fbpx

Celotna Poljska postala “posebno gospodarsko območje” z davčnimi spodbudami za vlagatelje

Foto: iStock

Spodnji dom poljskega parlamenta sejm je potrdil zakon, s katerim celotna država postaja posebno gospodarsko območje. Gre za status, ki zagotavlja davčne spodbude tako majhnim kot velikim vlagateljem, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Trenutno ima Poljska 14 posebnih gospodarskih območij, ki pokrivajo 25.000 hektarjev površine oz. 0,08 odstotka celotnega območja države. V skladu z novim zakonom bodo vlagatelji upravičeni do davčnih spodbud glede na lokacijo in naravo investicije ter kakovost delovnih mest, ki bodo z njo nastala. Prednost bodo imele investicije v srednje velikih mestih in manj razvitih regijah.

Zakon naj bi predvsem malim in srednjim podjetjem prihranil težave s selitvijo v posebne gospodarske cone, poudarja poljska vlada. Kot so dodali, so z vzpostavitvijo prvih posebnih gospodarskih območij pred 20 leti želeli pritegniti kapital in ustvarjati delovna mesta, danes pa so cilj zahtevnejše in dobro plačane pozicije.

Ugodnejši pogoji poslovanja bodo lahko podeljeni za obdobje od 10 do 15 let. Z novo zakonodajo želi Poljska ohraniti svojo privlačnost za vlagatelje.

C. Š.