Cerkev prisiljena odpovedati novoletno zabavo z ognjemetom, ker si ne more privoščiti varovanja pred terorističnim napadom

Foto: iStock

Anglikanska cerkev s pogledom na pristaniški most v Sydneyju je bila prisiljena preklicati novoletno zabavo na prostem, saj jo je preveč strah terorističnih napadov.

Cerkev St. Aidan se nahaja na spodnji severni obali Avstralije, znana pa je predvsem po tem, da so vsako leto na zadnji dan vse od leta 1999 pripravili družinam prijazno zabavo, na kateri so med drugim delili tudi klobase. Dogodek je bil iz leta v leto bolj obiskan, na koncu je tako zaobjemal že celotno ulico Christina Street, dolgo kar 100 metrov, na kateri se je z ramo ob rami drenjalo 4 tisoč obiskovalcev, na travnati površini pred cerkvijo pa je množico ponavadi zabavala pevka ali kakšna glasbena skupina. Na to lokacijo so se zgrinjale družine tako iz Sydneyja kot iz Blue Mountainsa, saj ponuja fantastičen razgled na ognjemete ob devetih zvečer in ob polnoči.

Očitno pa letos zabava odpade … Razlog za to je tudi teroristični napad na pešce v Melbournu, ki je organizatorja novoletnega dogodka močno prestrašil. V tem napadu, za katerim se skrivajo islamski skrajneži, je namreč umrlo šest ljudi, 30 jih je bilo poškodovanih, Avstralci pa so prepričani, da je napad močno spremenil proslavljanje novega leta z občudovanjem tradicionalnega ekstravagantnega ognjemeta s sydneyjskega pristaniškega mostu.

Novi zakoni zahtevajo profesionalne varnostnike in betonske blokade
Cerkev St. Aidna je po vnovičnem napadu, ki se je zgodil v začetku decembra v Melbournu, napovedala, da bo morala preklicati svojo tradicionalno novoletno zabavo na prostem. To je prvič, da v 19 letih ne bo tega tradicionalnega dogodka. Župnik Craig Potter iz omenjene cerkve je ob tem razkril, da novi državni zakoni zahtevajo, da dogodke varujejo profesionalni varnostniki, prostor pa mora biti obkrožen tudi z betonskimi blokadami, kar pomeni okoli 6 tisoč evrov dodatnih stroškov za preprečitev morebitnega terorističnega napada. “Tega enostavno nismo zmožni izpeljati,” je Jihad Watch povzel župnikove besede.

M. S.