Če Trump ne bo predsedniški kandidat, bodo republikanci doživeli katastrofo

Donald in Melania Trump (Foto: epa).

Če Donald Trump ne bo postal republikanski predsedniški kandidat na novembrskih predsedniških volitvah, bodo republikanci izgubili okoli tretjino volivcev newyorškega milijarderja.

Javnomnenjska anketa, ki jo je izvedel Reuters/Ipsos, kaže, da bi v primeru – če Trumpu na primarnih volitvah ali na republikanski konvenciji ne uspe zmagati – kar tretjina Trumpovih volivcev ostalo doma ali pa bi volilo celo kandidata demokratske stranke. Politični analitiki zato ocenjujejo, da v republikanski stranki nimajo več veliko manevrskega prostora, če bi se odločili za zamenjavo Trumpa.

Se lahko Trumpu v Clevelandu zmaga izmuzne iz rok?
Trump je še vedno vodilni kandidat pred republikanskima tekmecema Tedom Cruzom in Johnom Kasichem. Po porazu v Wisconsinu je zdaj malo verjetno, da bo newyorški milijarder dobil dovolj delegatov za absolutno zmago (tj. 1.237 delegatov), bo pa zagotovo dobil največ delegatov in bo zmagovalec po številu prejetih glasov. Če Trump na koncu republikanskih primarnih volitev (te se bodo končale 7. junija) ne bo imel 1.237 delegatov, lahko delegati na republikanski konvenciji v Clevelandu meseca julija izberejo kakšnega drugega kandidata. To pa bo zopet povzročilo razkol med republikanci.

Trumpa, ki ga danes čaka spopad v njegovi domači zvezni državi New York, je pred dnevi podprl časnik Washington Post. Ta je zapisal, da je Trump nepopoln prenašalec sporočil, ki prenaša pomembna sporočila in hkrati odraža najboljše newyorške vrednote. Poleg tega pa ponuja upanje za vse Američane, ki se počutijo izdane zaradi politikov. Po javnomnenjskih anketah bo Trump v New Yorku dobil več kot polovico glasov.

A. Ž., M. P.