fbpx

Češki predsednik: “Begunski val je organizirana invazija”

Miloš Zeman, češki predsednik. Foto: epa

Češki predsednik Miloš Zeman je v božični poslanci Čehom dejal, da je begunski val v Evropo “organizirana invazija”. Predsednik pravi, da bi morali mladi moški iz Sirije in Iraka prijeti za orožje ter se začeti boriti proti skrajni Islamski državi, ne pa da bežijo.

“Globoko sem prepričan, da imamo opravka z organizirano invazijo in ne s spontanim prihodom beguncev,” je dejal Zeman. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki jo povzema STA, je Zeman dodal, da je človek lahko sočuten do starejših beguncev ali otrok, ki so nemočni. Ne more pa biti sočuten do mladih moških, ki bi se po njegovem mnenju morali doma boriti proti džihadistom.

“Velika večina beguncev so zdravi mladi možje, ki so samski. Ne razumem, zakaj ne primejo za orožje in se borijo za osvoboditev svojih držav,” je dejal Zeman.

Priporočamo v branje: “Pomisleki Zemana: Turčija deluje kot zaveznik ISIS, ne sme biti članica EU”

Zeman je znan potem, da je že v preteklosti izrazil pomisleke glede sprejemanja beguncev v Evropi. Češki premier Bohuslav Sobotka je na besede predsednika dejal, da predsednikovo sporočilo temelji na njegovih znanih predsodkih in poenostavljanju stvari.

Češka je sicer zavrnila sistem kvot, ki ga je predlagala Evropska komisija za porazdelitev begunskega bremena v EU, raziskave javnega mnenja pa kažejo, da 70 odstotkov Čehov nasprotuje prihodu beguncev v njihovo državo.

A. D., STA