostane na takšnem območju, se lahko znajde v zaporu do 10 let, omejevanje potovanj na vojna žarišča pa je po mnenju britanske vlade potrebno za zaščito javnosti pred tveganjem terorizma

Vlada bo lahko prepovedala potovanje na določena vojna območja in s tem preprečila tudi pojav džihadističnih nevest ali borcev, ki po porazu teroristične skupine ISIS silijo nazaj v Evropo.

Britanski državljani, ki živijo v tujih terorističnih žariščih, bi se lahko soočili z 10 leti zapora po novih zakonih, ki bodo začeli veljati te dni. To pomeni, da se bodo tisti, ki sledijo zgledu džihadističnih nevest, kot sta Shamima Begum in Tareena Shakil, soočili z veliko strožjimi kazni.

Foto: Twitter

 

Zakon o boju proti terorizmu in varnosti na mejah, sprejet leta 2019, preganja tudi kaznivo dejanje vstopa v tujino ali ostanek na “določenem območju”. Ministri so lani najavili tak ukrep kot del prizadevanj za povečanje sposobnosti oblasti, da se spopadejo z grožnjo tako imenovanih “tujih borcev”. Zakon dovoljuje ministru za notranje zadeve, da določi območje, ki bo nato predmet parlamentarne odobritve.

Da bo notranji minister uporabil pooblastilo, bo moral prepričati parlament, da je državljanom potrebno preprečiti potovanja in zadrževanje na nevarnih območjih z namenom, da bi zaščitili javnost pred tveganjem terorizma. Oseba, za katero bo ugotovljeno, da je vstopila ali ostala na določenem območju, bo lahko obsojena na do 10 let zapora.

40 odstotkov islamistov se je vrnilo nazaj v Veliko Britanijo
V zakonodaji so sicer predvidene tudi izjeme, ki bodo veljale za osebe, ki imajo legitimen razlog za prisotnost na takšnem območju, kot so novinarstvo, pomoč ali udeležba na pogrebu sorodnika. Po tem zakonu ne bo mogoč naknadni pregon posameznikov, ki so pred uveljavitvijo zakona šli v tujino, da bi sodelovali v bojih. Izvzeti bodo tudi tisti, ki so šli na ozemlje Islamske države in se potem vrnili v Anglijo.

Cilj tovrstne protiteroristične zakonodaje je zagotoviti odvračalni učinek in nadaljnje možnosti za obtožbe v primerih, ko so posamezniki osumljeni potovanja v teroristične namene. Takih je bilo v zadnjih letih več kot 900, ocenjuje urad za notranje zadeve. Od teh jih je bilo približno 20 odstotkov ubitih, iz tujine pa se jih je približno 40 odstotkov vrnilo nazaj na Otok, poroča Mailonline.

M. V.