Mineva 78 let od podpisa pakta Ribbentrop – Molotov, krvavega sporazuma dveh totalitarnih režimov: Komunisti pa še vedno zavirajo zgodovinsko spravo Slovencev

Pakt Ribbentrop - Molotov.

Danes mineva 78 let od podpisa pakta Ribbentrop – Molotov, v katerem sta nacistična Nemčija pod vodstvom Adolfa Hitlerja in komunistična Sovjetska zveza pod vodstvom Josepha Stalina podpisali sporazum o medsebojni razdelitvi Vzhodne Evrope, s čimer sta tlakovali pot začetku druge svetovne vojne, ki je skupno terjala kar 60 milijonov žrtev. Evropski parlament se je z resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu, ki jo je s podporo Evropske ljudske stranke, Zveze liberalcev in demokratov za Evropo, Zelenih – Evropske svobodne zveze in Zveze za Evropo narodov sprejel aprila 2009, zavzel za njegovo uveljavitev v celotni Evropi. Določitev 23. avgusta kot dneva spomina na žrtve je podprla tudi Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi z razglasitvijo Vilenske izjave v začetku julija 2009. A če je danes nacizem kot totalitarni režim vsesplošno obsojen, to ne velja za komunizem, ki je še vedno aktualen vladajoči režim v nekaterih, bodisi najbolj nazadnjaških državah na svetu (Severna Koreja), bodisi najbolj revnih (Venezuela). Njegove zagovornike, ki jih je veliko predvsem v vzhodno-evropskih državah, pa najdemo tudi v Sloveniji, kjer vzoru komunizma sledijo nekatere izmed najbolj radikalno levo usmerjenih strank.

Naj spomnimo. Pakt Ribbentrop – Molotov je najosnovnejši in jasen dokaz sodelovanja med dvema najbolj okrutnima in krvavima totalitarnima režimoma vseh časov, ki sta pozneje med seboj trčila in sprožila najhujši oboroženi konflikt v zgodovini človeštva, Vzhodno fronto. Ne čudi, da je ta dogodek leta 2010 takratni predsednik Evropskega parlamenta in nekdanji poljski premier Jerzy Buzek označil kot “dogovor dveh najhujših oblik totalitarizma v zgodovini človeštva”. Poljaki so vso okrutnost komunističnega režima zaradi bližine Sovjetske zveze na svoji koži občutili še v toliko večji meri, kot denimo Slovenci, ki so končali v Jugoslaviji. A seveda ne gre zmanjševati krutosti režima v povojnih pobojih na Slovenskem in drugih republikah nekdanje skupne države SFR Jugoslavije.

Spominski dan sicer izvira iz protestov, ki so potekali v osemdesetih letih 20. stoletja po zahodnih mestih proti sovjetskim zločinom in okupaciji, začenši s kanadskimi begunci iz držav, ki jih je okupirala Sovjetska zveza. Protesti so vrh doživeli z Baltsko potjo in revolucijami leta 1989, ki so prispevale k osvoboditvi baltskih držav, pozneje pa tudi padcu železne zavese in berlinskega zidu.

Dva tedna po podpisu Molotov – Ribbentrop pakta začetek druge svetovne vojne
Triindvajsetega avgusta leta 1939 sta Hitlerjeva Nemčija in Stalinova Sovjetska zveza podpisali zloglasni Molotov – Ribbentrop pakt, ki je bil v veljavi samo dobrih 22 mesecev, še danes pa obstaja več razlag, zakaj ga je ruski diktator Joseph Stalin dejansko podpisal. Glavna podpisnika sta bila sicer Joachim van Ribbentrop in Vječeslav Molotov z nekaj drugimi uradniki iz ozkega kroga zaupnikov obeh diktatorjev. Samo teden dni po podpisu sporazuma se je začela druga svetovna vojna z invazijo nacistične Nemčije na Poljsko. Samo dva tedna kasneje so, v skladu s paktom, Poljsko napadle tudi sovjetske čete.

Obe strani sta svojo zmago proslavili na proslavi “bratstva”, kjer sta skupaj skozi okupirano mesto Brest paradirali Rdeča armada in enote Wehrmachta. Na proslavi sta sovjetski komandant Semjon Krivošejn in nemški general Heinz Guderian stala bok ob boku. Medeni tedni so se hitro končali, samo dve leti pozneje so bili Nemci že na obrobju Moskve, preden je Rdeča armada s protiofenzivo začela svoj dolgotrajni pohod na Berlin.

Foto: Twitter. Krvave rdeče revolucije.

Komunisti in nacisti skupaj žurali za 1. maja v Trbovljah
Redko kdo od mladih ve, da so komunisti med drugo svetovno vojno dolgo časa kolaborirali z nacisti tudi na Slovenskem. Ko so namreč 6. aprila 1941 sile osi napadle, razkosale in okupirale Jugoslavijo, so namreč tudi slovenski komunisti v skladu z navodili iz Moskve nacistično okupacijo sprejeli benevolentno in jo dojemali kot prvi korak k zrušitvi obstoječega družbenega reda. Hvalili so naciste kot sovražnike svetovnega kapitalizma in se navduševali nad državno-planskim gospodarstvom, kot ga je izvajala Hitlerjeva Nemčija. K dezerterstvu so nagovarjali nabornike redne kraljeve vojske in sabotirali tovarne. Komunisti in njihovi simpatizerji v nekaterih največjih delavskih središčih (Jesenice, Trbovlje) so ob prihodu prvih nemških čet na svojih domovih izobešali celo zastave s svastiko.

V Trbovljah leta 1941 so organizirali tudi skupinsko proslavljanje 1. maja. Nekateri najbolj goreči med njimi so se celo včlanili v “Hitlerjugend” in novačili člane zanj. V obdobju, ko so nacistične okupacijske oblasti začele s prvimi izgoni zavednih Slovencev, intelektualcev, duhovnikov in velikih kmetov iz okupiranih Gorenjske, Koroške in Štajerske, so bili slovenski komunisti varni pred preganjanjem. Vse to se je seveda spremenilo še istega poletja z napadom tretjega rajha na Sovjetsko zvezo.

Andreja Valič Zver: Grozljivo, da se komunizma v Sloveniji ne obsoja
Naša sogovornica, predsednica Študijskega centra za narodno spravo, zgodovinarka dr. Andreja Valič Zver, pravi, da je treba ob dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov znova opozarjati ljudi, da nas krvava zgodovina uči, da razlik med nacizmom in komunizmom ni in ne more biti. Oba režima lahko štejemo med krvave “rdeče revolucije”, saj sta oba uporabljala zastavo v rdečih barvah, tako kot tudi Francoska revolucija in ne nazadnje Erdoganova radikalna Turčija.

Kot nam je pojasnila Valič Zverova, sta 23. avgusta leta 1939 omenjeni pakt sklenila dva radikalna režima; na eni strani je šlo za nacional-socialistično Nemčijo, na drugi strani za komunistično Sovjetsko zvezo, dejstvo pa je, da v Sloveniji v našem kolektivnem zgodovinskem spominu ostajajo bolj ali manj samo grozote nacizma, ne pa tudi komunizma. “To pa je ne samo bizarno, ampak naravnost grozljivo, saj je komunizem po svetu pobil več deset milijonov ljudi,” je poudarila naša sogovornica.

Foto: STA. Grozljivo je, da se v Sloveniji še vedno obuja od mrtvih totalitarne režime, poudarja dr. Andreja Valič Zver.

Komunizem: Bratstvo in edinstvo, pa je bilo vse prej kot to
Tudi v Jugoslaviji se je oblika komunizma “etiketirala” kot simbol “bratstva in edinstva”, pa je bil vse prej kot to, zato Valič Zverova močno obsoja tiste skrajne levičarske stranke, ki ta okruten režim želijo obuditi od mrtvih tudi na Slovenskem. Mednje zagotovo lahko štejemo nekdanjo Združeno levico in politike – demagoge, kot so Violeta Tomić, Miha Kordiš in Luka Mesec. “Treba je namreč jasno povedati, da komunizem ne v Jugoslaviji, ne nikjer drugje po svetu ni prinesel blagostanja, bratstva in enotnosti, ki ga je obljubljal, temveč samo trpljenje in smrt,” je še povedala zgodovinarka dr. Andreja Valič Zver.

A če je evropski parlament že aprila 2009 sprejel resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu, jo je v Sloveniji potrdila šele desna vlada Janeza Janše leta 2012, medtem ko so na omenjenem Študijskem centru za narodno spravo spomin na žrtve javno obeleževali že več let prej. Tudi naš sogovornik, zgodovinar Marko Štrovs, opozarja, da pa predvsem v Sloveniji komunizem javno še ni obsojen kot zločinski režim, saj so se politiki iz nekdanje partije infiltrirali med osamosvojitelje in na ta način zavirajo zgodovinsko spravo Slovencev.

T. F.

 • Olga

  V Sloveniji, ne samo, da komunistični totalitarni zločinski sistem ni bil obsojen, povezuje se z muslimanskim terorizmom, s pomočjo Sorosa in uničuje Evropo in svet! Spomnimo se umazane levičarske vloge Fajonove in Vajgla, plačanca na Sorosovi listi, v Makedoniji!

  • Valter BraniSlav

   Olga, popolnoma se strinjam. Potrebovali bi Josipa Broza, on bi naredil red z Merklovo in begunci ki to niso. Vedno je na prvo mesto postavil delavski razred svoje domovine – nase bratske Jugoslavije. Vecna mu slava.

   • Olga

    Kako “lepo so ravnali z ljudmi, vam dokazuje usoda diktatorjeve žene Jovanke, ki je na lastni koži občutila zločinski sistem!

   • Nata

    Če je pa res tako, kot ti misliš, pa ne razumem, zakaj niso ostali skupaj, ko smo mi odšli ??

   • FORT WORTH

    Vedno je na prvo mesto postavil delavski razred…???!!
    Pa ti si cisti levicarski zasvojenec in odvisnik, ki ne zmore razmisljati s svojo omamljeno glavo.
    A je tebi sploh jasno, koliko yugoslovanov je delalo v Nemciji, Svedski, Svici, ZDA, Kanadi, Avstriji, Avstraliji…in cisto vsi so domov v yugo posiljali denar svojcem za lazje prezivetje.
    Komunisti so povsod videl sovraznike yugovine. Notranje – zunanje… resnici pa so ravno oni bili najvecji sovrazniki drzave !
    V yugi smo imeli vec tisoc % inflacijo, dinarja ni nobeden hotel. Vso placo smo zamenjali v DEM. Imeli smo redukcije elektr.energije, bilo je vse splosno pomanjkanje, par-nepar, omejili so nam odhode v tujino, sajtrge stoenke smo cakali tudi po 1(eno) leto…

    • Valter BraniSlav

     Ja seveda vem, saj tudi sam vec kot 30 let zivim v tujini. V tujino pa sem lahko odsel ker so bile meje SFRJ na stezaj odprte. V ljubljani sem dokoncal EF, eno leto prezivel na NYSE, nato pa svoje znanje zelo dobro prodal v Londonu.
     DA BI ZIVEL V SZ, VEN NE BI MOGEL… TAKO PA SEM LAHKO UDSEL IN SI USTVARIL ZIVLJENJE NA ZAHODU… In zakaj nisi ti storil isto?

