fbpx

Cepljenje proti gripi bi lahko imelo pozitivne učinke pri okužbi s covid-19

Cepljenje proti gripi (foto: EPA)

Nizozemski znanstveniki so objavili članek v katerem trdijo, da bi lahko cepljenje proti gripi imelo pozitivne učinke tudi v boju proti covid-19. Članek, ki je dostopen na spletni strani medRXiv, zaenkrat še čaka na kolegialni pregled (peer review), preden bo lahko objavljen v kateri od znanstvenih revij. Podobne ugotovitve je pred tem predstavila tudi skupina ameriških raziskovalcev.

“Vsako leto gripa povzroči med 290.000 in 650.000 smrti po svetu in cepljenje se spodbuja z namenom preprečevanja okužbe pri posameznikih, ki so najbolj ogroženi,” so v uvodu še neobjavljenega članka o vplivu cepiva proti gripi na pridobljeno imunost in učinkov na covid-19, zapisali znanstveniki iz Radbod Univerze v Nijmegen in Univerze v Duesseldorfu. Za covid-19 je v manj kot letu dni umrlo 1,13 milijona ljudi.

Skupina nizozemskih in nemških znanstvenikov je s pomočjo in-vitro modela pridobljene imunosti želela demonstrirati, učinkovitost cepiva proti gripi pri boju proti covid-19, saj je več objavljenih epidemioloških študij kazalo, da pri cepljenju proti gripi obstaja določena stopnja prekrivanja pri zaščiti pred gripo in covid-19.

Pozitivni učinek cepljenja proti gripi pri covid-19
Ravno tako so ugotovili, da je bila stopnja okužbe s sars-cov-2 manj pogosta v nizozemskih bolnišnicah kjer so se delavci v sezoni 2019/20 cepili proti gripi. Za konec so raziskovalci potrdili, da lahko cepivo proti gripi sproži pridobljen imunski odziv proti sars-cov-2, kar lahko vodi vodi v relativno zaščito pred covid-19. Ti podatki skupaj z drugimi poročili o podobnih primerih naj bi kazali, da ima cepljenje proti gripi pozitivne učinke tudi proti covid-19, zaradi česar naj bi predstavljalo učinkovito metodo za boj proti obema okužbama.

Cepljenje proti gripi (foto: EPA)

V začetku junija 2020 pa je bil v Journal of Medical Virology objavljen članek ameriških znanstvenikov o epidemioloških dokazih za povezavo med višjo stopnjo cepljenj proti gripi med starejšimi in nižjim številom smrti zaradi covid-19 v Italiji. Znanstveniki so ugotovili, da je bilo tam, kjer je bila stopnja cepljenja proti gripi višja, manj smrti zaradi covid-19.

med možnostmi, ki bi lahko doprinesle k takim rezultatom, so takrat navedli tudi možnost cepljenja proti gripi, a so opozorili, da bi bili dani rezultati bolj verjetni v primeru aktiviranega cepiva in ne neaktiviranega, ki so ga cepljeni prejeli. Na tak način bi se namreč lahko pljuča imunsko odzvala v primeru napada nanje. Kot alternativo pa so izpostavili možnost, da so se cepili proti gripi posamezniki, ki živijo v boljših ekonomskih pogojih, zaradi česar je tudi njihovo zdravje boljše, a so vseeno zapisali, da so “že znane prednosti cepljenja proti gripi v regijah, ki se spopadajo z okužbo sars-cov-2.”

Negativni učinki
Drugačno plat zgodbe pa zagovarja članek Christiana Wehenkela z Univerze Juarez del Estado de Durango o pozitivni povezavi med smrtmi zaradi covid-19 in stopnjo cepljenja proti gripi med starejšimi po svetu, ki je bil v začetku oktobra 2020 objavljen v znanstvenem dnevniku PeerJ.

Cepivo proti gripi v Južni Koreji (foto: EPA)

Rezultati analize podatkov iz 39 držav po svetu so pokazali, da obstaja korelacija med smrtmi zaradi covid-19 in starejšimi nad 65 let, ki so se cepili proti gripi. Število takih smrti je bilo večje na vzhodnih predelih sveta kot na zahodnih. Wehenkel je v svojem članku teoretiziral, da se po svetu rabijo različna cepiva proti gripi. Nekatera od teh cepiv bi lahko imela učinkovine, ki v povezavi s covid-19 sprožajo negativno reakcijo.

Po Wehenkelovih trditvah bi bilo, glede na pozitivno razmerje med stopnjo cepljenosti proti gripi in številom smrti na milijon odkritih v tej študiji, potrebno nadaljnje raziskovanje z namenom razjasnitve teh ugotovitev. Dodatno delo bi ravno tako lahko doprineslo k rezultatom, ki bi preprečili smrti zaradi covid-19.

Zaradi pandemije upadlo število cepljenj
Zaskrbljujoč pa je članek objavljen v znanstvenem dnevniku Acta Biomedica, ki je razkril, da je pred začetkom cepljenja proti gripi, v Italiji zavladalo obotavljanje glede le tega. Zato je država že zelo zgodaj začela s kampanjo v prid cepljenju proti gripi, ravno tako so ga ponudili brezplačno. Nekatere province pa zahtevajo obvezno cepljenje proti gripi za zdravstvene delavce. Po trditvah raziskovalcev z Univerze v Milanu se je tak pristop od leta 2017, ko so uvedli obvezno cepljenje za otroke, izkazal za uspešno strategijo pri povečevanju precepljenosti v državi.

Študijo “The effect of influenza vaccination on trained immunity: impact on COVID-19” najdete TUKAJ, študijo “Epidemiological evidence for association between higher influenza vaccine uptake in the elderly and lower COVID‐19 deaths in Italy” najdete TUKAJ, študijo “Positive association between COVID-19 deaths and influenza vaccination rates in elderly people worldwide” TUKAJ in študijo “Vaccine hesitancy in COVID-19 times. An update from Italy before flu season starts” najdete TUKAJ.

Ivan Šokić