Če Velika Britanija ne plača računa za brexit v višini 100 milijard evrov, se bo EU sesedla, Evropo pa bodo preplavili migranti!

Foto: EPA. Theresa May.

EU-pogajalec v zadevi brexit, Michael Barnier, je opozoril, da bi se lahko zveza sesedla, če Velika Britanija ne bo pripravljena plačati računa za izstop iz Evropske unije. Analitiki ocenjujejo, da naj bi poravnava znašala okrog 100 milijard evrov, plačilo takšnega zneska pa odposlanec za brexit David Davis zavrača. Evropski šefi sicer opozarjajo, da je takšno plačilo za “ločitveni postopek“ preprosto formalna poteza, s katero želijo Združeno kraljestvo prisiliti, da poravnava vse dosedanje obveznosti iz mednarodnih pogodb.

Michael Barnier je za otoške medije izjavil, da je plačilo brexita brezpogojno, saj bi se bilo kolapsu Evropske unije v nasprotnem primeru težko izogniti. “Predstavljajte si, kaj bi se zgodilo, če do plačila ne bi prišlo. Stanje bi lahko postalo vnetljivo, ne bi mogli plačati programov. Si predstavljate takšno politično situacijo?” je dejal Barnier in opozoril, da je Velika Britanija letno v blagajno EU vplačala 8 milijard funtov, kar bi zdaj morale plačati druge države.

Ogrožen je migrantski dogovor s Turčijo
Neplačilo brexita bi lahko vodilo tudi v novo migrantsko krizo, saj je Velika Britanija v veliki meri prispevala k dogovoru s Turčijo, ki še vedno preprečuje velikanske dotoke migrantov v Evropo. Zadnje grožnje Evropske unije, da bi lahko v primeru neplačil blokirala trgovinski sporazum, pa je David Davis zavrnil z besedami, da Velika Britanija ne bo plačala niti penija, če sporazum propade.

Mediji poročajo, da so odvetniki, ki jih je najela britanska vlada, premierki Theresi May sporočili, da državo pravzaprav nič ne zavezuje k plačilu takšnega računa, zato je Davis že napovedal, da bo Združeno kraljestvo plačalo samo znesek, ki je v skladu z zakoni. Račun za brexit je sicer narasel potem, ko sta to zahtevali najmočnejši članici Unije, Nemčija in Francija.

Velika Britanija želi končati množične migracije s celine
Zahteve EU-pogajalca so v nasprotju z obljubami britanske premierke Therese May, da bo naredila konec množičnim migracijam iz Evrope. Evropska unija namreč zahteva, da Velika Britanija v svojo državo povabi vse, ki so Otok zapustili pred leti, prav tako zahteva, da migrantom, ki so v Združenem kraljestvu že vsaj pet let, ponudijo možnost za stalno bivanje.

Naj spomnimo. V Evropski uniji so sprva ocenjevali, da bo morala Velika Britanija zaradi brexita v evropsko blagajno plačati 50 milijard evrov, a se je znesek dobesedno podvojil zaradi tega, ker bodo morale številne evropske agencije svoj sedež iz Londona prenesti na celino, prav tako so se zamajali temelji sporazuma s Turčijo o ustavljanju migrantskega dotoka iz Bližnjega vzhoda.

T. F.

 • vsemojebabe

  Kaj pa preprosto spremeniti zakone o migrantih tako, da se v EU ne bi več sprejemali?
  Naši kar naprej spreminjajo zakone in jih pišejo po svojih potrebah, zakaj jih ne bi, ko gre vendar za naša življenja, tudi EU? Avstralija ne sprejema migrantov, Amerika je sprejem migrantov močno omejila, kaj zadržuje Evropo, da ne ravna enako?

  • Razocarana

   Evropo pred te da bi se lotila migrantske s pravimi rešitvami ki niso samo metanje denarja ob steno jo zadržujejo: Merkel, Junker, Soros, Avramopoulos in drugi kekci, ki jih, če hočemo Evropejci rešiti Evrope, brcniti z njihovih položajev.

 • Morala

  Koliko bi le morala plačati Slovenija za sloexit? Niti nimamo denarja. Po mojem bi nam kar celo Slovenijo zaplenili s prebivalci vred. :)

  • francelj3

   To nikakor ne bi bilo slabo. Upajmo, da nas bo priključila Avstrija, tako da se bo enkrat za vselej končala ta stoletna balkanarska avantura trapastih slovenceljnev.

 • Olga

  Merklovo preseliti v Turčijo, pa naj tam dela selfije z migranti!

  • indijanka

   Dober predlog.

  • Razocarana

   Skupaj z ostalimi lutkami progresivnih globalistov in opranoglavci kot so Junker, Hollande, Cerar in vsi naši ‘dobrodelneži na tuj račun.’ Bo še najbol cenejše in najbol varno za Evropejce.

 • garfi

  se bo sesedla zaradi multikulti levakov in njihove mafije
  krščanarji zelo pomagajo

 • WatsonForus

  ma kaj preplavili – minska polja , pa da vidimo , kolk jih pride !

  • Borut Stari

   Najlažje je, da se ustvarijo enaki ali slabši pogoji za življenje, kot so ga imeli tam odkod so prišli.

 • cosmosjasnovidec

  Britanci se bodo znebili te muslimanske golazni zato so pa tudi izstopili iz EU saj niso več neumni,da bi to sodrgo sprejemali in so prišli k pameti.
  Še malo pa bodo te počrnele antilope letele ven ena za drugo.
  Europski uniji pa tako ali tako sledi propad kateri je neizbežen,ker je zadeva že davno ušla iz rok.
  Pripraviti se bodo morali državljani vsake države na masovni naval te migrantske kuge ter jo enostavno sproti postreliti,če bodo hoteli preživeti ali pa bodo postali sužnji tej muslimanski nesnagi.

  • Borut Stari

   UK enostavno ni in ne bo nikoli dovolila dirigiranja Franciji in Nemčiji. Zgodovinska resnica. Edini zaveznik UK so USA.