fbpx

Che Guevara – rasist in morilec ali “mesar iz La Cabañe”, kot simbol česa?

(Foto: Twitter/@VoCommunism)

Revolucionar Ernesto Che Guevara je vzor marsikaterih mladih in starih, zato odtisov njegove podobe na majicah ni težko najti v trgovini, saj jih prodajajo kot vroče žemljice. Številni mladi se ob nakupu tovrstne majice, značke, zvezkov in drugega promocijskega gradiva ne zavedajo, da je imel Che Guevara vzdevek mesar iz La Cabañe, saj je lastnoročno ubijal ujetnike, bil je velik rasist, hkrati pa je preganjal homoseksualce, zato je težko razumeti, zakaj je vzor zagovornikom LGBT in zakaj bi si ti sploh želeli kupovati izdelke z njegovo podobo. 

Med ljudmi, ki s ponosom nosijo podobo Che Guevare, je tudi poslanec Levice Miha Kordiš, ki jo nosi celo v prostorih hrama demokracije, kljub temu, da je bil ta za razliko od splošnega prepričanja zelo okruten človek, ki je lastnoročno pobijal ljudi, ki mu niso bili po godu. V oči bode primer iz leta 1957, ko je ubil soborca, ker je sumil, da je ovaduh. V njegovem osebnem dnevniku je mogoče prebrati: “Naboj kalibra 0,32 sem mu poslal v desno hemisfero njegovih možganov, krogla pa mu je izstopila pri levi senčni strani … njegove stvari zdaj pripadajo meni.”

Foto: iStock

Tudi otrokom ni bilo prizaneseno
Che Guevara je po prevzemu oblasti na Kubi zasnoval objekte koncentracijskih taborišč in s tem postal upravitelj enega najbolj krutih, v katerega so zapirali pripadnike nekdanjega režima in kristjane. Prizanesli niso niti otrokom, zato ne čudi, da se ga je prijel vzdevek “mesar iz Cabañe”.

Ernesto Lynch, ki je večini bolj znan kot Che Guevara, je predstavljal ključno osebo v kubanski revoluciji, poleg tega si je prizadeval za to, da bi vplival na zanetenje revolucije tudi v drugih južnoafriških državah. Leta 1967 so ga v Boliviji ubile vojaške enote pod vodstvom CIE. Nato je bil več desetletij idol študentskih gibanj z zahoda, predvsem zaradi nekaj antimaterialističnih citatov iz njegovih knjižnih del in znane fotografije, ki je postala zelo močan marketinški simbol na majicah in drugih izdelkih. 

Foto: iStock

Foto: Amazon/Printscreen

Kot lahko vidimo je bil Che Guevara vse drugo kot romantični borec za svobodo, še manj pa nedolžni revolucionar, kot ga želijo prikazati levičarji, saj je v številnih primerih kar sam ubijal zajete ljudi. Glede na to, da je po revoluciji na Kubi sprožil krut pregon homoseksualcev, se norčeval iz temnopoltih, zatrl politično opozicijo, popolnoma omejil svobodo tiska in govora ter povsem uničil kubansko gospodarstvo, je težko razumeti, zakaj bi njegovo podobo sploh kdo želel nositi. Narobe svet.

H. M.