fbpx

Celo ameriški Bloomberg poročal o zdrsu Šarčeve koalicije, ki ji ni uspelo imenovati guvernerja Banke Slovenije

Foto: STA

Pahorjev kandidat za guvernerja Banke Slovenije ni dobil potrebne podpore v državnem zboru za izvolitev na položaj. Šarčevi “manjšinski” vladi je po pisanju tujih medijev spodletelo že pri prvem preizkusu.

Kandidat za guvernerja Banke Slovenije Primož Dolenc, ki ga je državnemu zboru v izvolitev predlagal predsednik Borut Pahor, je prejel zgolj 30 poslanskih glasov, kar ni dovolj za imenovanje na položaj.

Podporo Dolencu so napovedali zgolj v SD, SMC in DeSUS, glasovanje pa je bilo tajno. Kakor so zapisali pri Bloombergu, je “to bil prvi večji preizkus manjšinske vlade premierja Marjana Šarca“. Preizkus, ki ga “manjšinska” vlada šestih strank ni uspešno opravila. Predsednik Pahor je po spodletelem imenovanju Dolenca že povabil nove kandidate, da se prijavijo v naslednjih treh tednih. “Po oceni kandidatov in posvetovanju s parlamentarnimi skupinami v parlamentu bo predsednik v najkrajšem času predal parlamentu v glasovanje primernega kandidata,” sporočili iz predsednikovega kabineta.

Korupcija, politikantstvo, slabo vodenje
Bivši guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je odstopil v maju sredi policijske preiskave o vlogi centralne banke pri reševanju bank v državnem lastništvu leta 2013, ko so izgube bank, visoke 3,2 milijarde evrov, krili davkoplačevalci. Ena od nalog novega guvernerja naj bi bilo tudi ocena poskusa skupine investitorjev, ki se zavzemajo za pravno spremembo, ki bi jim omogočila, da povrnejo denar, ki so ga izgubili, ko je država Abanki in NLB, ki sta v državnem lastništvu, odpisala del dolga.

Kandidat za guvernerja Banke Slovenije Primož Dolenc (Foto: M. S., Nova24TV)

Ivan Šokić