fbpx

Poljska z najvišjo gospodarsko rastjo in potencialom – lustracija in odsotnost socialistov dajejo pozitivne rezultate

Foto: iStock

Poljsko gospodarstvo bo po ocenah tamkajšnjega finančnega ministrstva letos beležilo krepko gospodarsko rast, ki naj bi dosegla med štiri in 4,5 odstotka. Ta teden objavljeni statistični podatki so sicer pokazali, da je poljski bruto domači proizvod (BDP) v tretjem četrtletju na letni ravni narasel za 4,7 odstotka, na četrtletni pa za 1,1 odstotka. Na Poljskem že celotno tranzicijo izvajajo lustracijo.

Gospodarska rast je v tretjem četrtletju še narasla, potem ko je bila v drugem pri štirih odstotkih, je poročala poljska tiskovna agencija PAP. “Podatki za minulo trimesečje so v skladu z našimi napovedmi,” so zapisali na finančnem ministrstvu. V prvih devetih mesecih leta se je poljski BDP okrepil za 4,3 odstotka, potem ko je bila rast v enakem obdobju lanskega leta 2,9-odstotna.

Poljska nima levičarjev, ima pa gospodarsko rast in razvoj
Finančno ministrstvo Poljski, ki je bila edina država v EU, ki je ohranila pozitivno rast v celotnem obdobju svetovne gospodarske krize, za prihodnje leto napoveduje 3,8-odstotno gospodarsko rast, podobna naj bi bila tudi v letu 2019, poroča STA.

Poljsko vlado vodi Beata Szydlo. (foto: epa)

Med številnimi uspehi za preboj nekoč revne in zaostale Poljske v moderno državo pripisujejo lustraciji, ki jo na Poljskem izvajajo vse od začetka neodvisnosti. Na ta način so se znebili številnih pomembnih “režimskih pripadnikov” in ostalih na pomembnih državnih funkcijah, sodstvu, medijih, policiji, v družbenih sferah in gospodarstvu. V zgodovini poljske lustracije naj bi se do leta 2013 nabralo okoli 300 tisoč lustracijskih procesov. Med njimi naj bi bilo 2785 primerov ljudi, ki so priznali svojo oporečnost. Poljska politika tudi vseskozi izvaja gospodarske reforme in transparentno privatizacijo državnih podjetij, vodijo politiko nizkih davkov, zelo so naklonjeni vstopu tujega kapitala na svoje trge. Mimogrede, v poljskem parlamentu ni niti ene leve socialistične stranke, ki bi kakorkoli zavirala razvoj.

Kaj pa mi?
Poljska zgodba o lustraciji vsekakor ni popolna, se pa diametralno razlikuje od slovenske. Pri nas številni državni funkcionarji iz prejšnjega sistema še naprej ostajajo v politiki, medijih, gospodarstvu, šolstvu in sodstvu, na Poljskem temu ni tako ali pa so bili vsaj javno razkrinkani. Tukaj tudi tičijo razlogi, zakaj se slovenska družba in gospodarstvo ne morejo reformirati, saj jih sile iz prejšnjega režima nujno potrebujejo za svoj obstoj.

C. Š.