fbpx

Častno slovo Angele Merkel, ki je komaj zadrževala solze

epaselect epa09617256 German Chancellor Angela Merkel speaks during the military Grand Tattoo in her honor at the Defense Ministry in Berlin, Germany, 02 December 2021. Acting German Chancellor Angela Merkel received on occasion of her farewell, a Grand Tattoo of the German Federal Armed Forces (Bundeswehr). EPA-EFE/CLEMENS BILAN

“Danes, ko stojim tukaj pred vami, čutim veliko hvaležnost in ponižnost. Ponižnost do vloge, v kateri sem lahko bila tako dolgo,” je ob svojem slovesu po 16 letih mandata v svojem govoru povedala Angela Merkel. Ob njenem slovesu ji je bila s strani Nemške vojske izkazana najvišja čast.

Po desetletju in pol se končuje obdobje nemške kanclerke Angele Merkel. Ker se je odločila, da ne bo kandidirala na državnih volitvah, bo postala prva premierka v državi, ki je po lastni volji zapustila oblast. Konec njene vladavine kot nemške kanclerke je bil zaznamovan z Beethovnom, romantičnim šansonom in vzhodnonemškim pop hitom, ki ga je precizno odigrala vojaška godba Bundeswehra. Tradicija slovesnosti zahteva, da oseba, v čast kateri je prirejena slovesnost, izbere 3 pesmi, ki jih odigra vojaška godba. Za Merklovo je so bile tako odigrane: krščanska himna, šanson Hildegard, njen zadnji izbor pa je bil najbrž poklon njeni mladosti, s katerim je nekatere presenetila, in sicer je izbrala uspešnico nemške punk rock zvezde, Nine Hagen.

Merklova je veljala za “trdo”, najmočnejšo evropsko političarko, a je na slovesnosti komaj zadrževala solze, ko je gledala vojake z baklami v polnih regalijah, kako paradirajo po dvorišču berlinskega obrambnega ministrstva.

Častno slovo Merklove (foto:epa)

V svoji politični karieri se je Angela Merkel soočila z mnogimi izzivi, morda pa je najbolj odločilen trenutek Merklove politične kariere leta 2015, ko je začelo naraščati število beguncev, ki prihajajo v Evropo. Mnogi so bežali pred državljansko vojno v Siriji in se podali na nevarna potovanja po morju v Evropo. Merklova je odprla vrata Nemčije. V običajno podcenjenem komentarju po obisku azilnega centra avgusta istega leta je nemški javnosti zagotovila: Wir schaffen das.“To zmoremo.” “O tem je na pravi strani zgodovine,” je takrat dejal Barack Obama. Toda Merklova prijazna drža do beguncev je razdelila Evropo in je bila napadena s strani nemške skrajne desnice, ki se je uveljavila, ko je njena priljubljenost padla. 

Nekaj ​​ur pred slovesnostjo je Merklova napovedala strožje ukrepe za zajezitev naraščajočih primerov koronavirusa v Nemčiji, vključno s tem, kar je njen naslednik imenoval “zaklepanje necepljenih”. Na dogodku je povedala, da so bili njeni štirje mandati “leta, ki so bila polna dogodkov in pogosto zelo zahtevna”.

Angela Merkel bo do konca tedna še vedno v svoji pisarni, prihodnji teden pa bo položaj predala Olafu Scholzu in v svojo čast prejela vojaško tetovažo, kar je najvišje priznanje civilistu. 

Tanja Brkić