     • FORT WORTH

      Potem imas pa domotozje.
      Eno je gledati domovino od dalec in dobivati zahodno placo, drugo je ziveti v komunizmu in ga prenasati.
      Da te potolazim :
      Tudi jaz imam firmo v tujini.
      Ampak redno se vracam v Slovenijo.
      In tu vidim veliko izkoriscanje delavcev za minimalno placo.
      Vsakokrat pa, ko se vrnem v tujino se sprasujem, kaj je s tem kurcevim narodom narobe, da se vedno verjame v utopicni socializem in njegove zablode.
      Socializme vedno financira kapitalizem. Brez kapitalisticnih kreditov bi se socializmi sesuli v prah.

     • Valter BraniSlav

      Domotozja nimam ker sem v SLO 2 do 3 mesece na leto. Moja zena obozuje SLO, ceprav je iz Caracasa. Socializem ne deluje, to se najlepse vidi prav v Venezueli.
      V SLO se delavce na veliko izkorisca, a mislis da bi bilo bolje ce bi imeli desno vlado?
      V vsakem okolju je smetana vedno izkoriscala rajo, ne glede na to kaksen sistem so imeli. Izkoriscanje je toliko staro kot je star clovek. Vedno je smetana druzbe izkoriscala rajo. Tako je vedno bilo in vedno bo.

      Komunizem je dojel gnev in jezo ponizanih in razzaljenih in je ta custva izkoristil da je sam nadomestil smetano. Komunisti so postali novi izkoriscevalci, torej se ni nic spremenilo.

      Problem pa je v naslednjem. Kapitalisticni izkorisevalci uporabljajo objektivne metode kot matematika za to da izkoriscanje tece cimbolj gladko. Komunizem pa nasprotno sloni le na custvih, na gnevu onih ki se pocutijo izkoriscane.

      Spominjam se mojega zlahtnika Edvarda Kardelja, velikega “ekonomista” kako o prostem trgu ni imel blage veze. Ko sem se vrnil iz NYSE sem mu zelel z preprostimi matematicnimi modeli pokazati kako deluje delniski trg pa ni poslusal. Ni ga zanimala resnicnost, odlocil se je za custven pristop, tako kot Luka Mesec in ostali Zdruzeni Luzerji delajo danes.

      ZAKAJ LJUDJE UPORABLJAJO CUSTVA IN NE RAZUM? ZATO KER JE TO LAZJE.. NI TI TREBA UPORABLJATI MOZGAN, DOVOLJ SO REFLEKSI HRBTENJACE.

      No potem nujno sledi katastrofa, in prav vsi socializmi so se sesedli ko so vizije (po domace halucinacije) udarile na realna tla.

      Isto se bo zgodilo tudi z uvozom muslimanov in s prisilnimi kvotami. Samo danes z custvi reagirajo desnicarja Merklova in Juncker, nas dva klovna pa jima obogljivo sledita, ker pac nimata jajc.

     • FORT WORTH

      Edvard Kardelj bi letos imel 107 rojstni dan…
      Koliko si pa ti njegov zlahtnik star ? 120 ?!

     • Steiermark

      Tale titov pionirček, bi naj bil njegov nečak, po lastnih izjavah….. Zatorej ima ca. 80 let…..

     • fmg9

      No, meje niso bile ravno na stežaj odprte za vse. Moji ter ženini starši so morali najprej opravljati najnizkotnejša dela (kljub visoki izobrazbi) preden so jih spustili na delo v tujino. Pa še jasno so jim dali vedeti, da v kolikor bo kaj “narobe”, bodo plačali njihovi starši, ki niso mogli zapustiti SFRJ.

      Tako, kot je Fort Worth napisal spodaj tudi jaz prejemam zahodno plačo, in me je sram, da določeni takratni priviligiranci sedaj poizkušate še “izvažati” na zahod nesmisle kot je demokratični socializem.

     • slosin

      Mojega tasta so silili, naj gre v Nemčijo delat in vohunit za sonarodnjaki…
      Seveda, prefrigano…služil bi za njih marke, pa še spicljal bi za udbo…

     • Steiermark

      Valter, po svoji stari komunističninavadi nakladaš in lažeš…. Nekoč si izjavil, da si odšel v tujino /seveda nisi povedal, da si šel kot vohljač za lastnimi sodržavljani in da si delal za udbo…/ v 60 letih, takrat, ko drugim ni bilo omogočeno potovanje na Zahod! Seveda ste takšni agenteki, titovi pionirčki, bili privilegirani in ste takšne “naloge”, v škodo sonarodnjakov, z veseljem opravljali…. Čas je da se strezneš in nehaš lagat sam sebi, ker Matilda nima več veliko potrpljenja in se moraš pripraviti za njen sprejem – olajšaj si dušo in prosi odpuščanja!

   • slosin

    …a si mogoče prebral Đilasov ‘Novi razred’…Tam lepo piše kako so se borili za svoje riti, ne za delavski razred…

 • RATATA

  Se spomnim, ko so mi starejši pripovedovali, da se ne spominjajo, kdaj bi bilo še tako okrancano in v cvetju ter veselo razpoloženo ko enainštoridesetega. Vsi so zaključili z matkurba, kaj več pa niso upali razglabljat v tosih česih diktature “proletariata”. Matkurba, da je res, kar sem napisal!

 • Valter BraniSlav

  Zahvalite se Josipu Brozu ki je iz SFRJ odstranil Stalina.
  Da ni bilo Tita, bil bi Stalin ki je na glavo prebivalca pobil 100 krat vec kot Tito.
  Vecna slava spominu na marsala SFRJ JB Tita.

  • RATATA

   Če rabiš njegovo nogo ti jo lahko zrihtam, da jo boš natepaval.

  • Olga

   Zločinec in diktator

  • centurion

   Če ne bi bilo Mirka in Slavka…
   Bi kurac Tito bil, kar za LOW IQ državljane Slovenije je….

  • MEFISTO

   Ti nisi zaostal le v seksualnem, temveč tudi v duševnem razvoju.

   Kar naprej ponavljaš neumnosti, ki so te jih naučile tovarišice v prvem razredu in nekritično črkuješ režimske časopise.

  • slosin

   …zahvalite se Hitlerju in Stalinu, da ste rdeči prišli na oblast…

   • Valter BraniSlav

    in kdo so rdeci?
    Jaz nisem bil nikoli ne clan partije ne udbe. Iz SFRJ sem na zahod prinesel izobrazbo, dobro prodal svoje znanje, zaplodil otroke ki so nama z zeno poklonili vnuke… zivljenje je lepo ce znas biti hvalezen za vse kar si dobil v dar. In jaz sem dobil v dar zastonj izobrazbo, zdravstveno oskrbo in sedaj uzivam zlata leta ko vidim kako se moja kri siri po svetu… Ni vecjega uzitka kot dobro zasluziti in podpirati svoje potomce. In za vse to – znanje iz ekonomije – sem pac hvalezen SFRJ in marsalu Titu. A je to kaj slabega?
    Dragi Slovenceljni, prevec zivite v preteklosti in se smilite sami sebi… to ni zdravo. To ni dobro. Glejte vedro v prihodnost, ne ustrasite se izzivov.

  • Steiermark

   Nehaj že enkrat klafedrati neumnosti,že res, da si senilen ampak vse ima svoje meje – matematika ti ne gre od rok, ker če trdiš, da bi stalin poklal 100 x več ljudi, kot jih je pedofil tito, potem bi Slovenija morala imeti 20 milionov prebivalcev, gled na titovo klanje, ki jih je odstranil, samo v Sloveniji, 200.000!

   • Valter BraniSlav

    Poklal bi 100 krat vec na glavo prebivalca… beri se enkrat. Vem pa da tezko zivis, nimas druzine, najbrz si tudi financno sibka… Boga Gretta Garbo ki so te pregnali iz Reporterja…

 • Nata

  + + + + + +
  “Treba je namreč jasno povedati, da komunizem ne v Jugoslaviji, ne
  nikjer drugje po svetu ni prinesel blagostanja, bratstva in enotnosti,
  ki ga je obljubljal, temveč samo trpljenje in smrt,” je
  Drži ! Le nekaterim pa je blagostanje le prinesel. . . . . pardon . . . . . .vzeli so si ga !

  • Valter BraniSlav

   Sem diplomiran ekonomist z privatno prakso na financem trgu Londona.
   Komunizem ne more biti ekonomsko uspesen ker ljudem odvzame interes do dela. Pac pa hoce financirat ekonomske programe s tiskanjem denarja. Posledica je STAGFLACIJA, kombinacija nizke produktivnosti in inflacije, ki je zadavila se vse komunizme.

   Titu pa moramo biti hvalezni ker je bil on milejsa oblika komunizma. Da ni bilo Tita bil bi Staln.

   • MEFISTO

    Ti si toliko diplomiran ekonomist s privatno prakso v Londonu, kot sem jaz papež v Rimu.

    Če ne bi bilo Tita, tudi Stalina ne bi bilo in najbrž tudi ne ječe narodov Jugoslavije, zaradi česar bi ohranili veliko življenj in se izognili marsikateri rdeči neumnosti, zaradi katere se Slovenija ne bo nikoli več pobrala.

    Najbrž si pozabil, da so po informbiroju pri nas na veliko ustanavljali kolhoze.

    Takrat so pobili, pozaprli in mučili veliko kmetov, ker so se branili skupnega kotla.

   • barbara rov

    Pokaži potrdilo. Zdej moraš pokazati že več potrdil;
    -da si član SDS
    -si lastnik podjetja
    -si lektor
    -si dipl. ekon. z…

   • slosin

    ..pa kaj ti s takim komunističnim nazorom delaš v tej gnili kapitalistični državi ?

   • Nata

    Tito si je dal prav vse, zelo dobro poplačati! Večjega gospoda ni bilo v Jugi.
    To ” milo ” obliko komunizma pa so dobili v nasledstvo sinovi in vnuki. Jih je kot listja in trave. Interesa za delo še vedno nimajo. Imajo pa purše – nas – ki garamo zato, da so finančno uspešni.

    • Valter BraniSlav

     Slovenci imamo hlapcevanje v krvi. Vedno sluzimo nekomu vecjemu, bolj pomembnemu. To se dogaja ze stoletja, izgleda da so nas Avstrijci dobro strenirali v hlapcke in dekle. To hlapcevanje je tako ukoreninjeno v nasi psihi da ga clovek ki zivi le v SLO sploh ne opazi vec…. Kar poglejte kaj se dogaja:
     1) petje zdravice v Arabscini
     https://www.youtube.com/watch?v=heri7vcI_Hg
     2) Slovenci smo unicili akademika Vinka Dolenca zato da bi zlezli v rit njegovemu zidovskemu pacientu. Ko umre Slovenski otrok v Izraelu zvedo Slovenski zdravniki za smrt iz Facebooka. Se poklicali jih niso da je otrok mrtev.
     3) Slovenci organiziramo referendum proti ispospolnim Slovencem, ne pa proti masivnemu priseljevanju muslimanov iz BV… saj veste, istospolni so “samo” Slovenci….

     • ,

      GLEDE TOČKE 2 SI PRAV POVEDAL,BRAVO! Ž-. IMAJO CEL SVET POD KOMANDO!!!!!!

     • Nata

      Za točko 1. on 2. se strinjam.
      Referendum ? Mnogi Slovenci in Slovenke ne želimo biti starš 1 in 2. Manjšina že ne bo komandirala večino!!
      Kakor si je nekdo izbral, tako naj leži. Ko bomo preprečili drago ( vemo kam pes taco moli )gradnjo drugega tira, bomo pa nadaljevali z migranti in etično vlado
      . Pridruži se nam.

