fbpx

Cilj novega začasnega predsednika Venezuele je konec uzurpatorske vlade Madura in mirna vrnitev k demokraciji in svobodi

Juan Guaido (Foto: epa)

Venezuelski začasni predsednik Juan Guaido, ki ga podpira mednarodna demokratična skupnost, je predstavil načrt za prenos oblasti v treh točkah, s katerim bi se končala strahovlada Nicolasa Madura. Kot je pojasnil je njegov cilj mirna vrnitev k demokraciji in svobodi.

Konec uzurpatorske vlade, oblikovanje prehodne vlade in sklic novih volitev,” je 35-letnik povedal v danes objavljenem intervjuju za italijanski časnik La Stampa.

Vojsko je ob tem pozval, naj podpre opozicijo in njega. Tudi pripadniki vojske, ki so bili vpleteni v represijo v zadnjih dneh, bodo deležni amnestije, je še povedal. Amnestija je po njegovih besedah vedno na mizi v tovrstnih razmerah. “Naš cilj je mirna vrnitev k demokraciji in svobodi, ne maščevanje,” je poudaril po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

O Venezueli bo razpravljal Varnostni svet ZN
Za danes je napovedal srečanja v mestnih hišah po državi, na katerih bodo predstavili svoje načrte. V nedeljo bodo obiskali še vojašnice, da bi se z vojaki pogovorili o možnosti amnestije. Za prihodnji teden je napovedal “velike demonstracije”, pri čemer morajo kraj in čas še določiti. Namen protestov bo Madura pozvati, naj zapusti oblast.

Na ulicah Venezuele je vse več nasprotnikov tako imenovanega “chavizma” – venezuelske variante socializma, ki je nekoč bogato državo pahnil v pravo bedo. (Foto: epa)

Predsednik Venezuele je sicer v petek zavrnil možnost odstopa, Guaidu pa je sporočil, da se je pripravljen pogovarjati. Slednji je to zavrnil kot “lažni dialog”. Danes bo predvidoma o razmerah v Venezueli na zahtevo ZDA razpravljal tudi Varnostni svet Združenih narodov, kamor so povabili tudi venezuelskega zunanjega ministra Jorgeja Arreazo, še poroča STA.

H. M.

Komentarji so onemogočeni.