fbpx

Češki Trump: “Ilegalne migracije so grožnja evropski civilizaciji”

Avstrijski kancler Sebastian Kurz in češki premier Andrej Babiš. Foto: epa

Češki premier Andrej Babiš je obsodil pristop Nemčije in Evropske unije k nezakonitim migracijam v preteklosti ter ga označil kot “grožnjo evropski civilizaciji”.

Andrej Babiš, češki premier, ki ga mnogi že imenujejo kar “češki Trump“, je za njihovo nacionalno televizijo izjavil: “Mi nočemo živeti tukaj v Afriki ali na Bližnjem vzhodu. Moramo ustaviti migracije iz teh krajev.” Ob tem je dodal, da če migracije ne bodo pod nadzorom, se bosta jeza in razočaranje prebivalcev povečala, s tem pa je “Chemnitz za vogalom”. V Chemnitzu so namreč potekali množični protesti proti nemški migracijski politiki, saj se je s prihodom migrantov rizično povečalo število napadov ter s tem tudi število smrtnih žrtev.

Politika vračanja zavrnjenih prosilcev za azil je slaba
“Tukaj imamo 1,5 milijona ilegalnih migrantov. Naša politika vračanja je slaba,” je z resnico postregel Babiš ter se ob tem skliceval tudi na slabo evidenco Evropske unije o vračanju zavrnjenih prosilcev za azil. Poleg tega pa se je izkazalo, da je med temi migranti tudi nemalo morilcev, kot je na primer Anis Amri, ki do Nemčije sploh ne bi smel priti. Tako pa je tam ukradel tovornjak in z njim sejal smrt po Božičnem trgu, še pred tem pa lagal o svojem državljanstvu ter uporabil več lažnih identitet. Čeprav so načrtovali njegovo deportacijo, ga niso pridržali niti potem, ko je izvedel omenjeni pokol.

Babiš je eden od vodij Višegrajske skupine, ki nasprotuje masovnim migracijam in multikulturalizmu ter sklepa zavezništva z novo avstrijsko in italijansko vlado. Češki premier je kritičen do vseh tistih zahodnoevropskih držav, ki še vedno spodbujajo politiko odprtih meja. “Od njih je odvisno, če želijo imeti več podpornikov Islamske države v Franciji, na Nizozemskem in v Belgiji, kot jih imajo zdaj,” je dejal. 

Češki premier je bil jasen, da bodo Češka republika, Madžarska, Poljska in Slovaška še naprej nasprotovale poskusom EU, da bi migrante, ki prispejo v EU, v okviru sistema obveznih kvot razporedila po državah članicah. “Izgubili smo štiri leta, ko smo brezglavo razpravljali o kvotah. Na kratko, sporočilo, ki ga pošiljamo, je, da je Evropa odprta in da moramo skrbeti za vse, ki pridejo nezakonito in se razgubijo med nami,” je Babiš pojasnil v nekem drugem intervjuju ter migrante označil za “kupovalce azila”.

Viktor Orban ima vse več zaveznikov med evropskimi voditelji. Na sliki z Matteom Salvinijem. (Foto: epa)

Babiš, tako kot italijanski podpredsednik vlade, minister za notranje zadeve in vodja Lige Matteo Salvini, meni, da je promoviranje močne meje prava rešitev za migrantsko krizo in si želi, da bi EU pomagala stabilizirati Libijo, še dodaja Breitbart.

M. S.