fbpx

“Če možu odrečem seks, ima vso pravico, da me pretepe”

Slika je simbolična; Foto: Pixabay

Veliko žensk v muslimanskem svetu je prepričanih, da je nasilje moža nad njimi načeloma upravičeno. Kot kaže raziskava Fundacije Združenih narodov za populacije, več kot polovico najstnic v Pakistanu meni, da za domače nasilje obstaja vsaj en dober razlog: če žena možu odreče seks.

Poročilo fundacije združenih narodov, izdano v letu 2015, združuje izsledke številnih longitudinalnih raziskav, ki so bili izvedene med leti 2006 in 2013 na vzorcu več kot 100.000 udeležencev.

Podatki pričujoče raziskave so bili pridobljeni z anketnim vprašalnikom, ki so ga raziskovalci razdelili med pakistanske najstnice, stare med 15. in 19. letom starosti. Večina med njimi je, kot je to za muslimanski svet običajno, v tej starosti že poročenih – običajno s precej starejšimi moškimi.

Poročilo raziskave se osredotoča predvsem na vprašanje, v kolikšni meri se muslimanskim dekletom nasilje zdi sprejemljivo, koliko izmed njih je takšnih, ki ga doživljajo vsak dan ter kaj navajajo kot najpogostejši razlog zanj.

“Če možu odrečem seks, ima vso pravico, da me pretepe”
Več kot polovico vprašanih žensk meni, da ima mož vso pravico pretepsti žensko, če mu ta odreče spolni odnos, ko si ga on zaželi. Med 25 in 51 odstotki žensk pa se strinja, da je pretepanje žene nasploh upravičeno, v kolikor ona svojega moža ne upošteva.

Avtorji raziskave ugotavljajo, da je to prepričanje žensk povezano predvsem z zgodovino nasilja v njihovi družini in širši okolici. Udeleženke raziskave, ki so družinsko življenje opisovale kot nasilje očeta nad mamo, so bile tudi bolj sprejemljive do udarcev, ki so jih dobile od svojega moža.

Raziskava ugotavlja, da je delež žensk na območju, ko so prisiljene v spolne odnose, izredno velik. Običajno je največja prisila v prvi spolni odnos, ko so deklice svojim možem dodeljene na podlagi dogovorjenih porok. V islamu lahko deklico poročijo, ko je ta “zrela” – torej kmalu po tem, ko fizično dozori, kar povezujejo z menstruacijo. Spodnja meja starosti za poroko ne obstaja – tako lahko mož od svoje žene (tudi če gre za 11-letno deklico) že zahteva spolne odnose.

Tretjina izmed vprašanih najstnic je že bilo tepenih od svojega moža ali fanta, najpogostejšega razloga pa niso razkrile. Veliko moških je od svojih žena precej starejših, kar je po prepričanju žensk dodaten razlog, da se morajo do njega vesti ubogljivo in ustrežljivo.

Anja Dangubič