fbpx

Celo zdravniki ostali brez besed: 101-letnica v Italiji še tretjič v enem letu staknila covid-19

101-letnica Maria Orsingher, ki je že tretjič v 9 mesecih pozitivna na covid-19 (foto: Facebook)

Zdravniško osebje preseneča trdoživost 101-letnice Marie Orsingher, ki je prebolela špansko gripo, preživela 2. svetovno vojno in kar trikrat prebolela covid-19.

101 leto stara Italijanka Maria Orsingher je prvič bila pozitivna na covid-19 februarja 2020. “Mama je bila februarja hospitalizirana v Sondalu in nato, nam je zdravnica v bolnišnici v Sondalu, kjer so jo zdravili povedala da še nikoli ni videla starejše osebe, ki bi si tako opomogla po koronavirusu, sama je dihala in ni imela vročine,” je po poročanju RT povedala njena hčerka Carla.

Orsingherjeva se po vsem sodeč z boleznijo, ki jo je takrat premagala prvič, ni preveč obremenjevala. Spočeta v času 1. svetovne vojne, rojena leta 1919 je Orsingherjeva v mladosti prebolela špansko gripo, preživela 2. svetovno vojno in 21. julija 2020 praznovala 101. rojstni dan.

A veselje ni bilo dolgega veka. Septembra 2020 jo je ponovno ujela vročina, testi so ponovno potrdili okužbo s covid-19 in Orsingherjeva se je še drugič znašla v bolnišnici zaradi wuhanskega koronavirusa. Zdravniško osebje je bilo ponovno presenečeno nad njeno trdoživostjo. Medijem so povedali, da je starkin 18-dni dolg obisk bolnišnice bil pretežno preventivne narave.

Tretjič asimpomatski primer
Tudi to ni bil še konec. Prejšnji petek je Orsingherejeva bila ponovno pozitivna na covid-19. Tokrat je bil primer asimptomatski. Starka je drugače nepokretna in zaradi izgube sluha težko komunicira s hčerkami. Vseeno se družina veseli dneva, ko jo bodo lahko ponovno videli.

“Celo zdravniki so brez besed,” so povedale hčerke, ki so potrdile, da je mati že tretjič okužena s koronavirusom v zadnjih devetih mesecih. Profesor Carlo Signorelli z milanske univerze San Raffaele je medtem povedal, da je bilo več primerov ozdravljenih pacientov, ki so imeli vrsto negativnih testov, čemur je sledilo odkritje ponovne okužbe.

Ivan Šokić