fbpx

Britanski parlament se mora odzvati, potem ko je 100 tisoč ljudi podpisalo peticijo proti marakeški deklaraciji

Migranti (vir: twitter)

Britanska peticija proti sprejetju Globalnega dogovora ZN o varnih, urejenih in zakonitih migracijah je presegla 100 tisoč podpisov, zaradi česar mora o tem razpravljati tudi britanski parlament.

Britanska oblast je zavezana, da izda uradni odziv na vsako peticijo, ki doseže 10 tisoč podpisov. Peticija, ki nasprotuje sprejetju Globalnega dogovora ZN o varnih, urejenih in rednih migracijah (GCM), je po poročanju Breitbarta dosegla že več kot 100 tisoč podpisov, a uradnega odziva po 12 dnevih še ni bilo.

Z več kot 100 tisoč zbranimi podpisi pa mora biti peticija dana v razmislek za razpravo tudi v samem parlamentu. GCM je že zavrnila Avstralija, ki je pod stalnim navalom kritik zaradi operacije Suverene meje, v kateri so uvedli nično toleranco za vsakega ilegalca, ki vstopi v državo. Ti so namreč deportirani in imajo doživljenjsko prepoved vstopa v državo. Število ilegalcev, ki skušajo vstopiti v državo preko morja, se je zaradi tega približalo ničli.

Vedno več držav proti
GCM “ne razlikuje v zadostni meri med ljudmi, ki v Avstralijo vstopijo nezakonito, in tistimi, ki pridejo v Avstralijo na pravi način, še posebej kar se tiče delov o socialni podpori in drugih ugodnosti,” je svojo odločitev komentirala avstralska vlada.

Migranti v Bihaću (Vir: Twitter)

GCM so že zavrnile Madžarska, Avstrija, Poljska, Češka, Bolgarija, Slovaška, Avstralija, ZDA, in Izrael. Ravno tako naj bi mu nasprotovale še Italija, Estonija in Belgija. Slovenska vlada, po drugi strani, podobno kot hrvaška, se izmika odgovornosti.

Na začetku so se izmikali, da ne bodo podpisovali, dokler se ni izvedelo, da se GCM ne podpisuje, temveč zgolj sprejema. Od takrat naprej se tudi vlada Marjana Šarca ne spreneveda več, temveč njeni predstavniki v medijih glasno zagovarjajo sprejetje sporazuma, ki bo v praksi pomenil konec slovenske suverenosti, kar se tiče mejnega nadzora in vprašanja migracije.

Ivan Šokić