fbpx

“Turčija deluje kot zaveznik ISIS, ne sme biti članica EU”

Miloš Zeman. Foto: epa

Češki predsednik Miloš Zeman meni, da se Ankara obnaša kot zaveznik Islamske države, kljub temu da je Turčija članica zveze NATO, zato ne bi smela biti članica Evropske unije. Dodaja še, da Turčija ne potrebuje treh milijard evrov Evropske unije, da bi poskrbela za sirske begunce.

“Menim, da je Turčija gotovo članica zveze NATO, ampak se včasih bolj obnaša kot zaveznica islamske države. Odstranjuje nafto iz Sirije, kar financira Islamsko državo,” je povedal Zeman za češki časnik Parlamentarni list.

Izjava naj bi se nanašala tudi na nedavni dogodek, ko je Turčija sestrelila rusko letalo. Od takrat so se Turki znašli pod drobnogledom mnogih držav, ki sedaj spremljajo vsak njen korak, poroča Russia Today.

Kurdi so edini, ki so se uspešno borili z Islamsko državo
Sporočilo češkega predsednika je bilo namenjeno vsem prebivalcem ob koncu tridnevnega obiska v češkem mestu Kadan. Zeman je izpostavil, da turška politika izhaja iz načela “sovražnik sovražnika je moj prijatelj”. Meni, da se to načelo nanaša predvsem na turško zatiranje Kurdov, kljub temu da so ti “edini, ki so se uspešno borili z Islamsko državo”.

Turčija ne potrebuje treh milijard evrov, da bi lahko poskrbela za begunce
Zeman dodaja, da so to jasni razlogi, da je potrebno do Turčije pristopati previdno in da ne obstaja nikakršnega razloga, da bi ta država postala članica EU. Češki predsednik je izrazil svoje nestrinjanje s tremi milijardami evrov, ki naj bi jih Turčija dobila od Evropske unije za lažjo oskrbo 2,2 milijona sirskih beguncev v državi.

“Tudi Rimski imperij je, preden se je zrušil, plačal barbarom, da ne bi ukradli njihove zemlje. Turčija je sama sposobna sprejeti te begunce. Ne le zato, ker so le zelo majhen del turške populacije, ampak tudi zato, ker si delijo isto vero.” Zeman dodaja, da ne vidi “nevarnosti v samem islamu”, ampak v “prenosu muslimanskih navad v Evropo”.

A. D.