Cene nafte padajo

Foto: AFP

Cene nafte so se v današnjem trgovanju v Aziji še znižale in upadle drugi teden zapored. Naftne trgovce skrbi zmanjševanje povpraševanja po nafti na svetovnem trgu.

Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena julija, je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 70,67 dolarja, kar je 62 centov manj kot v četrtek. V Londonu pa so se avgustovske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 65 centov na 75,31 dolarja za sod.

V Sloveniji se gorivo draži
Toda situacija v Sloveniji je ravno obratna. V torek so se na bencinskih črpalkah izven avtocest povišale cene bencina in nafte, dražje je tudi kurilno olje. Bencin tako v Sloveniji stane 1,412 evra na liter, medtem ko v sosednji hrvaški stane 1,38 evra na liter, torej 2,3 odstotka manj. Dizel v Sloveniji stane 1,432 evra na liter, na Hrvaškem pa 1,28, kar pomeni  11,9 odstotka manj kot v Sloveniji. Glavni razlog za nižje cene goriva na Hrvaškem so nižje dajatve. Kot rečeno je Slovenija nedavne pocenitve fosilnih goriv na svetovnih trgih izkoristila za dvig trošarin, namesto da bi od nižjih svetovnih cen imeli kaj tudi potrošniki.

Andrej Žitnik