     • Steiermark

      valter, si eden navaden in zahojeni tepec, ki niti neve, da je še živ…….verjetno zaradi tega, ker si možgansko mrtev!

     • Valter BraniSlav

      Gretta, mogoce res, vednar sem kljub svojim kurjim mozganom ogromno zasluzil in imam veliko druzino ki jo previzljam.
      IN KAJ SI USTVARILA TI ?

    • karlina

     PODPIS

   • !!
  • karlina

   TOČNO

 • Valter BraniSlav

  OPORTUNISTI VSE SLOVENIJE, ZDRUZITE SE:
  Poglejte kako so spreminjali barve ugledni Slovenci. Vedno so zaobrnili plosco ravno ob pravem trenutku. Takrat ko od opevanja starega sistema ni bilo vec koristi so padli v objem novemu sistemu, samo da bi zascitili svojo rit:

  1) OTON ZUPANCIC:
  a. 1934: V Marseillu je v atentatu ubit jugoslovanski kralj Aleksander I. Karadjordjevic. Oton Župancic takrat spesni slavilno pesem viteškemu kralju: »Nekdanje case bil je obicaj, da knezom so najljubše dragotine dajali s sabo, ko so šli v krajine, od koder potnika ni vec nazaj. Mi damo tebi, kar nam je najdražje: Prsti slovenske zbrali smo v posodo, ki zvezal z njeno svojo si usodo – Morda Ti z njo bo pocivati laže.«
  http://www.zgodovinsko-drustvo-kovacic.si/node/1530

  b. 1945: Ok koncu vojne, 9 Maja 1945, pozdravi osvoboditelje z balkona Ljubljanske univerze kjer recitira svojo pesem Osvoboditeljem v pozdrav:
  http://www.delo.si/assets/media/other/20150415//porocevalec-10-05-1945.pdf

  Po koncu druge svetovne vojne je sodeluje v javnem in političnem življenju, postane poslanec ljudske skupščine LRS in član njenega Prezidija ter predsednik Slovenske matice (1947), katere delo je vodil dejansko že pred 2. svetovno vojno. Ob njegovi sedemdesetletnici mu je tedanja oblast podelila častni naziv »ljudski umetnik«
  https://sl.wikipedia.org/wiki/Oton_%C5%BDupan%C4%8Di%C4%8D

  2) BOZIDAR JAKAC

  a. 1934, portretira kralja Petra II, Karadjordjevica:
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/79/Bo%C5%BEidar_Jakac_portraits_Peter_II_of_Yugoslavia_in_1934_at_Bled.jpg

  b. 1943, portretira Marsala SFRJ Josipa Broza Tita:
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/30/Bo%C5%BEidar_Jakac_portraits_Tito,_November_1943.jpg

  3) JANEZ JANSA

  a. 1980-88 leze v Titovo rit in se hvali z clansvtom v KP:

  http://www.gibanje-ops.com/images/stories/janezjansaavnoj4.jpg
  http://www.mladina.si/media/www/slike.old/clanki/200040/avnoj5_display.jpg
  http://www.mladina.si/177513/janseva-prosnja-za-sluzbo/

  b. 2013 pljuva po nekdanjem vzorniku. Ob tem pa na veliko laze ces da preje ni vedel za pokol domobrancev. Cudno prav njegov oce naj bi bil domobranec in mu o tem ni nic povedal?
  https://www.youtube.com/watch?v=TrqGo_e1mTs

  OPORTUNISTI VSE SLOVENIJE, ZDRUZITE SE!

  • MEFISTO

   Torej je Janša vendarle tvoja Dulčineja.

   Če bi vedel, najbrž ne bi bil vesel tvojega občudovanja.

   Janša, kot veš, je pravi možati mož in ne mara za fante, ki so zaostali v svojem seksualnem razvoju.

  • barbara rov

   Vprašal sem te že, zakaj JJ nima stranke komunističnih oblik?

  • macon

   Pozabil si, da je bil Janša dvakrat v komunajzarskem zaporu. Taka dogajanja imajo čudovito moč, da spreminjajo svetovni nazor, torej ne gre za oportunista, temveč komunističnega nasprotnika.

   No, ti seveda nisi nič pozabil temveč lažeš in smetiš.

 • Artur

  Komunjarski zločinski Babilon mora pasti https://www.youtube.com/watch?v=M7TCgyxFrl4

 • xtc

  Da gre pri Nacional socializmu inKomunizmu(socializmu) v bistvu za nianse socializmov je jasno,čeprav se NS nekritično uvršča na desno le ta to sploh ni,saj ima z Komunizmom(socializmom) več skupnega kot z desnico oboji se zavzemajo za popolno vlogo države v vsem,seveda državo vodi ena in edina partija z velikim vodjo-fuhrerjem na vrhu,parlament je posmeh demokraciji,v njej sedijo samo pravilno misleči,nad vsem drži roko država,skupno skledarstvo,kolektivne iseolioške orgije,podobna ikonografija,odnos do opozicije,demokracije,svobode govora,vsegliharstvo za narod uničevanje narodov enkrat v imenu prevlade rase enkrat v imenu prevlade internacionalizma(beri multi kultija s socialističnim pridihom),sovraštvo do krščanstva inJudovstva i,v glavnem vse temelji bolj ali manj na lasti države-če so lastniki že pa so to le upravitelji,lažna socialna enakost itd.
  In nenazadnje “Bratstvo inenotnost” balkansko titoistično socialistična verzija multi kultija in ne pozabiti na naše “brate” vpalestini in Afriki-saj še pomnite tovariši?

 • MEFISTO

  Z grozo ugotavljam, da se nekateri še niso nič naučili v svojem dolgem življenju in da se jim je po kmalu po osnovni šoli ustavil čas, kot naprimer plemenitem Valterju BraniSlavu, ki ga je mož tisočerih nickov najprej promoviral na Reporterju.

  Ker so se ga tam naveličali, ga je prekomandiral na NOVO; ki ima s takimi tiči preveč potrpljenja.

 • FUCK COMMUNISM

  Bil sem dolgo za spravo med zavednimi domoljubi in rdecuharskimi morilci… zdaj pa ne vec. Te svinje tega nocejo in mislim, da je treba imet nekaj ponosa in odstopit od poskusov sprave s to drhaljo. Z njimi je samo en nacin in vsi vemo kaksen. Samo to poznajo, tega si pravzaprav zelijo in to bodo dobili!!!

  • karlina

   podpišem

 • VERZIFIKATOR

  Barbi Borka Pohar

  BREZ SVETE BARBARE

  Pred pomnikom zborovanje
  žrtvam mnogim posvečeno,
  da ne bo vse pozabljéno,
  da zaman ni žrtvovanje.

  Kar bilo totalitarno,
  da se ne bi ponovilo,
  da se ne bi več zgodilo
  žalostno, avtoritarno.

  In po zborovanju maša,
  kjer bilo pričakovati
  je najvišje pač med brati,
  a zaman po njih se vpraša.

  Ni predstavnikov oblastnih,
  nelagodje jih preveva,
  ko v ušesih jim odmeva,
  krik pobitih vse preglasnih.

  Eno so pričakovali,
  da se spredaj bo svetila,
  množico nagovorila,
  prvo mesto bi ji dali.

  Barbaro, se ve, svetniško,
  ki opravlja vse poklice,
  če je treba, rajske ptice,
  ki drži se spokorniško.

  Sveta Barbara umanjka,
  ni potrebna še podpore,
  sama si še opomore,
  rekla nam je skupna znanka.

  Barbka se ravna po modi,
  kar ni oportuno, spušča,
  modnim trendom vsa popušča,
  vse preskoči, kar ji škodi.

  Blizu namreč so volitve
  za svetniške kandidate,
  mora se tako ravnati,
  da ne bo pač zavrnitve.

  Da bo Barbka prepoznana
  v krogih vseh kot skrajno zmerna,
  niti verna ne neverna,
  manekenka vsem predana.

 • PRIČEVALCI

  Kaj nas briga nacistična Nemčija in Sovjetska zveza. Obeh že ni več. Brigajte se raje za naše domače izdajalce domobrance in njihovo zaprisego nacizmu.

  • xtc

   Pravilno rdeče je treba pred sodišče vidiš da zmoreš.

 • PRIČEVALCI

  Sicer pa vedno ko odprem Novo 24TV imam občutek, da smo še vedno nekje v letih 1939-1945. Za janšiste se je čas ustavil. Še vedno se borite na strani nacizma proti komunizmu. Zaostajate vsaj 70 let za aktualnimi političnimi dogodki.

  • marker

   Ko gledam vedno pogostejše proslave NOB imam tudi občutek, da smo še vedno nekje v letih 1939-1945.Kako podobno! Sicer pa je za levico znano, da za svoje grehe vedno okrivi druge. Še vedno hodijo iz hoste.

   • PRIČEVALCI

    Zato pa SDS in ZL ne bosta nikoli več na oblasti.

    • _

     ampak sds menda kaže dobro na anketah

     • PRIČEVALCI

      Ja. Tako kot Clintonovi.

  • Goran Hvala

   Ej ne me kopirat ejga…;-)…pa sej to jim se sam skos pisem..oni pravjo da jih skrbi prihodnost pa se zdej niso dojel da so vojno pusil…blo je kar je blo..cas gre naprej…sam eni bi pa se kar domobrance spilal…no sej na drugi strani pa nekateri partizane..men so oboji smesni sicer..realnost je pa ta da smo bli(vsaj uradno) pod rdeco zvezdo..zdej sicer nismo vec…ne zasledim pa nikjer da bi bli kot bivsa juga pod nemcijo…pa vsi vemo kak in kako je blo..zdej ni so bli zagrizeni komunajzerji, drugi so se sam prilagodil tretji pa prodane duse ki so potegnile ta kratko…tako je v vsaki vojni…in seveda po vojni..zanimivo je tudi to da je

 • hle

  Dežurni zgodovinarji bi lahko vedeli da ta pakt ni bil nobena novost v bistvu so samo na novo potrdili sporazum iz Brest Litovska ki je po WW1 propadel zaradi poraza Nemčije vse ostalo pa je propaganda

 • Goran Hvala

  Sej stalin je bil baje nacist…sploh ne vem cemu vse te pravljice ce so tako eni kot drugi sodelval z okupatorjem…potem pac nehite te pravljice pisat pa bodo slovenci zedinjeni…nism se opazu levakarskih casnikov ki bi dobesedno minutnono vsak dan(ne dnevno) napihovali in spodpihovali neke izumrle rezime…no pisite to za tiste ki jim nikakor ne rata mal sveta vividet la slisat kaj si kdo misli..med drugim tud tisti ki jih imaze za tezke kapitaliste in demokrate…bi bli preseneceni…

 • if

  Tito 13. maja 1941, 37 dni po napadu Stalinovih nacističnih zaveznikov na JU: “Odzvali se bomo v slučaju, če boste napadeni.”

 • ,
 • Valter BraniSlav

  SAMO JOSIP BROZ JE IMEL MOZGANE IN HRABROST DA SE JE UPRL STALINU. VECNA SLAVA MARSALU SFRJ JOSIPU BROZU:
  https://www.youtube.com/watch?v=YOf14hG4-CI
  https://www.youtube.com/watch?v=SjErNo7eX5k&t=4s

  • ___

   Stalin je bil Ž! Titu pa vsaka čast. http://www.jewishvirtuallibrary.org/joseph-stalin

  • xtc

   He,he ti pa si butl,on se ni upal nič upret,dokler ni dobil podpore zahoda,bolj ali manj pa je šlo tukaj za prevaro.

