fbpx

Bruselj je ponorel: Za vsakega zavrnjenega migranta bo morala neposlušna članica plačati 250 tisoč evrov kazni

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Bruselj predlaga skrajno reformo evropskega azilnega sistema. Države članice bodo morale za vsakega migranta, ki ga bodo zavrnile, plačati 250 tisoč evrov. Madžarski premier Viktor Orban se je že odzval in spomnil, da EU ni Sovjetska zveza, da bi lahko uvedla takšne kazni.

Nekatere evropske države – vključno z Madžarsko – zavračajo evropske kvote za sprejem migrantov. Evropska komisija je zato predlagala nekakšno denarno kazen za države, ki so zavarovale svoje meje. Če se bodo želeli finančnemu “prispevku” – kot so ga poimenovali v Bruslju – izogniti, bodo morali sprejeti določeno število migrantov.

Poljski se obeta 1,5 milijarde evrov kazni
Poljska denimo bo morala plačati 1,5 milijarde evrov, če bo zaprte meje ohranila in če bo zavrnila sprejem 6.200 migrantov, kolikor znaša njena kvota. Na takšno napoved EU se je odzval tudi madžarski premier Viktor Orban, ki je dejal, da Evropska unija nima pooblastil za dajanje kazni, češ da EU ni Sovjetska zveza. “Madžarov ne bo nihče prisilil v stvari, ki jih sami ne bodo želeli,” je bil kritičen.

Orban je prepričan, da migranti predstavljajo teroristično grožnjo. “Obstaja povezava med migranti in terorizmom. Ti ljudje se želijo maščevati evropskim državam,” je prepričan Orban, piše britanski Express.

N. K.