fbpx

Britanski sodnik nahrulil muslimana. Ta pred njim na začetku sojenja ni želel vstati, ker naj bi mu tako narekovala vera

Foto: iStock

Muslimani na sodišču pred sodnikom velikokrat ne želijo vstati. Razlog za to je, da priznavajo zgolj šeriatsko pravo, ki ga obravnavajo kot božanski zakon islama, v nasprotju s ”človeškim zakonom”. Kljub temu pa se redko zgodi, da jim sodnik neposredno ukaže, da morajo vstati. Tako je ukazal Ricardu McFarlanu, ta pa meni, da ga je islamofob prisilil, da prekrši islamsko načelo. Sodniku za to ni mar, ob tem pa poudarja: ”To ni v nasprotju z nobenimi verskimi načeli.”

Moški, ki je nedavno spremenil svojo vero in se spreobrnil v muslimana, je pristal na sodišču, ker je v središču Londona množici pridigal o šeriatskem pravu. O tem pa se je še naprej prerekal s sodnikom, ki mu je dejal, da ”sodišče ni religija”. McFarlane je bil na sodišču zaradi podobnega kaznivega dejanja že februarja leta 2014. Takrat mu je sodnik odredil, da nikoli več ne sme spodbujati šeriatske zakonodaje v javnosti.  Nato je 25. marca lani 30-letni obtoženec skupaj z 20 drugimi somišljeniki na Oxford Streetu postavil stojnico. Pozivali so k uvedbi strogih islamskih zakonov v Združenem kraljestvu. Podobne stojnice je postavljal tudi aprila, sodniku pa je zabrusil, da pred začetkom zaslišanja ne bo stal za ”vsakega človeka”.

Britanske oblasti bi se morale zavedati, da se v njihovi državi zadnje čase vse več ljudi spreobrača in menjuje vero. Ti ”novi islamisti” so ob prevzetju nove vere povsem zaničljivi do stare vere in do organov matične države, kar predstavlja veliko težavo.

Foto: STA

Sodnika je obtoženi tako razjezil že na začetku. ”Če gospod McFarlane ne bo spoštoval tega sodišča, bom moral storiti nekaj drugega kot pa, da mu zgolj dodelim varščino in ga izpustim,” je dejal pred premorom v postopku. Odvetnik obtoženca je tega zagovarjal, da zaradi svoje veroizpovedi verjame, da obstaja samo ena oseba, pred katero bi se moral pokloniti. Sodnik je nadaljeval: ”Morda res, a to ni sodišče religije. To je posvetno sodišče in pričakuje se, da ga bomo spoštovali. To ni v nasprotju z nobenimi verskimi načeli.’‘ McFarlene je vstal in stal do konca zaslišanja, sojenje pa se bo nadaljevalo 11. septembra.

A. L.