   • Valter BraniSlav

    Ne, potem ko se je uprl, to je bilo 28 junija 1948 so mu Americani ponudili pomoc, ki jo je on seveda sprejel.
    Zato smo Jugoslovani ziveli boljse od vseh drugih Slovanov in drzav s komunisticno ureditvijo.
    VECNA SLAVA MARSALU SFRJ JB TITU. HVALA TI ZA VSE KAR SI STORIL ZA NAS.

    • Steiermark

     Ti si že živel boljše od drugih, svojih rodžakov jugoslovanov, saj jih verjetno nisi “zastonj” ovajal in naznanjal udbi! Zato si tudi imel “prosti izhod iz jugovine”, kar je drugim bilo onemogočeno do 1967…..Zate , ne vem, kaj je storil pedofil tito, razen da ti je na uho prišepetoval “ljubičice bijelo”, medtem ko te je zlorabljal, kot tudi druge otroke. Če to nebi pustilo strahotnih posledic na tebi, bi ga ti še danes preklinjal, ne pa izga poveličeval še naprej, kot je to značilno za ljudi, s “štokholmskim sindromom”…..Pa še to, vtepi si že enkrat v tvojo z vakumom napolnjeno bučo, da če si ti slovan in jugoslovan, še to ne pomeni, da smo tudi mi, avtohtoni v Sloveniji!

  • Janez

   ŠTOS LETA !
   ZLOČINSKI POLIT MEDNARODNI AGENT IN MANIPULATOR “MARŠAL TITO”
   NI
   PO NIČIMER POZITIVNEM – POMEMBEN ! Polit pomoril je cca milion ljudi.
   Le s polit morjenjem je izsilil
   NADSLJEVANJE EX YU – NA ZANJ ZNAČILEN – BREZSMISELEN NAČIN.
   MARŠAL TITO
   JE IMEL ” OSEBNO TAJNO SLUŽBO” – KI JE NADZIRALA VSE.
   LE
   MATILDINEGA OBISKA PRI MARŠALU – NISO MOGLI PREPREČITI.
   LETA 1980 !
   SMO BILI VSI ZELO VESELI. Naivni verniki v “dobrega Tita”- pa so bili zgroženi. L.r. J. KOMENDA

   • Valter BraniSlav

    Vsakogar na koncu obisce Matilda. Nic se ne afnaj, tudi naju bodo pozrli crvi ali plameni krematorija. Bodi raje tiho… mogoce bos smrdljivo truplo ze jutri… nic ne ves kaj te caka.

    • Steiermark

     Že res, da “vsakogar na koncu obišče Matilda” in ravno v tem se razlikujemo z vami, ki imate genocidno hlapčevska nagnenja……. vas bo namreč, odšlepala k vašemu gospodarju, satanu, kjer se boste cvrli skupaj z enonogim zločincem, klavcem slovenskega naroda….

 • ,

  Ž. lobi v ZDA IN EU je zavladal nad svetom in dela z nami kar hoče.

 • PRIČEVALCI

  Še vest iz domačih logov;

  Mineva 73 let od sramotne prisege domobrancev okupatorjevim nacistom na Bežigrajskem stadionu v Ljubljani.

  https://www.youtube.com/watch?v=V14a2rp5fAM

 • karlina

  No, kaj sedaj na to rečejo tisti, ki domobrance in tukaj nas domoljube označujejo za izdajalce med 2. svetovno vojno

  • PRIČEVALCI

   Na to smo vedno porekli, da nas boli kurac za Ruse in Nemce. Slovenski izdajalci so bili in ostali domobranci.

 • PRIČEVALCI

  Ljubljanski domobranci so prisegli na ljubljanskem stadionu, prvič na Hitlerjev rojstni dan, 20. aprila 1944 ter drugič na obletnico nacističnega prevzema oblasti v Nemčiji, 30. januarja 1945. Na prvi prisegi so se zbrali člani domobranskih enot iz Ljubljane ter nekaterih drugih enot iz Ljubljanske pokrajine ter tudi člani policijskega korpusa Slovenskega domobranstva. Pred prisego je imel škof Rožman tiho mašo za domobrance, potem pa kljub ponujenemu prostoru na tribuni ni ostal in je takoj, ko je pospravil svojo opremo, sredi prisege odšel z avtom. Na prisegi sta imela govor predsednik pokrajinske uprave Leon Rupnik ter SS-Obengrupppenführer Rösener, prisotni pa so bili tudi nekateri gostje, med njimi častni konzul Neodvisne države Hrvaške, častniki Slovenskega domobranstva, rektor univerze, Milko Kos, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Izobešena je bila nemška zastava s kljukastim križem, zastava SS, prvič pa tudi slovenska zastava s kranjskim grbom, ki je bila pod italijansko oblastjo prepovedana. Zaigrali so najprej nemško himno, potem pa še Naprej zastava slave. Po prireditvi je Rösener podelil domobrancem priznanja ter ranjeniške značke.

 • Valter BraniSlav

  OBRACAJTE DEJSTVA KOLIKOR HOCETE, TO JE RESNICA:
  http://www.rtvslo.si/_up/photos/2015/05/30/u29008-271135_prisega_show.jpg

  • barbara rov
   • Valter BraniSlav

    Ja tudi to je resnica. Take so pac vojne in z izdajalci vsak narod obracuna brez milosti. Narod odpusti marsikaj, a izdaje nikoli. Tudi ti ki danes k nam vabijo Muslimane bodo koncali podobno.

    • Steiermark

     Valter, na žalost nekateri nimate sposobnosti razumevanja dejstev…… Rdeči zločinci so se dokazali kot rdeči titovi zločinci! Izdajalci ste pa ravno vi, ki se še vedno spravljate nad avtohtoni narod, ter ga , potem ko se le ta izjasni , da komunizma noče, s krampom po glavi! Si pa res bolan. Kdo je pri nas izvajal zločine, se ve, nihče drug kot tovariši revolucionarji v dogovoru s podgano titom! Kar so oni izvedli nad našim narodom, kaj takšnega lahko zasledimo samo še v drugih diktaturah, kot npr. Kambodža, S. Koreja, Kitajska, Kuba……….in morilce se promovira! Danes se pa vidi, koliko “jajc” imajo ti rdeči podrepni potomci svoji očetov zločincev, niti toliko, da bi si rešili obraz in vsaj obsodili totalitarni zločinski sistem jb tita, največjega zločinca vseh časov!

     • Valter BraniSlav

      Da ni bilo Tita, bil bi Stalin.
      Potem tebe ne bi bilo, kajti tvoji bi koncali v njegovih gulagih…
      Sicer pa, ce ti je bilo tako hudo, zakaj niso odsla tako kot jaz, in si ustvarila svoje zivljenje nekje na opevanem zahodu, tako kot sem si ga ustvaril jaz?
      Kaj te je zadrzevalo doma?

  • Kosobrin

   Sramota! To je sramota vseh sramot! Tiho bi morali biti kot riti! Nič se po vojni ne bi dogajalo, če bi branili svoj narod, svoje ozemlje!

   • Steiermark

    Si pravo komunajzlarsko indoktrinirano zmene! Izvajaš sovražni govor in poveličuješ pederastično podgano jb tita in njegove zločine!

  • Kosobrin

   Sramota vseh sramot! Nič se ne bi dogajalo po vojni, če bi namesto te sramote izdajalske branili svoj narod in svoje ozemlje! Sram naj bo vsakega, ki to zagovarja!

 • if

  Tito 13. maja 1941, 37 dni po napadu Stalinovih nacističnih zaveznikov na JU: “Odzvali se bomo v slučaju, če boste napadeni.”

 • PRIČEVALCI

  Dr. Rugelj o belogardistih in domobrancih:

  – o vseh, ki sem jih osebno poznal, sem ugotovil eno ali obe od naslednjih dveh značilnosti: bili so zarukani ali/in psihopati (motene osebnosti):

  – zarukani (saj med njimi ni bilo niti enega odličnega učenca) zato ker niso spregledali izdajalske vloge katoliške duhovščine na čelu z italijanskim podložnikom, škofom Rožmanom (glej knjigo I. Jan: Škof Rožman), obenem pa so zaupali in verjeli našemu nebogljenemu človečku, župniku na Mirni, Jakobu Širaju, ki sploh ni imel lastnosti moža, pač pa klavrnega potuhnjenca (se pravi psihopata) in izdajalca, zato je bil po vojni obsojen na zaporno kazen; tudi tisti, ki bi se radi izmuznili odgovornosti za izdajstvo z trditvijo, da so bili zavedeni, spadajo med skrajne zarukance, saj zaradi zarukanosti niso bili sposobni razlikovati med okupatorji in uporniki proti okupatorju (naj povem, da smo imeli v mirenski dolini vsi možnost, da posnemamo zgledne partizane: nadučitelja Franca Lunačka /ki so ga belogardisti zverinsko ubili/, Ladota Kocijana, Marka Bulca in druge),

  – psihopati pa so bili zato ker so se kot Hitlerjevi podrepniki (to je pravi ljudski izraz za njihovo početje) borili proti svojemu narodu, kar gre v kontekst neodpustljivega narodnega izdajstva, kateremu podležejo izključno motene osebnosti (glej temeljne knjige o izdajalcih slovenskega naroda: 1. F. Saje: Belogardizem; 2. S. Grgič: Zločini okupatorjevih sodelavcev 1., 2. in 3 del; 3. T. Ferenc: Dies Irae),

  – s psihiatričnega vidika štejem za psihopate tudi vse ljudi, zlasti razne pisune – sedanje zagovornike belogardizma, ki so tako predrzni in nesramni, da zagovarjajo njihovo klečeplazenje Hitlerju; s svojim zagovarjanjem belogardizma razodevajo svojo brezmejno sovraštvo in maščevalnost do upornikov proti okupatorju, seveda pri tem ne upoštevajo temeljnega dejstva izdajstva, da so belogardisti prisegli Hitlerju in so zato zaslužili smrtno kazen.

  • PRIČEVALCI

   Dr. Rugelj: Da bo bralcem jasno o čem pišem, bom preprosto in natančno opisal bistvo motene osebnosti: Psihopat ali motena osebnost je človek, ki zaradi nespodbudnih pogojev za psihosocialni razvoj (kar ni možno razumeti, če se ne prebere sorodne knjige kot je S. Forward: Strupeni starši, Tangram, Lj. 2001), ni razvil empatičnega odnosa do sočloveka, zato v življenju uveljavlja predvsem egoistične cilje, ki v glavnem izvirajo iz zavednih in nezavednih zamer, ki so se mu nakopičile v zanj sovražnih razvojnih pogojih. Psihopata ni možno prevzgojiti, saj je ni na svetu inštitucije, ki bi utegnila v dolgotrajnem (prev)zgojnem procesu (katerega bistvo je fenomenalno prikazal v svojih knjigah Tine Hribar) v celoti nadoknaditi zamujene spodbudne pogoje v otroštvu; pa tudi, če bi se kdo tega lotil, zanesljivo ne bi uspel, kajti motene osebnosti sploh niso motivirane za »spreobrnitev«, saj ne sledijo pozitivni osebnosti (pre)vzgojitelja, torej niso z njim sposobni vzpostaviti pozitivnega transferja, ki je absolutni pogoj za uspešno psihoterapijo in prevzgojo, pač pa se povezujejo izključno z voditelji antisocialnih skupin. Zato je njihovo antisocialno vedenje možno nadzorovati samo z dobro zamišljenimi in natančno uresničevanimi represivnimi ukrepi, denimo v zaporih z izolacijo v samici.

