fbpx

Britanski premier Johnson napoveduje dekriminalizacijo neplačevanja prispevka za BBC in dodatne reze v javno televizijo

Britanski premier Boris Johnson. (Foto: epa)

Po uspešni ponovni izvolitvi v britanski parlament z absolutno večino je britanski premier Boris Johnson napovedal, da razmišlja o dekriminalizaciji neplačevanja prispevka za britansko javno televizijo BBC. Ob tem je napovedal še za okoli 236 milijonov evrov rezov v letni proračun BBC.

Britanski premier Boris Johnson se je po uspešni ponovni izvolitvi v britanski parlament z absolutno večino Konservativcev podal v spopad z britansko javno televizijo BBC.

Johnson razmišlja o dekriminializaciji neplačevanja obveznega prispevka za BBC, ki je obvezen za vse, ki gledajo televizijo, ne glede na to ali sploh gledajo BBC oziroma rabijo njihovo storitev iPlayer.

Dekriminalizacija neplačevanja prispevka za javno televizijo
Trenutno so namreč za neplačevanje prispevkov po pisanju Breitbarta zagrožene denarne kazni v višini 1.500 evrov, postopek pred sodiščem, pregon in celo zaporna kazen.

Johnson je že med predvolilno kampanjo grozil, da bi lahko v celoti ukinil plačevanje prispevka za BBC. Trenutno bo prispevek ostal vsaj do leta 2027, v očeh britanskega premiera pa je to davek, ki ne more več biti upravičen glede na to, da so se ostale medijske organizacije sposobne financirati same.

Za primerjavo, Britanci letno za BBC prispevek plačujejo 183 evrov. V Sloveniji za RTV prispevek plačujemo 153 evrov letno. Povprečna plača v Združenem kraljestvu je 3.279 evrov na mesec. V Sloveniji polovico toliko in še to, ko govorimo v bruto zneskih.

Mladi ne gledajo televizije
Ob tem je vredno poudariti, da vedno manj mladih sploh gleda televizijo. Podatki iz Velike Britanije namreč kažejo, da zgolj 49 odstotkov vseh Britancev starih med 16 in 24 let gleda BBC vsaj enkrat tedensko. Za večino je namreč javna televizija, ki velja za trdnjavo levičarstva, vedno bolj irelevantna. Kakršna koli podobnost s slovensko nacionalno televizijo je zgolj naključna.

V Veliki Britaniji po poročanju Daily Mail zaradi neplačevanja prispevkov za javno televizijo vsako leto sodno preganjajo okoli 180 tisoč ljudi, od katerih je 150 tisoč na koncu tudi obsojenih. 70 odstotkov je obsojenk, okoli 70 ljudi pa se je znašlo v zaporu, ker niso želeli plačati kazni.

V kabinetu britanskega premiera so prepričani, da ima britansko pravosodje pomembnejše delo s pregonom resničnih zločincev namesto nadlegovanja žensk v srednjih letih.

Ivan Šokić