fbpx

Britanski računalničar po naključju onemogočil virus, ki je ohromil svet

Računalničar iz Velike Britanije je po naključju vključil program za zaustavitev širitve okuženega programa, s čimer je zaustavil hekerske napade na ustanove v več kot sto državah na svetu, danes poročajo otoški mediji. Britanski raziskovalec, ki so ga na spletu označili kot 22-letnega MalwareTecha, je odkril, da se lahko škodljiva programska oprema zaustavi z registracijo imena t. i. izkrivljene strani, poroča Guardian. Mladi raziskovalec je tudi prepričan, da zgodba še zdaleč ni zaključena, saj bodo napadalci slej ko prej ugotovili, kako so bili zaustavljeni. Spremenili bodo svojo taktiko in ponovno poskušali.

Otoški računalniški genij tako apelira na uporabnike operacijskega sistema Windows, naj ažurirajo svoje sisteme, da jim ne bi hekerji vdrli v računalnike in za “rešitev problema” znova zahtevali plačilo. Policijska služba EU Europol je ocenila, da je govora o kibernetskem napadu brez primere, podjetje Microsoft pa je svojim ponudnikom omogočilo neobičajno pomoč in brezplačno ažuriranje zastarelih različic njihovega operativnega sistema Windows.

Naj spomnimo. Microsoft je do predvčerajšnjim naredil popravke samo za starejše sisteme od Windowsa XP iz leta 2011, ki so bili pretežno dostopni samo velikim organizacijam, ki za uslugo dodatno plačajo. Milijoni posameznikov oz. malih uporabnikov pa imajo še vedno sisteme brez popravkov.

Napadi so bili zasnovani na ranljivosti Windowsa
Microsoft je objavil dodatne popravke na ranljivosti Windowsa. Okužena programska oprema, ki se širi prek elektronske pošte ali Bluetootha, ali pa v računalnik vdre na kakršenkoli drugačen način, izkoristi slabost “softwara” za hitro širjenje, kar se je zgodilo tudi v britanskih bolnišnicah.

Kibernetski napad je sicer po doslej znanih podatkih najbolj prizadejal evropske države, med njimi tudi Rusijo, odkupnin pa je iz ure v uro več. Za zdaj je okuženih že približno 75 tisoč računalniških sistemov.

L. S.