fbpx

Britanski mediji razkrivajo nevarno mrežo skoraj dveh milijonov kitajskih podanikov komunistične partije v britanskih podjetjih, univerzah, konzulatih

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Zvesti člani kitajske komunistične partije delajo na britanskih konzulatih, univerzah in v nekaterih britanskih vodilnih podjetjih. V javnosti je bilo razkritih 1,95 milijona registriranih članov kitajske partije, ti pa so vključeni v številna obrambna podjetja, banke in farmacevtske velikane. Nekateri pa so zaposleni celo na pomembnih položajih, kot so denimo britanski konzulati po svetu. 

Britanski mediji razkrivajo do sedaj skrito nevarnost in sicer infiltracijo članov kitajske komunistične partije na britanskih konzulatih, univerzah in v nekaterih britanskih vodilnih podjetjih. V javnosti je bilo razkritih 1,95 milijona registriranih članov stranke, ki razkrivajo vpliv Pekinga na vse ravni življenja Britancev, v katerega so vključena števila obrambna podjetja, banke in farmacevtski velikani. Nekateri člani, ki pa so prisegli kitajski oblasti, da bodo varovale njihove skrivnosti, jim bili zvesti in trdo delali za komunizem, pa so zaposleni na najbolj pomembnih položajih, kot so denimo britanski konzulati, je poročal Daily Mail.

Med njimi je tudi visoki uradnik britanskega konzulata v Šanghaju, kjer je deluje obveščevalna služba britanskih varnostnih sil. Uradnik opisuje njihovo vlogo podpore ministrom in uradnikom na obiskih na Vzhodnem Kitajskem. Medtem sicer nimajo nobenih dokazov, da bi navedeni posamezniki vohunili za Kitajsko. Kot navajajo, se v partijo včlanijo z namenom, da bi si lahko povečali svoje karierne zmožnosti.

Bo razprava v britanskem parlamentu odkrila še večje razsežnosti kitajskega vpliva?
Trideset poslancev britanskega parlamenta je omenjeno problematiko že ustrezno naslovilo, saj menijo, da bi o njej morali tudi razpravljati. “Vlada se mora sedaj odzvati in odstraniti vse člane komunistične partije iz naših konzulatov po vsej Kitajski. Služijo lahko Veliki Britaniji ali kitajski komunistični stranki. Ne morejo obojega,” meni skupina poslancev.

Foto: epa

Po odkritju podatkov so denimo ugotovili, da so člani stranke, ki so študirali na univerzi St. Andrews, delali na različnih konzulatih v Šanghaju, vključno z britanskim. Kitajski akademiki, ki so prisegli, da bodo pomagali stranki, so se udeleževali dogodkov britanskih univerz, kjer so sodelovali na potencialno občutljivih področjih raziskav, vključno z letalskim inženiringom in kemijo. V britanskih bankah HSBC in Standard Chartered je leta 2016 delalo več kot 600 članov stranke iz 19 podružnic. Farmacevtska velikana Pfizer in AstraZeneca – oba sodelujeta pri razvoju cepiv proti koronavirusu – sta zaposlovala skupaj 123 zvestih privržencev komunistični partiji. Stotine članov stranke pa so zaposlovala tudi številna podjetja na področju obrambne industrije, vključno z Airbusom, Boeingom in Rolls-Royceom.

Sara Rančigaj