Češka začela s proizvodnjo granat za Ukrajino

Datum:

Čehi so se, kot kaže, odločili priskočiti na pomoč Ukrajincem v izčrpavajoči vojni proti Rusiji. Tamkajšnje podjetje STV Group je namreč začelo s proizvodnjo topniških granat kalibra 155 mm v njihovi tovarni v Polički na Češkem.

Trenutno v tovarni proizvajajo granate kalibra 122 mm, namenjene za Ukrajino, kmalu pa bodo prešli na kaliber 155 mm. Zmogljivosti jim omogočajo, da lahko proizvedejo od 56 tisoč do 150 tisoč granat letno, odvisno od kalibra. Načrtujejo tudi nadaljnjo širitev zmogljivosti.

V zadnjem času češko podjetje vlaga predvsem v razvoj proizvodnje streliva velikega kalibra. Z nakupom enovretenskega vijačnega stroja SA-15 vodilnega evropskega proizvajalca Konštrukta Industry so zagnali novo linijo za polnjenje topniških granat z razstrelivom. Gre za najsodobnejšo generacijo polnilnic za strelivo velikega kalibra. Poleg tega je Konštrukta edini proizvajalec tovrstnih strojev, ki jih izvaža v številne države.

V zvezi z zagonom nove linije za polnjenje topniških granat je predsednik uprave STV Group David Hác povedal, da to zanje pomeni začetek nove dobe, saj jim bo to omogočilo ne le proizvodnjo streliva iz tako imenovane sovjetske dobe, temveč tudi proizvodnjo streliva, ki je identično zahodnim tipom in je kompatibilno s strelivom Natovih standardov. “To pomeni, da imamo sedaj resnično možnost izdelave streliva od kalibra 81 milimetrov do kalibra 155 milimetrov.” Ob tem je še dodal, da je bil prehod na nov stroj SA-15 dokaj enostaven, saj so v podjetju že imeli izkušnje s tipom stroja SA.

Češko podjetje načrtuje, da bo v januarju ali februarju pričelo s proizvodnjo topniških granat kalibra 155 mm. V prvi fazi bodo dobavljali predvsem Ukrajini, kjer je veliko povpraševanje po tem strelivu, nato bodo začeli pripravljati strelivo za certifikacijo. Po končanem certificiranju in dobavi pušk Caesar češki vojski bodo začeli s serijsko proizvodnjo tega streliva za češko vojsko, je v zvezi s prihodnjimi načrti razkril Hác.

Foto: posnetek zaslona CZ Defence

Češko podjetje se trudi sodelovati tudi v programih Evropske komisije. Prijavili so se namreč na razpis, kjer je bila zahtevana dobava več milijonov kosov 155-milimetrskega streliva. “A nam ni uspelo skleniti nobene pogodbe,” je po poročanju CZ Defence razkril Hác in dodal, da je Komisija sklenila skupno osem pogodb, večinoma s podjetji velikih zahodnih držav, kot sta Francija in Nemčija. V prihodnje še naprej nameravajo sodelovati v razpisih in skrbeti za nadaljnji razvoj tovarne v mestu Polička, da bodo lahko z dodatnimi kapacitetami zagotovili proizvodnjo še večje količine streliva.

Ukrajina zaveznice pozvala k hitrejši dobavi orožja
Ukrajini bo dodatno orožje prišlo še kako prav, saj boji potekajo že vse od 24. februarja 2022, ko je Rusija sprožila obsežno invazijo na Ukrajino. V zadnjih dneh so se po poročanjih okrepili zračni napadi z obeh strani. Ukrajina je po ruskih raketnih napadih na več ukrajinskih mest v torek pozvala svoje zaveznice k hitrejši dobavi orožja. Bodo zaveznice sledile zgledu Češke?

Ž. N.

Sorodno

Zadnji prispevki

Jelko Kacin: Ukrajina ne bo padla!

Natanko pred dvema letoma, 24. 2. 2022, je Vladimir Putin izvedel...

Francija usposobila 10.000 ukrajinskih vojakov

Francija je od začetka ruske invazije na Ukrajino usposobila...

Vlada odkrito sponzorira Hamasove pomagače

Z besedami, ki jih je Robert Golob izgovoril ob...

[Dokument] Ministričino cenzurirano poročilo kaže s prstom na SD in podrejene

Dominika Švarc Pipan, pravosodna ministrica v odhodu, je objavila...