fbpx

Grozljivo: V Veliki Britaniji kar 85 šeriatskih sodišč. Poglejte, kako bizarno sodijo ubogim ženskam.

Fotografija je simbolična (Foto: iStock)

”Moških, ki posilijo svoje žene, ne bi smeli preganjati, saj je seks del zakonske zveze. Posilstvo znotraj zakonske zveze ne obstaja. Mogoče se pojavlja nasilje ali kakšne druge nespodobne aktivnosti, a ženske posilstev v zakonu ne bi smele prijaviti. Mnoge od njih lažejo, ker so dobile to idejo o tako imenovani enakosti, enakih pravicah,” je le ena od izjav sodnika. A ne na Bližnjem vzhodu. V Veliki Britaniji, kjer deluje kar 85 šeriatskih sodišč. 

31-letni nizozemski raziskovalki Machteld Zee so dovolili, da je opazovala zaslišanja islamskega šeriatskega sveta v vzhodnem Londonu, na enem od najbolj obremenjenih šeriatskih sodišč v državi. Svoje izkušnje je zbrala v knjigi z naslovom Izbira šeriatskega prava.

Žrtve nasilja niso ustrezno zaščitene
Med to izkušnjo je ugotovila, da so mnoge muslimanske ženske obsojene na zakon v ujetništvu, žrtev nasilja v družini pa ni ustrezno zaščitena. Kot pravi Zeejeva, je velika večina primerov vključevala ženske, ki se želijo ločiti od svojih mož. Moški mora za ločitev od svoje žene po islamskem pravu zgolj trikrat ponoviti besede: ‘Ločujem se od tebe,’ medtem ko potrebujejo ženske posebno odredbo duhovnikov, za katero pa morajo celo plačati, poroča Mail Online.

Mož do žene nasilen, sodnikov odgovor: Zakaj ste se pa poročili z njim?
Mlada muslimanka tako sodniku pripoveduje o svojem brezupnem zakonu: ”Mož je fizično nasilen, z mano ravna kot s psom.” Ko je doma, jo prisili, da nosi naglavno ruto, velikokrat pa ga po njenih besedah ni doma. Žena sumi, da ima v Tuniziji še več žena. Vse to sodniku pripoveduje v upanju, da ga bo kaznoval, on pa se zgolj nasmehne in doda: ”Zakaj pa ste se poročili s tako osebo?” 

V Veliki Britaniji naj bi delovalo okoli 85 takih sodišč, njihov namen pa je pomagati muslimanom poravnati finančne, družinske in zakonske spore v skladu z načeli svoje vere, ki so bila določena v 7. stoletju.

Ne sme se ločiti, čeprav moža ni videla že štiri leta, saj se je ponovno poročil 
Podobna zgodba se je dogajala le nekaj vrat naprej. ”Družina me je pri devetnajstih letih prisilila v poroko z bangladeškim ilegalnim migrantom. Imava dva otroka, a nenehno sva se prepirala, vame je metal stvari. Nato je odšel v Bangladeš in se ponovno poročil. Nisem ga videla že štiri leta, zato se želim od njega ločiti,” pa pripoveduje 30-letna muslimanka. A sodnik tudi te ločitve ne odobri, pove ji le, da ji lahko razloži znanstvene in biološke razloge za poligamijo.

Posilstvo v zakonu ne obstaja, ženske lažejo, ker so dobile idejo o t. i. enakosti in enakih pravicah
Predsednik Islamskega šeriatskega sveta Maulana Abu Sayeed, ki je eden od treh skrbnikov sodišča, se je že pred leti znašel pred očmi javnosti, ko je za vpliven medij izjavil, da moških, ki posilijo svoje žene, ne bi smeli preganjati, ker je seks del zakonske zveze. Po njegovem mnenju posilstvo znotraj zakonske zveze ne obstaja. ”Mogoče se pojavlja nasilje ali kakšne druge nespodobne aktivnosti,” je dejal in dodal, da ženske, ki pravijo, da so bile posiljene, ne bi smele takoj na policijo. Mnoge od njih po njegovem mnenju lažejo, ker so dobile idejo o tako imenovani enakosti in enakih pravicah.

Sodnik želi Veliko Britanijo spreobrniti v šeriatsko državo
Sodnik je v enem od primerov izjavil, da moramo “v skladu z islamom zgladiti spore v zakonski zvezi, tudi če bi bilo prisotno nasilje.” Kot pravi Zeejeva, jim je vseeno, če je v zakonu prisotno nasilje. Mnogo žensk je vseeno prisiljenih ostati v zakonski zvezi. Glede na njihova letna poročila se zdi, da je skozi vsa ta leta večina višjih moških duhovnikov združbe podpirala in spodbujala k islamskemu fundamentalizmu. Eden je izrazil celo željo, da se Veliko Britanijo spreobrne v šeriatsko državo in odredi islamsko pravo za vse njene državljane.

Prejšnji teden je zgornji dom britanskega parlamenta obravnaval predlog zakona, ki bi šeriatsko sodišče prisilil, da zagotovi, da so njihove odločbe skladne z zakonom o enakosti. To bi jim med drugim preprečilo sprejemati odločbe, po katerih bi imeli moški v zapuščinskih in premoženjskih sporih prednost pred ženskami.

M. K.