fbpx

Če Velika Britanija ne plača računa za brexit v višini 100 milijard evrov, se bo EU sesedla, Evropo pa bodo preplavili migranti!

Foto: EPA. Theresa May.

EU-pogajalec v zadevi brexit, Michael Barnier, je opozoril, da bi se lahko zveza sesedla, če Velika Britanija ne bo pripravljena plačati računa za izstop iz Evropske unije. Analitiki ocenjujejo, da naj bi poravnava znašala okrog 100 milijard evrov, plačilo takšnega zneska pa odposlanec za brexit David Davis zavrača. Evropski šefi sicer opozarjajo, da je takšno plačilo za “ločitveni postopek“ preprosto formalna poteza, s katero želijo Združeno kraljestvo prisiliti, da poravnava vse dosedanje obveznosti iz mednarodnih pogodb.

Michael Barnier je za otoške medije izjavil, da je plačilo brexita brezpogojno, saj bi se bilo kolapsu Evropske unije v nasprotnem primeru težko izogniti. “Predstavljajte si, kaj bi se zgodilo, če do plačila ne bi prišlo. Stanje bi lahko postalo vnetljivo, ne bi mogli plačati programov. Si predstavljate takšno politično situacijo?” je dejal Barnier in opozoril, da je Velika Britanija letno v blagajno EU vplačala 8 milijard funtov, kar bi zdaj morale plačati druge države.

Ogrožen je migrantski dogovor s Turčijo
Neplačilo brexita bi lahko vodilo tudi v novo migrantsko krizo, saj je Velika Britanija v veliki meri prispevala k dogovoru s Turčijo, ki še vedno preprečuje velikanske dotoke migrantov v Evropo. Zadnje grožnje Evropske unije, da bi lahko v primeru neplačil blokirala trgovinski sporazum, pa je David Davis zavrnil z besedami, da Velika Britanija ne bo plačala niti penija, če sporazum propade.

Mediji poročajo, da so odvetniki, ki jih je najela britanska vlada, premierki Theresi May sporočili, da državo pravzaprav nič ne zavezuje k plačilu takšnega računa, zato je Davis že napovedal, da bo Združeno kraljestvo plačalo samo znesek, ki je v skladu z zakoni. Račun za brexit je sicer narasel potem, ko sta to zahtevali najmočnejši članici Unije, Nemčija in Francija.

Velika Britanija želi končati množične migracije s celine
Zahteve EU-pogajalca so v nasprotju z obljubami britanske premierke Therese May, da bo naredila konec množičnim migracijam iz Evrope. Evropska unija namreč zahteva, da Velika Britanija v svojo državo povabi vse, ki so Otok zapustili pred leti, prav tako zahteva, da migrantom, ki so v Združenem kraljestvu že vsaj pet let, ponudijo možnost za stalno bivanje.

Naj spomnimo. V Evropski uniji so sprva ocenjevali, da bo morala Velika Britanija zaradi brexita v evropsko blagajno plačati 50 milijard evrov, a se je znesek dobesedno podvojil zaradi tega, ker bodo morale številne evropske agencije svoj sedež iz Londona prenesti na celino, prav tako so se zamajali temelji sporazuma s Turčijo o ustavljanju migrantskega dotoka iz Bližnjega vzhoda.

T. F.