   • PRIČEVALCI

    Dr. Rugelj:

    In še nekaj bogokletnega bom povedal in sicer zato, ker se večina nekdanjih ponosnih partizanov (ki so postali nerazumljivo strahopetni in zaradi domnevnega karierizma in obsedenosti, da bi bili cenjeni in »važni« tudi v sprenevedajočem tranzicijskem obdobju, ko je dovoljeno, da belogardistični podrepniki dvigajo glavo) ne upa povedati resnice o poboju belogardistov:

    – belogardisti se niso predali legitimni in zmagoslavni partizanski vojski; če pa bi se, bi bili v veliki večini deležni amnestije, krvniki pa bi šli v keho, kakšen pa tudi na vislice; temu pa bi se lahko vsak izognil s samomorom, kot je to storil Gδring, spoštujoč izročilo M. Blanchota, ki je zapisal, da je premišljen samomor (tudi zaradi od Cerkve in medicine onemogočene evtanazije) najbolj dostojanstven odhod iz življenja (Nova revija, št.118-119:163-184),

 • if

  Tito in Kardelj sta bila člana Kominterne, njen šef Stalin je s prvim nacistom Hitlerjem vzajemno razbijal Evropo v času, ko je Stalinov Hitler razbijal JU.
  Tito, Kardelja&Njuni so bili tedaj okupatorska sprega Evrope!

 • PRIČEVALCI

  Še vest iz domačih logov;

  Mineva 73 let od sramotne prisege domobrancev okupatorjevim nacistom na Bežigrajskem stadionu v Ljubljani.

  https://www.youtube.com/watch?v=V14a2rp5fAM

  • Kosobrin

   Sramota vseh sramot! Nič se ne bi dogajalo po vojni, če bi namesto te sramote izdajalske branili svoj narod in svoje ozemlje! Sram naj bo vsakega, ki to zagovarja.

 • PRIČEVALCI

  Janšisti se oklepate preteklosti ker veste, da nimate prihodnosti.

 • VRHOVNI SODNIK

  Komunisti so nemške vojake sprejel s harmoniko in nageljne so jim talal, izdajalske barabe.

  • Rdeče zvezdaš Zoran

   ITAQ, Dolanc jih je z SS zastavo pozdravljal, je bil član Hitlerjungen

  • stajerc5

   Zdaj pa pocasi, moj foter je bil v Marburgu zraven in…, ce bi se zivel pa te slisal, da si mu rekel komunist: Cuj, sodnik gor ali dol, ampak ti bi bil rajnki sodnik!

 • PRIČEVALCI

  Dr. Rugelj:

  Ne verjamem, da je med likvidiranimi belogardisti kakšen nedolžen, dopuščam pa možnost, da je med njimi bil kakšen imbecil, ki se ni mogel zavedati svojega položaja v vlogi Hitlerjevega pomagača; v tem primeru je kriv njegov organizator, saj bi moral vedeti, da imbecil pač ni sposoben za osnovno presojo položaja,

 • Rdeče zvezdaš Zoran

  BLEIBURG ZLOČINI TITA I KOMUNISTA SLOVENIJA 1941.-1948.-1952.

  DRUŠTVO ZA UREDITEV ZAMOLČANIH GROBOV – LJUBLJANA

  Zbornik – 2Stran 3UZD-SD
  SLOVENIJA

  1941 – 1948 – 1952
  TUDI MI SMO UMRLI ZA DOMOVINO
  ZAMOL
  Č
  ANI GROBOVI V NJIHOVE ŽRTVE

 • Kosobrin

  Dajte že enkrat končati 2. svetovno vojno! To vam ne bo prineslo zmage na volitvah!

  • PRIČEVALCI

   Janšiste je treba držat v preteklosti. Kar naj pišejo.

 • Kosobrin

  Tudi če je bilo res, kar pišete, so kmalu videli, s kom imajo opravka!

 • Rdeče zvezdaš Zoran

  Kako so komunisti pobijali in izdajali TIGROVCE : Danilo Zelen je bil prva žrtev izdaje komunistov, sram jih bodi bandite

 • Rdeče zvezdaš Zoran

  Razvoj nacizma v Avstriji do leta 1945 je primerljiv z razvojem komunizma v Sloveniji do leta 1990. Rekrutacijski procesi, mehanizmi dominacije in načini funkcioniranja so bili v nacističnem in komunističnem redu v marsičem primerljivi. V obeh primerih gre za ekskluzivistično eshatološko ideologijo, temelječo na rasnem oziroma razrednem sovraštvu, eksploziven prihod na oblast, državni terorizem, prestreljenost družbe s partijo in politično policijo, firerski princip vodenja, opiranje na srednji sloj itd. Prav tako primerljivi sta denacifikacija v Avstriji in obrat od komunizma v Sloveniji. V obeh primerih pa gre za procese, ki jim še ni videti konca. Če vzamemo avstrijsko Koroško, je NSDAP tam pomnožila svoje članstvo od 590 konec leta 1928 na 24.769 v marcu leta 1938. Zaradi prizadevnosti koroških nacistov je bilo 13.333 Korošcev registriranih kot pripadnikov SS.

  Denacifikacijska statistika je v letu 1947 na Koroškem zajela 3.595 “obremenjenih” in 40.223 “manj obremenjenih” nacionalsocialistov. Od 1946-1949 je bilo pred sodiščem v Celovcu 2.934 obravnav. To, kar naj bi bila široko zastavljena birokratska očiščevalna akcija, se je relativno hitro spreobrnilo v veliko, neslišno amnestijsko gibanje.

  Število partijskega članstva v Sloveniji je nihalo v skladu z zgodovinskimi razmerami. Od leta 1920, ko je partijsko članstvo štelo 12.000 oseb, je po prehodu partije v ilegalo članstvo upadlo na nekaj deset in nato le počasi naraščalo. Številke so se precej spreminjale, a za ilustracijo povejmo, da je bilo leta 1934 komunistov 57, pred začetkom druge svetovne vojne jih je bilo 1.200-1.300. Skupaj s skojevci, kandidati in bližjimi somišljeniki morda nekaj tisoč. Kljub izgubam je do konca vojne število partijcev naraslo na 12-13.000. Nato je sledilo obdobje intenzivne rasti do leta 1953, ko je bilo članov 54.809. Sledil je zastoj in leta 1956 je bilo članov še 47.637. Nato je sledila nova mobilizacijska kampanja in leta 1962 je bilo članov 71.408. Po tem zagonu je sledilo obdobje nihanj in leta 1973 je bilo članov 62.997. Potem je nastopilo obdobje intenzivnega sprejemanja predvsem mlajših rodov. Leta 1977 je partija štela 101.302 člana. Še leta 1988 je bilo v njej okoli 110.000 članov. Ob njih je bilo še skoraj toliko bivših članov, ki so partijo večinoma zapustili sami.
  Nacizem in komunizem sta bili ideologiji, ki sta zapovedovali sovraštvo. Od umora v besedi do dejanskega pobijanja ljudi ne pri nacistih ne pri komunistih ni bilo velike razdalje.

  Koroški in štajerski nacisti so bili nosilci nacistične germanizacijske in teroristične politike. Neposredno so soodgovorni za poboje več tisoč talcev, smrt več tisoč taboriščnikov v koncentracijskih taboriščih, desettisoče ljudi je bilo izgnanih v izseljeniška taborišča v Srbijo in Nemčijo, na tisoče pa jih je bilo poslanih v delovna taborišča in prisilno delo. Na desettisoče ljudi je bilo mobiliziranih v nemško vojsko in druge uniformirane formacije, v nemški vojski je padlo več kot 15.000 Slovencev. Odilo Globočnik, Friedrich Rainer, Maier-Kabitsch in drugi so bili vojni zločinci velikega kalibra. Nasproti tem strašnim številkam in trpljenju stotisočev so partizani odgovorni za povojno usmrtitev nekaj več kot stotnije ugrabljenih ljudi v Južni Koroški ter usmrtitve in preganjanje pripadnikov nemške manjšine v Sloveniji.

  Partizanska stran ima na vesti usmrtitev več kot 15.000 Slovencev, od tega večine brez sodnega postopka in po končani vojni. Poleg tega pa še preganjanje nemške in italijanske manjšine, revolucionarne zaplembe premoženja in gonjo proti cerkvi in političnim nasprotnikom, notranje partijske čistke. Vse to so bili zločini, ki stopajo ob bok nacističnim.

  Taka primerjalna viktimološka razmerja lahko postavimo tudi med fašizmom in komunizmom. Italijanski fašisti so zagrešili številne zločine nad Slovenci na Primorskem že pred drugo svetovno vojno, z domov so pregnali na tisoče ljudi. Še večje zločine so zagrešili po okupaciji v Ljubljanski pokrajini. Kot talce in v koncentracijskih taboriščih so pobili več tisoč ljudi. Partizanski maščevalni bes je na Tržaškem in Goriškem po drugi svetovni vojni umoril okoli 1.500 oseb.

 • Rdeče zvezdaš Zoran

  Že pred koncem druge svetovne vojne je ustanovila tajno politično policijo, ki je po vojni pod različnimi imeni – popularno se je zanjo uveljavilo ime Udba (izraz je izpeljan iz srbske kratice) – predstavljala njeno udarno pest. Tako kot se je odločil oblastni vrh, tako je ravnala Udba, ki se je s premislekom režima razvila v strukturiran in obsežen organizem zla (s svojimi lovkami tudi v Trstu, Italiji in Avstriji). Sovražnika revolucije, bodisi pravega ali namišljenega (obojih ni smelo nikoli zmanjkati), je morala izbrati tako, da je njegova odstranitev izzvala karseda veliko mero strahu med določenim slojem prebivalstva ali celotnim prebivalstvom. Njeno delovanje se je izražalo v obliki aretacij, zasliševanj in mučenj v njenih posebnih zaporih, likvidacij, ustanavljanj koncentracijskih taborišč, v skrbi za neprehodnost meje, v preseljevanjih ljudi na posebna zaprta območja, v izgonu in pregonu tujerodnega prebivalstva, v organiziranju prisilnega dela, v delovanju cenzure, v nadzoru volitev, v skrbi za namestitev režimu naklonjenih ljudi na ključna delovna mesta v upravi, gospodarstvu, šolstvu, na univerzi in istočasno v izločanju režimu nenaklonjenih ljudi iz teh in drugih ustanov, v nadzorovanju in pripravah ter izpeljavi političnih procesov itd. Delovanje Udbe, ki je omogočilo nadzor nad javnimi institucijami in v veliki meri tudi nadzor nad zasebnim življenjem posameznikov, je pri ljudeh ustvarjalo upravičen občutek o njeni vsemogočnosti in vseprisotnosti. To je pomenilo ukinitev vsakršnega svobodnega izražanja mišljenja in popolno uveljavitev totalitarnega režima.

  Medtem ko je Udba utrjevala pot v izmišljeni družbeni red z »jezikom« bojevnikov (vojakov revolucije) in je gospodarska politična usmeritev prekrila izkoriščanje cenene delovne sile s poudarjenim čaščenjem fizičnega dela, si je velik del nove politične elite delil plen po načelu vojnega prava oziroma prava zmagovalcev. Po načelu pomembnosti v oblastni hierarhiji so si novi oblastniki razdelili vile in stanovanja prejšnje družbene elite, si jih opremili z njihovim pohištvom, slikami, porcelanom, knjigami ter si v novi zunanji socialistični obliki prisvojili vse privilegije prejšnje elite.
  Potrdilo ministra za prosveto Jožeta Potrča, da je od Federalnega zbirnega centra prevzel naropano stilno pohištvo in umetnine.

