Čeprav Starlink izgublja denar, bo Elon Musk še naprej financiral ukrajinsko vlado

Elon Musk (foto: epa)

“K vragu s tem … čeprav Starlink še naprej izgublja denar in druga podjetja dobivajo milijarde davkoplačevalskih dolarjev, bomo še naprej brezplačno financirali ukrajinsko vlado, je tvitnil Musk.

Spomnimo, da je pred nekaj dnevi najbogatejši Zemljan Elon Musk sporočil, da njegovo vesoljsko transportno podjetje SpaceX ne more več nuditi svojih satelitskih uslug Ukrajini, če ne bo ameriška vojska za to pripravljena mesečno odšteti več deset milijonov dolarjev.

A ker satelitski internetni terminali Starlink, ki jih je izdelal SpaceX Elona Muska, predstavljajo pomemben vir komunikacije za ukrajinsko vojsko, saj ji omogočajo, da se bori in obenem ostane povezana navkljub uničenju mobilne telefonije in internetnega omrežja, si je očitno premislil in se odločil, da bo Ukrajincem še naprej financiral internet.

Kot smo poročali, je predlog SpaceX-a, da bo prenehal financirati delovanje Starlinka, prišel ravno v času, ko v Ukrajini narašča zaskrbljenost glede Muskove zvestobe. Spomnimo. Musk je pred kratkim tvitnil kontroverzen “mirovni načrt”, po katerem bi se Ukrajina morala odpovedala Krimu in nadzoru nad vzhodnima regijama Lugansk in Doneck. Potem ko je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski Musku zastavil vprašanje, komu se v tej vojni pridružuje Musk, je ta na to odgovoril, da “še vedno zelo podpira Ukrajino”, vendar se boji “množične eskalacije”.

Sara Kovač