fbpx

Novo presenečenje: Odstopil avstrijski kancler Schallenberg

Foto: epa

Po umiku bivšega avstrijskega kanclerja in prvaka ljudske stranke Sebastiana Kurza iz politike je njegov naslednik na kanclerskem položaju Alexander Schallenberg danes popoldan sporočil, da se umika z vodstva avstrijske vlade. 

Po današnjem umiku iz politike, ki ga je javno napovedal Sebastian Kurz, je za njim odstop napovedal še njegov naslednik Alexander Schallenberg. Le dva dni nazaj se je s Schallenbergom po videopovezavi sestal slovenski premier Janez Janša.

Schallenberg je v odstopni izjavi sicer navedel svoje prepričanje, da morata biti šef avstrijske vlade in prvi mož stranke v avstrijskem parlamentu, ki je na volitvah zbrala največ glasov, združena v eni osebi. Čeprav Schallenberg pravzaprav ustreza svojim lastnim kriterijem, je zapisal, da se bo umaknil takoj, ko bodo v ljudski stranki (ÖVP), ki ji pripada tudi sam, našli njegovega naslednika.  Velika verjetnost obstaja, da bo Schallenberga na položaju kanclerja že jutri zamenjal Karl Nehammer, so začeli ugibati avstrijski mediji. Gre sicer za avstrijskega notranjega ministra, ki prav tako prihaja iz stranke ÖVP, na položaju pa je od januarja 2020.

Alexander Schallenberg in avstrijski notranji minister Karl Nehammer (Foto: epa)

Sara Kovač