fbpx

Orbanov odločni ne: ”Madžarske ne bo nihče prisilil, da sprejme migrante”

Foto: STA

Madžarski premier Viktor Orban nadaljuje z odločno držo glede migrantske politike Madžarske, kot jo je zastavil na začetku migrantske krize. V nedavnem intervjuju za portugalski časopis je dejal, da Madžarske ne more nihče prisiliti v sprejem migrantov.

Viktor Orban je mnenja, da demografskih in ekonomskih težav evropskih držav ne moremo reševati s pomočjo migracij. Čeprav se Madžarska zavzema za varovanje zunanjih meja Evropske unije, pa je že vse od začetka migrantske krize tarča velikih kritik.

Kot je dejal Orban, je želel red na meji sprva vzpostaviti brez zapore, a migranti, kot je nadaljeval, tega niso sprejeli, zato je bil prisiljen postaviti ograjo in zapreti meje.

Dogovor s Turčijo je označil kot potrebno potezo, sam pa podpira tudi vsakršne dogovore z državami, iz katerih migranti prihajajo v Evropo. Prav tako je za pozitivno označil tudi finančno pomoč Turčiji, saj se Turki sami težko spopadajo z migrantsko krizo, je pojasnil.

Kdor pride v državo nezakonito, je storil zločin
Jasno je povedal, da bi morali biti sprejemni in namestitveni centri za migrante izven meja Evropske unije, sistem kvot pa bi moral biti zasnovan prostovoljno. ”Poslali smo denar v Turčijo ter policiste na makedonsko-grško mejo. Pripravljeni smo sodelovati pri vsem, le v shemi o premeščanju migrantov ne,” je bil jasen Orban. Kot je dejal, veljajo za vse tujce, ki prihajajo na Madžarsko, določena pravila. ”Kdor želi v državo stopiti po drugačni poti, je storil zločin,” je bil odločen madžarski premier.

Madžari bodo o kvotah migrantov sicer odločali na referendumu, kot je danes potrdilo madžarsko vrhovno sodišče. Na njem bo zastavljeno vprašanje: Ali želite da Evropska unija določi obvezno nastanitev prebivalcev, ki niso iz Madžarske, in to brez privolitve madžarskega parlamenta? Orban je v svojih izjavah že dejal, da bo odgovor ‘ne’ pomenil podporo madžarski neodvisnosti, poroča Washington post. 

Med migranti so tudi teroristi
Še enkrat več je poudaril, da obstajajo povezave med migranti in terorizmom. Opozoril je namreč na dejstvo, da evropske države sodelujejo v vojnah v državah, od koder prihajajo migranti, med njimi tudi madžarska vojska. ”Celo madžarske sile so v Afganistanu in Iraku. Ni jih sicer v Siriji, a so tam pripadniki drugih držav. Mnogi izmed tamkajšnjih prebivalcev nas imajo za sovražnike, pa če nam je to všeč ali ne,” je dejal Orban.

Taki ljudje nato želijo doseči maščevanje nad evropskimi narodi, migrantski tok pa uporabijo za pretihotapljenje v državo, kot se je izkazalo v preteklih terorističnih napadih.

Jasno tudi o družinski zakonodaji
V intervjuju se je Orban dotaknil tudi družinske zakonodaje. Definicija družine je po njegovih besedah vključena v osnovno zakonodajo Madžarske. ”Poskrbeli bomo za to, da se bosta lahko poročila le en moški in ena ženska ter imela družino,” je bil po poročanju spletne strani Hungary Today jasen madžarski premier.

M. G.