  S strategijo nenehne laži so dovčerajšnji revolucionarji ter kasnejši aparatčiki in karieristi – zavarovani s svojo tajno politično policijo – ustvarjali lažni socializem.

  S tajnim in nasilnim delovanjem Udbe ter z vzpostavitvijo monopolne oblasti, ki ni dopuščala nikakršne delitve med posameznimi vejami državne oblasti, pa si je režim zagotovil možnost, da je izvajal teror tudi javno. Iz maščevanja in z namenom doseči popolno podrejenost ljudi je bilo poleg skrivnih množičnih pobojev političnih nasprotnikov neposredno po vojni »uprizorjeno« v naslednjem desetletju in pol veliko število sodnih procesov, ki so se – podprti z ustrezno propagando proti t.i. razrednim sovražnikom – končali pogosto z zaplembo premoženja, smrtno obsodbo ali dolgoletno zaporno kaznijo (kasneje so postali procesi redkejši, vendar je bilo skupno na njih obravnavanih do 25.000 ljudi). Na ideološko istosmernost je oblast skušala vplivati tudi z omejevanjem prihoda tujcev, s prepovedjo uvoza tujega in emigrantskega tiska, tiskanja določenih knjig in revij, izvajanja določene vrste glasbe (jazz…), uprizarjanja gledaliških predstav, ukinitvijo določenih praznikov (božič), s preimenovanjem okoli petstotih krajev, ki so imeli nemško obliko ali ime po krščanskem svetniku, z ukinitvijo klasične gimnazije, s prepovedjo porok s tujci brez dovoljenja ministrstva za pravosodje itd. S prevzemom nadzora javnega življenja pa je režim stremel, da prevzame tudi popoln nadzor nad celotnim gospodarstvom. S temeljitimi reformami je spremenil ekonomski značaj lastnine in omejil zasebno lastnino na nevaren minimum.

 • PRIČEVALCI

  Dr. Rugelj: Pa še nekaj: tisti, ki niso bili v partizanih, ne morejo razumeti dostojanstvene maščevalne drže partizanov do belogardističnih izrodov, kajti razlika med bojevnikom in nebojevnikom je približno takšna kot med homo sapiensom in neandertalcem (tudi Tine Hribar kot nebojevnik ne more razumeti ponosnega partizana Janeza Stanovnika, zato vse kar zrcali Stanovniku spada v običajno »nakladanje«, na žalost, saj smo že zdavnaj pri skrivačih poslušali podobna opravičevanja.

  V času okupacije so se slovenski možje samodejno, odvisno od več ali manj zrele osebnosti, razvrstili v tri skupine: partizani, skrivači in belogardisti. Pravi, tvorni Slovenci smo bili edino partizani, ostali so bili neposredni ali posredni Hitlerjevi pomagači. To je nesporna resnica. Bojevniki pač skrivačev in izdajalcev nismo nikoli cenili, saj tega niso zaslužili. Zaslužili so pač prezir zmagovalcev! Tega stališča pač nismo razbobnali, dokler je še veliko skrivačev bilo živih, kajti sodišča bi imela preveč dela z njihovimi manipulativnimi tožbami. Sedaj jih je malo, ki bi imeli ustrezno moč, zato lahko gremo na plan z resnico o bistvu njihove osebnostne motenosti, da se vsaj pred odhodom na nek način spokorijo.

 • !!!!!

  ” Judaizem je komunizem, je internacionalna povezanost vseh, vladala bo judovska oblast.” Judovski rabin Waton leta 1939 https://www.henrymakow.com/upload_images/Harry-Waton-Quote-2.png

 • Rdeče zvezdaš Zoran

  Vsa oblast v Titovi Jugoslaviji je bila v rokah članov Komunistične partije (od 1952 Zveze komunistov).

  Partijci so zasedali vse vodilne položaje v družbi. Tipičen član partije je bil moški, na boljšem delovnem mestu oz. vodilni funkciji, z boljšo plačo in dostopom, do drugih prednosti. Zato je partija imela največji odstotek članov med funkcionarji, najmanj med ročnimi delavci in kmeti. Vladajoča partija je bila tako magnet kot vir razočaranja. Od leta 1950 do 1977 je bilo v Zvezo komunistov sprejetih skoraj 124.000 članov, 68.000 pa jih je izstopilo oz. so bili izključeni. Kot politična religija je partija vzpostavila sistem s kultom vodje – človeškega boga, novim prazničnim letom in obredjem (revolucionarna izročila, štafeta mladosti). Poseben ritual so bili množični inicialni obredi (npr. sprejemi v pionirsko, mladinsko, partijsko organizacijo) in težnja po stoodstotni udeležbi ter glasovanju za oblastne izbire na »volitvah«.

  1.3.2 Rdeči baroni

  Komunistična elita si je zagotovila širok krog privilegijev. Poleg prednosti pri pridobivanju položajev, raznih rent in drugih načinov okoriščanja so si privoščili zaplenjene nepremičnine razrednih sovražnikov. Mnogi so se okoristili z zaplenjenimi premičninami iz t.i. Federalnega zbirnega centra. V njem so zbrali več tisoč slik, skoraj tisoč klavirjev, več sto tisoč knjig, velike količine pohištva, porcelana, preprog in druge opreme.

 • !!!!!

  ” Judaizem je komunizem! Je enotnost celotnega delavstva v eno. Judovstvo bo zavladalo.” Judovski rabin leta 1939 https://www.henrymakow.com/upload_images/Harry-Waton-Quote-2.png

 • Rdeče zvezdaš Zoran

  S t.i. sistemom ohranjanja in razvijanja revolucionarnih izročil je Komunistična partija skušala uveljaviti monopolno Resnico. V imenu bratstva, edinstva in enakosti sta kraljevala nestrpna militarizacija ter kastno razlikovanje živih in mrtvih. Boljševiški »bogovi« so svet mrtvih razdelili na partijska nebesa in partijski pekel. Priznanim mrtvim je bil posvečen partijski kult mrtvih, grobove zamolčanih in spomin nanje pa so zbrisali.
  Tako kot mrtve so razdelili tudi žive. Preživeli na partizanski strani in njihovi svojci ter svojci slavljenih padlih so dobili priznanja in rente. Preživeli partizanski nasprotniki, njihovi svojci in svojci zaničevanih mrtvih so bili obsojeni na molk, zaničevanje in brezpravje. Svojo mitološko interpretacijo zgodovine je partija uveljavila s prazničnim letom, kultnimi prireditvami, postavljanjem spomenikov, poimenovanjem krajev in ustanov
  1.3.5 Policijska država – vladavina tajne politične policije

  Udarna pest boljševistične revolucije je bila Udba, tajna politična policija (1944 Oddelek za zaščito naroda – Ozna, od leta 1946 Uprava državne varnosti – UDV, Udba, od leta 1967 Služba državne varnosti). Vodila je državljansko vojno, v kateri je tako doma kot v tujini z vsemi sredstvi napadala politične nasprotnike kot sovražnike ljudstva. Vsemogočna in vseprisotna je ukinila svobodo mišljenja in v celoti uveljavila totalitarni režim. Leta 1946 je prišel en uslužbenec Udbe na 1.200 prebivalcev Slovenije, z aktivnimi ovaduhi pa en agent Udbe na 282 prebivalcev. Več sto tisoč ljudi je prizadelo neprestano vohljanje, ovajanja, razvilo se je vsesplošno nezaupanje.
  1.3.6 Množični povojni poboji

  Množično pobijanje lastnih državljanov je organizirala in izvedla komunistična oblast. Odločitev o teh zločinih je gotovo sprejelo najvišje jugoslovansko partijsko in državno vodstvo, ki so ga takrat sestavljali isti ljudje, tj. najvišji funkcionarji KPJ.

  Josip Broz Tito na balkonu Univerze v Ljubljani, 26. maja 1945. Napoved pomorov vojnih ujetnikov in civilistov.
  Izvajanje tega krvavega obračuna je bilo dodeljeno republiškim represivnim organom. V Sloveniji so to takrat bili slovenski ceka oziroma politbiro Komunistične partije, vodstvo slovenske Ozne in poveljstvo slovenske (II.) divizije Knoja. Še posebej za Ozno velja, da je bila ob svoji vojaški organiziranosti od vsega začetka poslušno orodje Komunistične partije, ki je določala ne le vse vodilne funkcionarje Ozne, temveč tudi njene naloge.
  Po nepopolnih podatkih je bilo v Sloveniji po 9. maju 1945 pobitih od 14.000 do 18.000 slovenskih državljanov. V tem številu niso zajeti tujci (vojni ujetniki in civilisti hrvaške, srbske, bosanske, albanske, nemške in italijanske narodnosti – pomorjeni ležijo v številnih množičnih grobiščih od Koroške do Maribora, okoli Celja, v Kočevskem Rogu, na Gorenjskem in blizu slovensko-hrvaške meje), ki sta jih po vojni likvidirala slovenska OZNA in slovenski KNOJ, predvsem pa enote 3. in 4. Jugoslovanske armade. Število teh žrtev gre gotovo v deset tisoče.

  Med slovenskimi državljani so največja skupina žrtev domobranci, ki so se predali angleški armadi in jih je šesta oklepna divizija izročila partizanskim enotam ali pa so bili zajeti že na ozemlju Slovenije. Druga največja skupina žrtev so civilisti, ki jih je Ozna aretirala na domovih in jih usmrtila bodisi takoj ali pa po nekaj tednih. Pobiti so bili tudi mnogi Slovenci, ki so kot mobiliziranci v nemško vojsko padli v ujetništvo in bili po krajšem času poslani v Slovenijo. Med žrtve spadajo tudi Slovenci, ki jih je Ozna ugrabila v tujini in umorila neznano kje.

 • RESNICA je ena

  Ker Ž. niso imeli nikjer stalne domovine so razvili ” skupno enotno svetovno povezanost, brez meja”, to danes tudi reklamirajo. Imajo denar in dosegajo premike migracije tudi k nam v Evropo !!!!!!!! https://www.henrymakow.com/upload_images/Harry-Waton-Quote-2.png

 • Rdeče zvezdaš Zoran

  1.3.12 Vojna proti zasebni lastnini in podjetništvu

  Ena najhujših oblik nasilja komunističnega režima v Sloveniji so nasilne razlastitve premoženja. Te je komunistični režim najintenzivneje izvajal v obdobju 1945-1963. V tem obdobju je komunistična oblast izvedla vrsto nasilnih razlastitvenih ukrepov, med katerimi so izstopali zlasti naslednji:
  zaplembe (konfiskacije), 1945-,
  agrarna reforma, 1945-1948 in 1953,
  nacionalizacija zasebnih gospodarskih podjetij, 1946 in 1948,
  nacionalizacija najemnih zgradb in gradbenih zemljišč, 1958-1963.

  Zaplembe so predstavljale prisilni odvzem celotnega premoženja (popolna zaplemba) ali določenega dela premoženja (delna zaplemba) fizične ali pravne osebe v korist države in brez odškodnine. Izrekali so jih kot stransko kazen za določena kazniva dejanja, ali pa na narodni osnovi. V letih 1945-1952 je bilo v Sloveniji izrečenih najmanj 27.000 zaplemb premoženja. Na osnovi avnojskih odlokov oz. t.i. patriotične nacionalizacije oz. notranjih reparacij so z več kot 20.000 odločbami o zaplembi zaplenili 98 odstotkov nemškega premoženja v Sloveniji.

