Britansko poročilo: Za Litvinenkovo smrt je verjetno odgovoren Putin

Aleksander Litvinenko

Poročilo londonskega Scotland Yarda špekulira, da je za smrt bivšega agenta KGB Litvinenka verjetno kriv sam Putin in nekateri vladni uradniki. Bivši vohun Litvinenko se je pred smrtjo prelevil v ostrega kritika Kremlja, zaradi česar je javnost že pred desetimi leti, ko je umrl, ugibala, da bi bil za njegovo smrt lahko odgovoren sam vrh ruske politike. 

Na ugotovitve preiskave so se že odzvali na ruskem zunanjem ministrstvu, kjer trdijo, da je objava poročila očitno politično motivirana in bi lahko potencialno zagrenila bilateralne odnose med državama. “Obžalujemo, da je bil ta izključno kriminalni primer spolitiziran in slabo vpliva na vzdušje dvostranskih odnosov,” je za agencijo Tass dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Saharova.

Vir: The Economist/Twitter

Vir: The Economist/Twitter

Agentova sumljiva smrt
Litvinenko je umrl zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem. Zbolel je 1. novembra, potem ko se je sestal z italijanskim novinarjem Mariem Scaramello, ki je raziskoval aktivnost agentov KGB v Italiji, ter še z dvema drugima bivšima ruskima agentoma KGB. Umrl je 23. novembra v Londonu. Pred smrtjo je za svojo zastrupitev obtožil samega Vladimirja Putina. Ruski predsednik naj bi umor odpadniškega agenta naročil, ker ga je ta nekaj mesecev pred smrtjo obtožil pedofilstva.

Žiga Korsika