Bruselj je plinu in jedrski energiji končno prilepil oznako “zeleno”

Jedrska elektrarna (Foto: Pixabay)

Evropska komisija je jedrski energiji in plinu dodelila oznako “zelena” in dejansko priznala, da gre za vira energija, ki prispevata k boju proti podnebnim spremembam. Svoje priznanje je EK podala pod določenimi pogoji. 

Gre za področje, ki sicer deli države EU in je že razjezilo številne okoljevarstvene nevladne organizacije (NVO-je) ter vzbudile dvome v finančnem svetu. Evropski komisarji naj bi določili seznam kriterijev za klasificiranje “trajnostnih” naložb v jedrske elektrarne in plinske obrate za proizvodnjo električne energije. Ta privilegij je bil doslej rezerviran zgolj za obnovljive vire energije, poroča Le Figaro.

Dokument naj bi pomagal aktivirati zasebna sredstva za dejavnosti, ki so namenjene zmanjševanju emisij toplogrednih plinov. Zadeva spada v sklop ciljev EU za dosego ogljične nevtralnosti do leta 2050. Pobudo so med drugim podprle Francija, Češka in Poljska. Slednji želita zamenjati elektrarne na premog, ki močno onesnažujejo okolje.

Belgijska elektrarna na naravni plin (Foto: epa)

Nova klasifikacija za plin in jedrsko energijo omogoča zmanjševanje stroškov financiranja, kar je ključnega pomena za že omenjene države, ki želijo te projekte podpreti. Okoljevarstveniki pa so se že odzvali z obsodbo plinskih elektrarn, ki proizvajajo določene količine ogljikovega dioksida in jedrske energije zaradi radioaktivnih odpadkov in nevarnosti nesreč. Manjša skupina držav, kamor spadajo Avstrija, Luksemburg in Nemčija, so se borile za izločitev jedrske energije.

Nemčija je pod plazom kritik zaradi odvisnosti od ruskega plina
Berlin se je v zadnjem času sicer znašel pod plazom kritik zaradi plinske odvisnosti od Rusije. Sicer je Nemčija prav tako še odvisna od premoga, vendar pa računa na porast vetrne in sončne energije ter na nove plinske elektrarne. Avstrija, Danska, Nizozemska in Švedska pa so v skupnem pismu napadle “zeleno” oznako za plin. Razprava na tem področju se je vlekla več mesecev. 

Domen Mezeg