  Najbolj množične zaplembe premoženja so izrekali v letih 1945 in 1946, ko je v Sloveniji potekala zaplemba premoženja t.i. narodnih sovražnikov. Te zaplembe so izrekale zaplembne komisije, vojaška sodišča in sodišča narodne časti. Množično izvajanje zaplemb je v Sloveniji potekalo vse do leta 1952. Potem ko so zaplembne komisije, vojaška sodišča in sodišče narodne časti svoje delo opravili, so zaplembe začela izrekati civilna sodišča. Izrekala so jih predvsem pripadnikom tistih družbenih slojev, ki so za komunistično oblast predstavljali »razredne sovražnike«, kot so bili industrijski podjetniki, trgovci, obrtniki, večji kmetje (»kulaki«) itd. Proti njim so pred civilnimi sodišči v obdobju 1945-1952 potekali številni procesi, med katerimi so bili mnogi ne samo politični, ampak tudi zrežirani. Za nekatere podjetnike, kot npr. za trgovce Ivana Malavašiča z Vrhnike ter Franca Dobovičnika in Miloša Pšeničnika iz Celja, so se ti procesi končali tragično, saj so bili poleg zaplembe premoženja obsojeni tudi na smrtno kazen in usmrčeni.

  Število zaplemb se je bistveno zmanjšalo šele leta 1952, vendar tudi takrat z njihovim izrekanjem niso popolnoma prenehali. Zlasti na osnovi zakona o odvzemu državljanstva so jih izrekali še vsa petdeseta in šestdeseta leta. Kazenski zakonik SFRJ pa je institut zaplembe poznal vse do leta 1990.

  Zaplembe so se nadaljevale s tremi nacionalizacijami. Prva nacionalizacija je decembra 1946 zajela najpomembnejša industrijska ter gradbena, gozdarska, kmetijska, bančna in zavarovalna, trgovska, prometna in prevozniška podjetja. Z drugo nacionalizacijo v aprilu 1948 je bilo zaplenjenih približno 690 gospodarskih podjetij, skladišč in vinarskih kleti, prometnih, kulturnih in zdravstvenih ustanov, nepremičnin tujih državljanov in ustanov. S prvo in drugo nacionalizacijo so bili podržavljeni celotna industrija, trgovina, bančništvo in zavarovalništvo, največji del prometa in gostinstva ter vse kulturne, prosvetne in zdravstvene dejavnosti. V tretji nacionalizaciji v decembru 1958 je bilo zaplenjenih približno 19.000 zgradb (8.200 stanovanjskih, 5.800 poslovnih, 3.000 kmetijskih, 2.000 javnih) in približno 113.400 gradbenih parcel v površini skoraj 12.000 hektarjev.

  Z zaplembami in drugimi razlastitvenimi ukrepi je bil celotnemu slovenskemu gospodarstvu, še zlasti podjetništvu, prizadejan izredno hud udarec, saj je bilo z njimi v celoti uničeno zasebno podjetništvo in za pol stoletja zatrta vsaka zasebna podjetniška pobuda. Hkrati je bil s temi razlastitvenimi ukrepi iz slovenskega gospodarstva nasilno odstranjen ravno tisti družbeni sloj, ki je bil do takrat nosilec njegovega razvoja. Vse to pa je nujno pripeljalo do vse večjega gospodarskega nazadovanja Slovenije in posledično tudi do zloma samega komunističnega sistema v njej.

 • RESNICA je ena

  Ker Ž. niso imeli nikjer stalne domovine so razvili ” skupno enotno
  svetovno povezanost, brez meja”, to danes tudi reklamirajo. Imajo denar
  in dosegajo premike migracije tudi k nam v Evropo !!!!!! https://www.henrymakow.com/upload_images/Harry-Waton-Quote-2.png

 • PRIČEVALCI

  Slovene Home Guard (domobranci)

  Domobranci swore oaths for allegiance and Slovenian nation at Bežigrad stadium, first on Hitler’s birthday, 20 April 1944, and the second time on 30 January 1945, the 12th anniversary of the Nazi takeover of power in Germany. In the first ceremony, the Domobranci from Ljubljana, some other units from the province of Ljubljana, and members of the police corps of the Slovenian Home Guard swore oaths of allegiance. Before the oath, the bishop Gregorij Rožman held a silent mass for the Domobranci, then, according to witnesses, chose to observe from the background despite being offered a place on the main stand, and left quickly afterwards.[13]

  During the oath ceremony, the president of the provincial government, Leon Rupnik, and SS general Erwin Rösener made speeches and there were also some guests present, including the honorary consul of the Independent State of Croatia, commissioned officers of the Slovenian Home Guard, the rector of the Slovenian Academy of Sciences and Arts and others.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Slovene_Home_Guard

 • RESNICA je ena

  Ker Ž. niso imeli nikjer stalne domovine so razvili ” skupno enotno
  svetovno povezanost, brez meja”, to danes tudi reklamirajo. Imajo denar
  in dosegajo premike migracije tudi k nam v Evropo !!!!

  • sunday

   samo z musli hudičevimi podganjimi iztrebki so se grdo “zjebali” saj ti niso toliko razumni, da bi razumeli zakaj jih vsiljujejo v eu, ampak bodo to izkoristili, kot so vojno izkoristili rdeči nacisti za oblast, ti musli hudiči bodo pa to izkoristili za pobijanje vseh, tudi židov!!!

   • resnica je ena

    Soros je pač ž. agent, točno o tem je opozarjal Orban.

   • PRIČEVALCI

    Zakaj si pa posebej napisal “tudi židov”, če si že napisal “vseh”?

 • RESNICA je ena

  Ker Ž. niso imeli nikjer stalne domovine so razvili ” skupno enotno
  svetovno povezanost, brez meja”, to danes tudi reklamirajo. Imajo denar
  in dosegajo premike migracije tudi k nam v Evropo !!! https://www.henrymakow.com/upload_images/Harry-Waton-Quote-2.png

 • sunday

  vse to delajo iz koristoljubja, ker so takrat sesali državo želijo s tem nadaljevati za vedno – seveda k temu sesanju spadajo ovce, ki jim nasedajo, saj brez teh ovac so izgubljeni, zato si želijo rajo poneumljati, ker samo bedak je njihov volilec – no in že smo pri uvozu musli hudičev, ti so pa tako zabiti in primitivni, da so še bedastim ovcam za rezervo, če bi se tem ovcam mogoče začelo kdaj kaj svetiti, bi jim ti musli hudiči hitro naredili ponovno temo!!!

 • ostrovrhar

  Mi, slovenski komunisti, smo sodelovali z našimi zavezniki nacisti, tako kot nam je sicer naročil tovariš Stalin, vrhovni šef vseh komunistov, ki je z njimi sklenil to pogodbo o sodelovanju, naperjeno proti zahodnim imperialistom, Angležem in Francozom. Ko pa so nacisti od te pogodbe enostransko odstopili, brez upoštevanja pogodbenega odpovednega roka, smo mi to dejstvo izkoristili in krenili v ofenzivo proti razrednemu sovražniku, to je proti vsem tistim, ki so imeli več kot eno kravo ali pa so celo posedovali buržujsko prevozno sredstvo, kolo. Tovariš Stalin nas je sicer večkrat opozoril, da naša antiburžuazna in antikulaška revolucija lahko malo počaka, da je primarna njihova ‘vajna za rodinu’ tako, da smo bili prisiljeni cenzus dvigniti na dve kravi, kolo pa črtati in ga zamenjati za tricikel. Hotel je celo, da naj bi napadali naciste, da bi njih malo razbremenili, vendar se to le nismo upali. Ne nazadnje tudi zato, ker so nas poznali, saj smo z njimi večkrat skupaj pili in celo praznovali 1. maj. Zato smo raje ustrelili slovenskega orožnika in mu ukradli kolo.Tako nekako se je vse skupaj tudi začelo.

  (se nadaljuje)

  • PRIČEVALCI

   Ja, vi slovenski komunisti … z Janšo vred.

   (se nadaljuje)

   • PRIČEVALCI

    Pa z Gorenakom.

    (se nadaljuje)

    • PRIČEVALCI

     Pa z Zverom.

     (se nadaljuje)

     • PRIČEVALCI

      Pa z Brezigarjevo.

      (se nadaljuje)

     • PRIČEVALCI

      Pa s Krkovićem.

      (se nadaljuje)

     • ostrovrhar

      Če se misliš sam s sabo pogovarjati bova zaključila. Pridi jutri, po obisku pri zdravniku za psihične težave.

   • ostrovrhar

    Njega smo iz partije izključili že pred podpisom tega pakta o prijateljstvu in sodelovanju,

 • PRIČEVALCI

  Nova24tv: Komunisti pa še vedno zavirajo zgodovinsko spravo Slovencev.

  Poglejte kateri;

  https://www.youtube.com/watch?v=DlenrHBZx54

 • barbara rov
 • ostrovrhar

  V naslednji fazi smo začeli z likvidacijami po spisku, ki ga je pripravil komitet. Vsi , ki so merili okoli pasu več kot 120 cm, so bili apriori naši sovražniki, saj so očitno preveč dobro jedli in pili, kar pa je pomenilo, da so morali nekje imeti skrit denar ali zlato, da so si lahko privoščili tako požrtijo. Likvidirali smo jih tako na okroglo kakšnih tisoč in jim rekvirirali gotovino in tisto zlato, preden so se pojavili hudobni vaški stražarji in nas pregnali nazaj v šumo. Potem smo se pa tam morali poditi pred nacističnimi okupatorji, našimi bivšimi kamaradi. Tako ene štiri leta, naokroglo.

  (se nadaljuje)

 • barbara rov
 • ostrovrhar

  Vmes so potem še makaronarji kapitulirali (z njimi smo se sicer zelo dobro razumeli) in nas pustili same v našem svetem boju proti razrednemu sovragu. Pa še namesto vaških stražarjev so se pojavili domobranci, ki so imeli še manj razumevanja za naš pravični boj, likvidacije razrednih sovražnikov in rekviracije njihovega premoženja. Zdaj je bilo v šumi še manj miru in smo se moradali poditi še pred njimi.
  Samo, kot pravijo, pravica je skazica in na koncu, so kapitulirali še naši bivši kamaradi, (nacional) socialisti. Zdaj smo pa končno, mi komunisti, dobili proste roke!

  Nadaljevanje je znano! Vse piše v tistih vaših Bukvah.

 • VRHOVNI SODNIK

  Izdajalske domobrance in njihovo prisego Hitlerju bomo pa zamolčali.

  • Čistilec

   Zopet kradeš nicke drugim komentatorjem? Prekleta glista hinavska. Če te dobim, ti bom z golimi rokami iztrgal grlo in skozenj potegnil tvoj rdeč komunajzerski jezik, da boš hodil okoli z lepo urejeno kolumbijsko kravato.

   • Primosio

    Sovražni govor je dovoljen na portalu, ki se razglaša za demokratičnega in širitelja resnice?

   • Kosobrin

    Saj take grdobije že od nekdaj znate!

  • Vrhovni sodnik

   Iz aviona se te vid šeytan, slab feykaš

 • Ivan Friderik Novak

  Resnica je včasih zelo neprijetna, za “ene” in “druge”.

 • MEFISTO

  S komunističnimi zločinci in njihovimi simpatizerji ni sprave!

  • valentin

   Z nikakršnimi zločinci ni sprave, potrebna je poštena razodba in izvršitev kazni.

