fbpx

Bruselj podlegel grožnjam teroristov – odpovedano silvestrovanje in ognjemet

Bo središče Bruslja samevalo? (foto: epa)

Bruseljski župan Yvan Mayeur je sporočil, da sta silvestrovanje na prostem in ognjemet v središču belgijske prestolnice iz varnostnih razlogov odpovedana. V Bruslju so zaradi možne teroristične grožnje še vedno v veljavi strogi varnostni ukrepi.

“Na žalost smo bili po analizi tveganja, ki jo je opravil krizni center, prisiljeni odpovedati ognjemet in vse, kar je bilo načrtovano za jutri zvečer in kar bi v središče Bruslja privabilo veliko ljudi,” je za belgijsko televizijo RTBF dejal župan.

V Bruslju so po terorističnih napadih v Parizu 13. novembra, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi, skoraj teden dni vladali izredni varnostni ukrepi. Organizator pariških napadov je namreč živel v bruseljski četrti Molenbeek, povezave z njo pa naj bi imeli tudi drugi napadalci. Tokratni teroristični načrti naj ne bi bili povezani s pariškimi napadi.

Razkriti teroristični načrti
Belgijska policija je pred dnevni aretirala moška, ki naj bi nameravala na silvestrovo na več lokacijah v Bruslju izvesti teroristične napade. Oba naj bi bila člana motorističnega klubu Kamikaze Riders, v katerem naj bi se zbirali džihadisti.

Belgijsko tožilstvo je včeraj sporočilo, da je policija razkrila načrte za teroristične napade na znamenitosti v Bruslju na silvestrovo. Načrte so policisti odkrili med hišnimi preiskavami v nedeljo in ponedeljek v Bruslju in blizu mesta Liege. Aretirali so šest ljudi, a so štiri hitro izpustili na prostost, za dva pa je bil odrejen pripor.

Med tarčami naj bi bil policijski komisariat blizu zgodovinskega bruseljskega trga Grand Place, ki je ena glavnih turističnih atrakcij v belgijski prestolnici.

B. O., STA