Musk ne zmore več plačevati satelitskih uslug za Ukrajince – “Naj plača Pentagon!”

Elon Musk (Foto: epa)

Ameriški CNN ekskluzivno razkriva, da je najbogatejši Zemljan Elon Musk sporočil, da njegovo vesoljsko transportno podjetje SpaceX ne more več nuditi svojih satelitskih uslug Ukrajini, če ne bo ameriška vojska za to pripravljena mesečno odšteti več deset milijonov dolarjev.

Odkar so satelitski internetni terminali Starlink, ki jih je izdelal SpaceX Elona Muska, pričeli lani spomladi prihajati v Ukrajino, ti predstavljajo pomemben vir komunikacije za ukrajinsko vojsko, saj ji omogočajo, da se bori in ob enem ostane povezana navkljub uničenju mobilne telefonije in internetnega omrežja.

Doslej je bilo Ukrajini podarjenih približno 20 tisoč satelitskih enot Starlink, pri čemer je Musk v petek tvitnil, da je operacija stala SpaceX 80 milijonov dolarjev, do konca leta pa bo znesek presegel 100 milijonov dolarjev. Kot kaže pa bi se lahko dobrodelnost Ukrajini bližala koncu, saj je SpaceX opozoril Pentagon, da bo morda prenehal financirati storitve v Ukrajini, če ameriška vojska ne bo prispevala več deset milijonov dolarjev na mesec.

Dokumenti, ki jih je uspel pridobiti CNN razkrivajo, da Muskov SpaceX prejšnji mesec Pentagonu poslal pismo, v katerem je ta sporočil, da ne more več financirati storitve Starlink, kot jo je do sedaj. Prav tako je bilo v pismu zahtevano, da Pentagon prevzame financiranje ukrajinske vladne in vojaške uporabe Starlinka, za katero SpaceX trdi, da bi do konca leta stala preko 120 milijonov dolarjev. V naslednjih dvanajstih mesecih bi stroški narasli na skoraj 400 milijonov dolarjev, je še navedeno.

Foto: epa

“Ne moremo več donirati terminalov Ukrajini ali financirati obstoječih terminalov za nedoločen čas,” je zapisano v septembrskem pismu Pentagonu. Med dokumenti SpaceX, ki so bili poslani Pentagonu in si jih je ogledal ameriški medij, je neposredna zahteva, ki jo je na Muska julija naslovil poveljujoči ukrajinski vojski, general Valerij Zalužnij, za skoraj 8000 dodatnih terminalov Starlink. Iz ločenega spremnega pisma Pentagonu zunanji svetovalec, ki dela za SpaceX navaja naslednje: “SpaceX se tukaj sooča s strašno težkimi odločitvami. Mislim, da ni finančnih zmožnosti, da se zagotovi dodatne terminale ali storitve, kot je zahteval general Zalužnij.”

Nedavno prišlo do obsežnih izpadov Starlinka
Do razkritja pisem je prišlo po nedavnih poročilih o obsežnih izpadih Starlinka, ko ukrajinske enote poskušajo ponovno zavzeti ozemlja, ki jih zaseda Rusija v vzhodnem in južnem delu države. Viri, ki so seznanjeni z izpadi, so povedali, da so ti nenadoma prizadeli celotno fronto 30. septembra. “To je vplivalo na vsa prizadevanja Ukrajincev, da bi se prebili mimo te fronte,” je povedala oseba, seznanjena z izpadi, ki je za CNN govorila pod pogojem anonimnosti. Ob tem je bil podan poudarek, da je potrebno zavedanje, da Starlink predstavlja glavni način komunikacije enot na bojišču.

Foto: epa

Ukrajinskim silam ni bilo podano nikakršno opozorilo, je povedal drug vir in dodal, da je potrebno sedaj, ko Ukrajina osvobodi območje, vložiti zahtevo za vklop storitev Starlink. Britanski Financial Times je kot prvi medij poročal o izpadih, ki so povzročili katastrofalno izgubo komunikacije, je dejal visoki ukrajinski uradnik. V tvitu, s katerim se je Musk odzval na poročanje Musk ni oporekal izpadu in dejal, da je to, kar se dogaja na bojišču, tajno.

Pojavlja se vprašanje okrog zvestobe Muska pri pomoči Ukrajini
Predlog SpaceX-a, da bo prenehal financirati delovanje Starlinka, prihaja v času, ko v Ukrajini narašča zaskrbljenost glede Muskove zvestobe. Spomnimo. Musk je pred kratkim tvitnil kontroverzen “mirovni načrt2, po katerem bi se Ukrajina morala odpovedala Krimu in nadzoru nad vzhodnima regijama Lugansk in Doneck. Potem ko je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski Musku zastavil vprašanje, komu se v tej vojni pridružuje Musk, je ta na to odgovoril, da “še vedno zelo podpira Ukrajino”, vendar se boji “množične eskalacije”.

Foto: epa

V enem izmed zasebnih pogovorov naj bi Musk trdil, kako Ukrajina trenutno ne želi mirovnih pogajanj in da bi, če bi se strinjali z njegovim načrtom, “Rusija sprejela te pogoje”. “Ukrajina se zaveda, da so trenutno njena vlada in prizadevanja v vojnem času popolnoma odvisni od Starlinka,” je dejala oseba, seznanjena z omenjenimi razpravami. “Odločitev, ali bo Starlink deloval ali ne, je v celoti v rokah enega človeka. To je Elon Musk. Musk ni bil izvoljen, nihče se ni odločil, da bi mu dal to moč. Ima jo zaradi tehnologije in podjetja, ki ga je postavil.”

“Starlink je bil absolutno bistvenega pomena, ko so Rusi ciljali na ukrajinsko komunikacijsko infrastrukturo,” je razložil Dimitri Alperovitč, soustanovitelj think tanka Silverado Policy Acceleratorja. “Brez tega bi v mnogih primerih resnično delovali na slepo,” je pojasnil. 

V torek je Musk zanikal vsebino poročila, ki je navajalo, da je s Putinom neposredno govoril o Ukrajini. V četrtek, ko je ukrajinski minister tvitnil, da je Starlink bistvenega pomena za ukrajinsko infrastrukturo, je Musk na to odgovoril: “Ni za kaj. Z veseljem podpiram Ukrajino.”

Sara Kovač