fbpx

Britanskega konservativnega poslanca Ammesa umoril somalijski migrant

Britanski konservativni poslanec David Amess je bil velik zagovornik "beguncev". Ubil ga je somalijski migrant. (foto: EPA)

V petek, 15. oktobra 2021, je zaradi posledic vbodnih ran umrl 69-letni konservativni britanski poslanec sir David Amess. Obstajajo domneve, da je šlo za teroristični napad.

Sir David Amess je bil za časa življenja velik podpornik beguncev, na koncu pa mu je življenje vzel 25-letni somalijski migrant. Amess  je bil žrtev napada pred lokalno metodistično cerkvijo v Essexu. Somalec ga je zabodel “več kot ducatkrat”, zaradi česar je Amess izkrvavel, še preden bi lahko reševalci pokrpali vbodne rane.

Po trditvah organov pregona preiskavo o atentatu na poslanca vodi protiteroristična enota. Dopuščajo možnost, da razlog za napad ni povezan s terorizmom. Po poročanju Independent policija umor Amessa obravnava kot islamistični teroristični napad.

Ubitemu poslancu se je prišel poklonit premier Boris Johnson. (Foto: epa)

Sum na teroristični napad
Amess je v svoji dolgoletni poslanski karieri – poslanske klopi je grel vse od leta 1983, bil glasen podpornik brexita in nasprotnik splava. Zagovorniki migracij so po poročanju Summit News že začeli svojo propagandno kampanjo, da je raznolikost moč in kogarkoli, ki opozarja na težave z multikulturnostjo ter uvozom tujcev v Evropo z islamofobi. Glede na to, da fobija pomeni neracionalen strah, je izraz zgrešen. Strah pred uvozom islamistov je glede na njihovo početje v Evropi racionalen in več kot upravičen.

Leta 2016 ubita laburistična poslanka Jo Cox, ki je nasprotovala brexitu. (Foto: EPA)

Veliko večino terorističnih napadov v obdobju zadnjih 20 let v Združenem kraljestvu so zakrivili islamisti. Ne gre pozabiti niti bombnega napada na areno v Manchestru, ki ga je izvedel libijski džihadist, ki ga je v državo kot begunca pripeljala kraljičina mornarica. To ni prvi atentat na britanske poslance v zadnjem času. Če je bil tokrat žrtev konservativec, pa je pred petimi leti bila pokončana laburistična poslanka in nasprotnica brexita Jo Cox.

Ivan Šokić