fbpx

Britanska vlada uvrstila Slovenijo med varne turistične države, Hrvaška tudi tam na rdečem seznamu

Foto: STA

Britanska vlada svojim državljanom preko Urada za zunanje zadeve in zadeve Commonwealtha – FCO svetuje v katere države je varno potovati ali ne. Med varne države je uvrstila tudi Slovenijo, skupaj z ostalimi 22 evropskimi državami. Med države, ki po mnenju Britancev niso varne, so se denimo uvrstile Hrvaška, Španija, Švedska in Rusija. Britanci z omenjenim seznamom obveščajo svoje državljane in jim svetuje kam odpotovati, kajti v nujnih primerih jim vlada v državah, ki niso varne ne more pomagati, saj so odpotovali na lastno odgovornost.

Že od samega pričetka pandemije koronavirusa britanski Urad za zunanje zadeve in zadeve Commonwealtha svojim državljanom svetuje vse potrebne podrobnosti za potovanja po svetu zaradi epidemije koronavirusa. Omenjeni urad podaja nasvete, ki so eden glavnih dejavnikov, katere morajo Britanci upoštevati pri določanju kam bodo v času počitnic odpotovali. Če državljani odpotujejo v državo, ki jo omenjeni urad odsvetuje, mu država ne bo mogla zagotavljati pomoči v primeru nujne pomoči, poroča Forbes.

Od četrtega julija dalje je urad dvignil število “rdečih” držav na 60, Britanci pa lahko potujejo v tiste države, za katere ob vrnitvi domov ni obvezne karantene. Britanska vlada je tako pred kratkim dodala pet dodatnih najbolj varnih destinacij in teritorijev, s katerih se bodo lahko vrnili brez karanten ob njihovem prihodu domov. Na seznam najbolj varnih držav so se uvrstile Slovenija, Estonija, Latvija, Slovaška ter karibsko otočje Saint Vincent in Grenadine, z uvrstitvijo teh držav pa so jih tako izločili iz seznama obveznih karanten ob prihodu domov.

Britanska vlada uvrstila Slovenijo med varne države (Vir: Instagram)

Britanska vlada je na seznam držav, kamor odsvetujejo potovanje svojih državljanov v Evropi uvrstila Španijo, Švedsko, Francijo, Balkanske države skupaj s Hrvaško, Rusijo, Bolgarijo in Ukrajino. Prav tako odsvetujejo potovanja v ZDA, Brazilijo, Kolumbijo, Čile in Argentino.

Sara Kovač