fbpx

Brutalni umori belih Južnoafričanov postajajo del sedanjosti, ki jih oblast skuša pomesti pod preprogo

Foto: YouTube

Republiko Južna Afrika prežema dolga zgodovina kolonialnega prelivanja krvi in nasilja nad večinskim temnopoltim prebivalstvom. Zaradi tega smo bili priča revolucionarnim mirovnim voditeljem, kot je Nelson Mandela, ki je s svojo vztrajnostjo in prizadevanjem prinesel zmago zatiranim, ki so bili v času apartheida v popolni nemoči. Žal pa se država kljub prizadevanjem za spravo še vedno sooča z nasiljem, celo genocidom, a tokrat so za razliko od preteklosti žrtve belci.

Tokratni genocidni napadi ciljajo na belopolte lastnike kmetij. O skrb vzbujajočem stanju, ki je prisotno v državi, pa priča statistika, saj se je samo februarja zgodilo 46 nasilnih napadov na kmetije, pri čemer je bilo zabeleženih kar 16 umorov.

Na dan dva do tri umori
Opozoriti je treba, da je o konkretnem številu napadov na belopolte lastnike kmetij težko govoriti, saj oblasti tovrstno obliko nasilja pogosto skušajo pomesti pod preprogo, in sicer zato, da umore in mučenje obravnavajo kot rope. Raziskovalec Mike Bolhuis, ki raziskuje področje umorov na kmetijah, je poudaril, da je stanje zelo resno, saj se zgodijo dva do tri umori dnevno.

Foto: Printscreen

Oblast se zavzema za izenačitev enakosti med rasama
Južnoafriški predsednik Jacob Zuma je nedavno obljubil, da se bo zavzemal za to, da večina lastništva in zemlje ne bo v rokah belcev, z namenom, da se zmanjša trenutna neenakost. Pri tem je v obdobju, ko Afriški nacionalni kongres išče novega voditelja, ki bi prevzel vodenje, izpostavil, da je nedopustno, da belopolta gospodinjstva zaslužijo vsaj petkrat več kot temnopolta.

Foto: epa

Po besedah Zume vlada letos namerava predlagati spremembe pravil o konkurenčnosti, z namenom, da bi bilo mogoče lažje zmanjšati koncentracijo lastništva v posameznih sektorjih in podjetjem v črnski lasti omogočiti pot v gospodarstvo. Parlamentu naj bi v potrditev poslali tudi zakon, ki bo omogočil vrnitev zemljišč, ki so bila temnopoltim v preteklosti odvzeta.

Z žrtvami pred umori občujejo tudi analno
Nekdanji aktivist proti apartheidu Gregory Stanto iz Genocid Watcha pa je med obiskom Južne Afrike leta 2012 opozoril, da so vidni znaki, ki kažejo na znake genocida. “To, kar vidim pri umorih belih lastnikov kmetij, je isto, kar se je dogajalo v Burundiji in Ruandi.” Dejstvo je, da je pri umorih belopoltih lastnikov kmetij vidna neprimerljiva raven brutalnosti in mučenja, v mnogih primerih napadalci analno občujejo z žrtvami, jih ponižujejo in jih tudi mučijo, preden umrejo. Žal pa mediji o tovrstnem nasilju temnopoltih nad belopoltimi večinoma ne poročajo. Bo Južna Afrika sploh kdaj dočakala spravo?

N. Ž.