fbpx

Džihadisti na motorjih Kamikaze Riders načrtovali teroristični napad

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

Pred dnevi je belgijska policija aretirala moška, ki sta nameravala na več lokacijah v Bruslju izvesti teroristični napad. Pripadala sta motorističnemu klubu Kamikaze Riders, v katerem so se zbirali pretežno džihadisti.

Kot poročajo radiotelevizija RTBF in tudi drugi mediji, sta v zaporu vodja motoristične združbe Said S. in Mohamed K., oba iz bruseljskega predmestja Anderlecht. Said naj bi bil sicer znan tudi kot salafist in skrajni pridigar. Pri enem od njiju so policisti našli propagandni material Islamske države (IS), uniforme in računalniške programe za vojaško urjenje.

Pravočasno razkrili podle načrte
Belgijsko tožilstvo je v torek sporočilo, da je policija razkrila načrte za teroristične napade na znamenitosti v Bruslju na silvestrovo. Načrte so policisti v nedeljo in ponedeljek odkrili med hišnimi preiskavami v Bruslju in blizu mesta Liege. Aretirali so šest ljudi, a so štiri hitro izpustili na prostost, za dva pa je bil odrejen pripor.

Kot je še pojasnilo tožilstvo, naj bi bil eden od njiju obtožen, da je v terorističnih dejavnostih deloval kot vodja, da je iskal nove borce za izvedbo terorističnih dejanj in da je sodeloval pri grožnji napada. Orožja ali razstreliva pri njiju sicer niso našli.

Glavna tarča osrednji trg v Bruslju
Med tarčami naj bi bil policijski komisariat blizu zgodovinskega bruseljskega trga Grand Place, ki je ena glavnih turističnih atrakcij v belgijski prestolnici in kjer v četrtek ob izteku leta pričakujejo množico ljudi – če zabave v zadnjem trenutku ne bodo odpovedali.

V Bruslju so po napadih v Parizu 13. novembra skoraj teden dni vladali izredni varnostni ukrepi. Organizator pariških napadov je namreč živel v bruseljski četrti Molenbeek, povezave z njo pa naj bi imeli tudi drugi napadalci. Tokratni teroristični načrti naj ne bi bili povezani s pariškimi napadi.

M. P., STA