Cene nafte strmoglavljajo. Se bliža ekonomska katastrofa?

Cena nafte je strmoglavila na rekordno nizko vrednost. Trenutna cena na mednarodnem tržišču znaša 31 dolarjev na sodček surove nafte, kar je najnižja vrednost od leta 2004 naprej. Padci in vzponi cen so v naftni industriji sicer pogost pojav, a tako velikemu padcu nismo bili priča od devetdesetih let prejšnjega stoletja naprej. Naftna industrija se je zaradi tega znašla v recesiji.

Družbe, ki so še do nedavnega kovale rekordne dobičke, morajo zaradi nizkih cen nafte odpuščati delavce in opuščati raziskovanje novih naftnih polj, samevajo pa tudi številne naftne ploščadi, ki so še pred enim letom črpale nafto na površino s polno paro. Razlog za to je zgodovinsko nizka cena nafte, ki se je od junija 2014 skoraj prepolovila, strokovnjaki pa pričakujejo, da se cena na sodček vsaj še nadaljnje desetletje ne bo povrnila na 80–100 dolarjev.

Morda ste spregledali: [Video] Lahovnik: Bencinski cent je napad na denarnice davkoplačevalcev

Razlogi za padanje cen
Eden izmed razlogov za padec cene nafte je skoraj dvakratno povečanje črpanja nafte v Združenih državah, kar je ameriške naftarje prisililo v izvažanje na tuje trge. Savdijci, Alžirci in Nigerijci, ki so lahko prej svojo nafto prodajali na ameriškem trgu, so v tem trenutku primorani tekmovati na azijskem tržišču, zaradi česar so bili prisiljeni spustiti cene.

V prid nizkim cenam govori tudi slabo povpraševanje v Evropi, kar je delno povezano s slabo gospodarsko rastjo, delno pa tudi z vedno bolj učinkovitimi prevoznimi sredstvi, ki trošijo manj goriva kot v preteklosti.

Komu nizke cene nafte koristijo?
Nizke cene goriva seveda najbolj koristijo potrošnikom, ki “vozijo” ceneje. Učinek je najbolj prepoznaven pri revnejšem sloju, kjer stroški goriva predstavljajo relativno višji strošek kot pri premožnejših. V Sloveniji je ta učinek zaradi visokih trošarin skorajda nezaznaven.

Nizke cene goriva prav gotovo koristijo tudi industrijskim državam in velikim porabnicam goriva, med drugimi Kitajski in Indiji.

Komu nizke cene nafte škodijo?
Pod največjim “udarom” nizkih cen so predvsem države izvoznice, pri katerih predstavlja izvoz nafte precejšnji delež domačega bruto proizvoda. Med najbolj prizadetimi sta prav gotovo Libija in Venezuela, saj bi obe državi potrebovali občutno višje cene nafte od sedanjih. Obe bi, če bi želeli uravnoteži proračun, potrebovali ceno, ki bi se gibala okoli 200 dolarjev na sodček surove nafte.

Cene nafte se še dolgo ne bodo pobrale
Strokovnjaki so si enotni v tem, da se cene nafte še dolgo ne bodo “pobrale”. Ravno nasprotno – padale naj bi še naprej. “Nekateri pravijo, da lahko cena pade tudi na 20 dolarjev na sodček; ne vem, to ni moja napoved. Pravim pa, naj bodo ljudje vseeno pripravljeni, če bodo šle cene – vsaj za kratek čas – nižje, kot si lahko kdorkoli predstavlja,” je za RT povedal znani ameriški investitor Jim Rodgers.

Ž. K.