fbpx

[Video] Študenta, ki je obesil letak z napisom “Nič ni narobe, če si bel”, po preiskavi protiteroristične enote FBI vrgli z univerze

Napis, zaradi katerega je bil študent prava vržen z univerze navkljub dejstvu, da ni kršil zakon (printscreen: Youtube)

Na Oklahoma City University so te dni imeli svojevrsten lov na čarovnice. Policija se je v kampusu namreč spustila v lov za študentom, ki je po prostorih univerze lepil napise, na katerih je pisalo “Nič ni narobe, če si bel” (v originalu “It’s OK to be white” (IOTBW)). Po posredovanju policije in FBI so “krivca” našli in ga kljub dejstvu, da ni prekršil nobenega zakona o sovražnem govoru, tudi izključili.

Potem ko so se na območju pravne fakultete Oklahoma City University pojavili letaki z napisom “Nič ni narobe, če si bel”, so na univerzi v začetku novembra 2019 po poročanju portala National File sprožili preiskavo, v katero so vključili tako lokalno policijo kot tudi protiteroristično enoto FBI.

Omenjenega študenta so odkrili, ga zaslišali in ugotovili, da ne predstavlja nikakršne grožnje, da so bili letaki zanj zgolj šala, s katero je provociral svoje kolege, ki so milo rečeno hiperobčutljivi.

A univerza je bila že odločena in je ta “incident” izkoristila, da omenjenega študenta vrže z univerze kljub ugotovitvam tako protiteroristične enote FBI kot lokalne policije v Oklahoma Cityju, da študent prava ni z napisom prekršil nobenega zakona.

Ni kršil nobenega zakona, a vseeno izključen
Največ, kar je, bi ga lahko preganjala sama univerza zaradi motenja posesti, a tudi taka obtožba je na trhlih nogah, saj je bil dejansko študent omenjene univerze.

“Ljudje, ki hočejo uničiti življenje tega mladega študenta, ker se noče sovražiti, so zlobni. Njihov odziv jasno kaže rasno sovraštvo in paranojo do belcev, ki je globoko zakoreninjena v osrednjih medijih, akademskem prostoru in oblasti, ne samo v ZDA temveč na celem Zahodu,” je komentiral eden od tako imenovanih aktivistov IOTBW.

Odkrita nastrojenost do belcev
Na univerzi, po drugi strani, vztrajajo pri svojem. Kakor je povedal dekan pravne fakultete OCU Jim Roth: “Izključevanje in sovraštvo tu ne bosta tolerirana.” Nato so omenjenega študenta izključili zaradi njegovih “zlomisli”.

“Če bi nadomestili besedo ‘bel’ s katerokoli drugo skupino in na letak napisali ‘Nič ni narobe, če si [druga skupina]’, najbrž ne bi bilo nobene policije ali medijske pozornosti,” je še dodal aktivist, ki z razlogom ostaja anonimen.

Ivan Šokić