 • Primosio

  Hudič je, ker so kasnejši pakt vse skupaj razveljavili in tega se žal ne da spremeniti. Velja pa to, kar je veljalo, ko se je vojna končala. Pika. In ne delajte si utvar, da bi bili v primeru drugačnega razpleta vojne, domobranci kaj bolj prizanesljivi z nasprotniki. ravno tako bi jih potolkli, ker, vojna in dogodki po njej, ko se polagajo računi, je grda stvar. Bojim se edino to, da bi 3. rajh v primeru zmage najprej za odstrel določil ravno kolaborante.

  • sprehajalec

   To se motiš. Samo komunisti so likvidirali.

   Ni znanih drugih primerov po europi, da bi celotno zajeto vojsko likvidirali. Kot je dejal Maček-Matija leta 1993 na vprašanje zakaj so jih toliko pobili.: Kako pa mislite da bi delavski razred lahko prišel na oblast? Dekle, hlapci knapi, ni bilo šans drugače….

   • Primosio

    Hm, nisem vedel, da so bili v Franciji tudi komunisti zmagovalci… kaj so Francozi naredili s svojimi kolaboranti?! Po hitrem postopku so jih obsodili na smrt in to je edino pravilno. In ponavljam, če bi se vojna zasukala drugače, bi zmagovalci identično naredili s komunisti.

    • sprehajalec

     Niso bili. Takole pravi zgodovina.

     Po osvoboditvi, je Francijo prizadel hiter in kratkotrajen val maščevanja, (striženje žensk v razmerjih z Nemci, vojnih profiterjev itd.) Po vzpostavitvi začasne vlade de Gaulla se je to nehalo, in naloženo je bilo sodiščem ter policiji, da to prepreči. V sojenjih, ki so sledila, je bilo 791 obsojenih usmrčeno, ostali so bili obsojeni na zaporne kazni. Največ obsojenih na smrt je bilo iz naslova pomoči pri Holocaustu.

     https://en.wikipedia.org/wiki/Pursuit_of_Nazi_collaborators#France

     Ne bi identično naredili s komunisti, ker meščanske vlade imajo meščanska in ne revolucionarna sodišča. ker se to kot pri nas NI NIKJER zgodilo, lahko upravičeno sklepamo, da se tudi pri nas nebi. ker bi bil v veljavi stari Zakon Kraljevine jugoslavije.

     V Franciji je policija delovala med vojno nemoteno in takoj po vojni prevzela vzpostavitev reda. Pri nas se je upor začel z ubijanjem policistov (Srbija, Slovenija) ter peko župnika na ražnju (Bosna). Tudi medvojna ljubljanska policija je bila takoj po vojni v popolnosti likvidirana.

     pri nas je bila revolucija, v franciji ni bilo revolucije.

   • Osti jarej

    …ja,pa ja de….nacisti so likvidirali 6 mio judov….storili so genocid na narodom

    • sprehajalec

     Govoriva po vojni, če še nisi opazila. O holokaustu je drugje beseda.

   • valentin

    Se sprehajaš po luni ali te le ta nosi ? Likvidirali so tako v nemškem rajhu, likvidirajo v MOSAD, CIA, MI5, KGB, itd. in to svoje, likvidirajo povsod kadar gre za potencialno nevarnost uhajanj info., višje interese……
    Likvidacije so človeški način izločanja posameznikov znotraj neke družbe, organizacij, ne glede na režim. Način in tehnika sta si povsod podobni, da o krutosti in pogostosti ne razpravljamo.

    • sprehajalec

     Valentin, ne vem kje ti hodiš? Kadar se oglasiš, ga pihneš u nulo.

     Likvidacija posameznika na misiji, kot delo tajnih služb je stara praksa.

     Likvidacija 15.000 svojih državljanov, pa ni več stara praksa. je nekaj novega. Je CIA kdaj kje likvidirala tisoče in tisoče Američanov?

     • valentin

      Seveda zadenem v sam cilj. Nemški rajh s Hitlerjem na čelu je likvidiral na tisoče svojih ljudi, uvedel koncentracijska taborišča, sprožil svetovno vojno v kateri je bilo pobitih na milijone ljudi vseh nacij, Stalinova Rusija je likvidirala milijone svojih ljudi, tudi bivši jugoslovanski režim je pokončal kot navajaš 15 000 svojih državljanov in da ne bom našteval. Preberi si moj zgornji komentar, ki 100 % drži. Likvidacije niso značilne samo za komunizem ! ! !
      Verjamem, da prepoznavaš t.i. totalitarne režime in likvidacije.

     • sprehajalec

      To se ti zdi Valentin, ker si si za tarčo izbral neko hiš, ki naj bi predstavljala bulls eye.

      V Koncentracijskih taboriščih je umrlo 70.000 nemcev, kar predstavlja 0,08% prebivalstva.

      O komunistih ne bom govoril, saj so znani po svojem človekoljubju.

      Slovenski borci za svobodo, pa so likvidirali 15.000 Slovencev ali 1% prebivalstva.

      Borci za svobodo definitivno vodijo v odnosu do svojega naroda.

  • valentin

   Nič se bat, v nemškem rajhu so prezirali izdajalce, take, ki so z njimi kolaboracionirali, saj so menili, če izdajajo svoje, bodo v danem trenutku izdali tudi nas.

 • Osti jarej

  …kakšno spravo?…z izdajalci naroda…ne glede na vse,so bili sodelavci okupatorja,ki jih je oboroževal,hranil in oblačil….kot taki so soodgovorni tudi za holokavst

  • Janez

   KUPLJIV ČLOVEK – verjetno – si – ti?
   Nevreden debate.
   Debatiriraj s tistim, ki te je kupil.
   “Prodajalec vijolic”? Žalosten stvor s podobo? Človeka morda. Kupljenec? L.r. L.r. J. KOMENDA

 • Valter BraniSlav

  Bodite srecni da nas je pred Stalinom resil marsal SFRJ veliki Josip Broz Tito.
  Danes pa pred mehkim diktatom Merklove pocepenta tako Cmero kot Barbika.
  Vecna slava Titovem spominu.

  • Janez

   Ha, ha !
   Polit morilcu – okrog miliona ljudi – naj bi bili hvaležni ?
   A?
   Se hecaš?
   In ?
   KDO SO PA BILI PRAVI STARŠI ?
   Od osebka “maršala Tita” nevrednega imena “človek” ? Daj no – daj ?
   Žal ?
   Dobro izšolan zločinec – je bil .
   Žal ga nobena njemu namenjena krogla – ni našla.
   Pravi grob ima skrit – da se bi ne spremenil – v največji javni pljuvalnk ex YU. L.r. J. KOMENDA

   • Valter BraniSlav

    Janezek, a si bil ti tak kot Janezek Jansa ki je nekoc marsalu lezel v rit 24 ur na dan? SPREOBRNJENCI so vedno najbolj zagnani.

  • Nata

   Hi. . . hi. . . . . .veliki hohštapler je uvidel, da ne bo Prvi. . . . . . Glavni. .. . . Edini , pa se je rešil iz te zanke. Bil pa je pameten in premeten, ja !

 • valentin

  Pozabili ste objaviti rdečo švicarsko zastavo z belim križcem. Pozabljivost ali nevednost, zapeljivost rdeče barve ali nič od tega ?

  https://hr.wikipedia.org/wiki/Zastava_%C5%A0vicarske

 • Janez

  BEDAČENJE
  JE TO KAR PIŠETE SPODAJ.
  DOGAJANJA PRED IN MED DRUGO VOJNO TERJAJO RESEN PRISTOP.
  VSI
  LJUDJE V SLOVENIJI SO BILI TEDAJ ŽE OD OKUPATORSKIH NEMCEV, ITALIJANOV – OGROŽENI.
  POTEM
  SO SE NEPOŠTENO VRINILI – NA NESODNO MORILSKI NAČIN ŠE ?
  Ti
  “SAMOZVANI OSVOBODITELJI=OKUPATORJI1945” – KPS, KPJ STALIINSKI KOMU ISTI !
  Obup od
  LJUDI KOT SO BILI :
  MAČEK, KARDELJ, M. RIBIČIČ ITD KP MORILSKI INDOKTRINIRANCI.
  TA
  ČAS – TERJA RESEN, STROKOVEN PREGLED DEJSTEV.
  Posmehljivcem na račun domobrancev ?
  – NAJ PRIDEJO KDAJ POD GROŽNJO Z ODVZEMOM ŽIVLJENJA.
  So
  SLOVENSKI ZAVEDNI FANTJE IN OČETJE – SLO DOMOBRANCI
  – BILI POD TAKO GROŽNJO.
  Sram naj bo tisti, ki se norčuje iz njih. Ogaben značaj imajo norčevalci.
  KPS
  STALIN T.I. PARTIZANI – NISO BILI POŠTENI LJUDJE.
  VSILJIVI NESODNI POLIT MORILCI SO BILI. KONVENCIJ NISO SPOŠTOVALI. Dejstvo. L.r. J. KOMENDA

 • Najplemenitejši

  Slovenci ne bomo NIKOLI naredili sprave s kolaboranti! Sicer pa je v Kočevskem gozdu še vedno dovolj praznih brezen, pa tudi Huda jama bo kmalu spet prazna.

  • Janez

   KOLABORANTI ?
   POTEM SE PA KAR LOTI – S STALINOM IN MOSKVO – PROTISLOVENSKIH !
   PRIVRŽENCE EX VKP B STALINIZMA-KOMUNIZMA !
   Še vedno hodijo v Moskvo.
   Ker je Stalin leta 1953 na veselje vsega sveta – škripnil –
   – zdaj hodijo k Putinu.

   Organi varnosti R. SLO !

   KUPLJIV ČLOVEK SI TI ?
   A ne?
   Po koliko se te pa kupi ?R. SLO !katere sorte !

   Organi varnosti R. SLO !

   BODITE POZORNI NA TEGA – ” “NAJNEPLEMENITEJŠEGA”
   MORDA?
   JE KAK RADIKALIZIRAN – SKRAJNEŽ ?!
   Bogve
   Na uro ? Na gnil, smrdeč zapis ? En evro od enega smrdlivega zapisa ?
   No?
   “NAJNEPLEMENITEJŠI” RAZLOŽI NAM SVOJO BEDO ! No – a bo kaj ? L.r. J. KOMENDA

  • Janez

   SLOVENEC ?
   Ti morda sploh nisi Slovenec. A si Slovenec z Mačkove? Čvekalo pač!? L.r. J. KOMENDA

 • Valter BraniSlav

  VECNA SLAVA MARSALU SFRJ ki je iz nase prelepe domovine izgnal morilca Stalina. Hvala ti marsal Tito ze lepo otrostvo in mladost. Do groba ti bo hvalezen tvoj pionircke Valter, njegova zena Alexis, 4 otroci in 12 vnukov. TITO – RADI TE IMAMO IN SMO TI HVALEZNI A VSE KAR SI NAM DOBREGA STORIL.

  • Janez

   MORILEC ?
   JE IZGNAL ENAKEGA KOMUNISTIČNEGA POLIT MORILCA?
   Bila ?
   Bila bi šala – če tema, osnova – ne bi bila – skrajno resna. L.r. J. KOMENDA

 • Valter BraniSlav

  Evo nekaj SLOVANSKEGA ORGAZMA, vodi ga pa ameriski zid…. odprite zvocnike na maksimum in uzivajte v tem da smo Slovanski narod:
  https://www.youtube.com/watch?v=xEHNGgrEYyA&feature=youtu.be&t=2608

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!