fbpx

Kanadski premier Trudeau priznal, da se je več kanadskih letal iz Kitajske vrnilo praznih

Kanadski premier Justin Trudeau (foto: EPA)

Kanadski premier Justin Trudeau je priznal, da se je par letal, ki so ju poslali po pošiljko nujne medicinske opreme, bil prisiljen vrniti v Kanado praznih rok.

“Na žalost sta letali v tem primeru morali odleteti ne da bi prejeli svoj tovor,” je med dnevnim obveščanje o stanju epidemije COVID-19 v Kanadi povedal kanadski premier Justin Trudeau.

Razlog temu so po Trudeaujevem mnenju komplicirane razmere na Kitajskem. Z drugimi besedami, boj za medicinsko opremo, ki jo primanjkuje, je hud, dobijo jo samo najiznajdljivejši. “Na žalost se borimo v zelo tekmovalnem mednarodnem okolju, kjer vsi iščejo osebno varovalno opremo,” je dodal Trudeau.

Prazni letali, ki bi po poročanju Politico morali prinesti pošiljko zaščitne opreme za vlado in neimenovano kanadsko provinco sta se v državo vrnili v ponedeljek, 20. aprila 2020. Trudeau je javnost tolažil z novico, da je Kanada konec koncev še veno prejela več milijonov kosov osebne varovalne opreme v zadnjih dneh, še več pošiljk pa naj bi prišlo v prihodnjih dneh in tednih. V kolikor se ne ponovi scenarij s praznimi letali.

Kriva liberalna vlada
Če je Trudeau sprva skušal krivdo za prazna letala zvaliti na Kitajsko in oteženo dobavo, pa so na koncu na dan prišle informacije, da je liberalna vlada po pošiljko zdravstvene opreme poslala najeto letalo. Če bi poslali svoja transportna vojaška letala, bi pošiljko tudi prejeli.

Trudeau je v torek, 21. aprila, najavil nov paket v vrednosti več kot 231 milijonov evrov, ki bodo šli za dobrodelne in neprofitne organizacije, ki nudijo osnovne storitve ranljivim skupinam. Z drugimi besedami, še več denarja za nevladne organizacije.

Ivan Šokić