fbpx

Čistke diktatorja Erdogana se nadaljujejo: Zapira novinarje in uvaja smrtno kazen

Foto: epa

Turške oblasti so po nedavnem spodletelem vojaškem udaru izdale sodne naloge za prijetje 42 novinarjev. Odpuščanja se vrstijo na univerzah, ministrstvih, šolah, dobrodelnih ustanovah in v letalski družbi. Predsednik Turčije Recep Tayyip Erdogan pa je v intervjuju za nemško javno televizijo ARD dejal, da je smrtna kazen želja turškega ljudstva, ki ga mora poslušati.

Doslej so prijeli pet novinarjev, medtem ko naj bi 11 osumljencev že zapustilo državo. Nalog za prijetje so med drugim izdali za ugledno komentatorko in nekdanjo poslanko Nazli Ilicak, ki jo je provladni dnevnik Sabah leta 2013 odpustil zaradi kritiziranja ministrov, vpletenih v korupcijski škandal. Poleg nje iščejo tudi komentatorja Bulenta Mumaya in urednika informativnega programa televizije Fox TV v Turčiji Ercana Guna.

Po pisanju turškega dnevnika Hurriyet je naloge za prijetje izdal istanbulski tožilec Irfan Fidan, ki se ukvarja s primeri terorizma. Gre za prve naloge za prijetje novinarjev po neuspelem puču. Tožilec je povedal, da je operacija za prijetje novinarjev že v teku. Med tistimi, ki so jih že skušali aretirati, je tudi Ilicakova, ki pa je niso našli na njenem domu v Istanbulu in za katero domnevajo, da je na počitnicah ob Egejskem morju.

Turškim oblastem pod vodstvom predsednika Erdogana so že pred pučem očitali omejevanje svobode medijev. Ankara očitke zavrača.

Vojaški udar se je začel 15. julija, v njem je umrlo najmanj 270 ljudi. Po poskusu puča so turške oblasti začele čistke v vojski in sodstvu. Nemudoma so pridržale prek 7400 pripadnikov vojske, od tega so jih 1200 konec tedna izpustili. Odpuščenih ali aretiranih je bilo tudi skoraj 3000 zaposlenih v pravosodnem sistemu, licenco so odvzeli 21.000 učiteljem. Več kot 13.000 ljudi so aretirali, od tega jih je 6000 pridržanih. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v soboto izdal odlok o zaprtju 2341 institucij – med njimi šol, dobrodelnih ustanov in medicinskih centrov – ki naj bi bili povezani z verskim voditeljem in njegovim nekdanjim zaveznikom Fethullahom Gülenom.

Smrtna kazen je volja turškega ljudstva
“Če smo v demokratičnem sistemu, potem odločajo ljudje. In kaj pravijo? Želijo ponovno uvedbo smrtne kazni,” je povedal Erdogan. “Evropa je edino območje na svetu, kjer ni smrtne kazni. Imajo jo skoraj povsod drugje,” je dodal. Pozivi k ponovni uvedbi smrtne kazni se vrstijo po spodletelem državnem udaru, ki ga je nedavno poskušal izvesti del turške vojske.

Turški predsednik, ki izvaja čistko med domnevnimi podporniki udara, je tudi poudaril, da so evropski voditelji neiskreni, saj ne izpolnjujejo obljub iz dogovora med Ankaro in Brusljem o upravljanju migracijskih tokov. Dodal je, da je EU doslej Turčiji plačala zgolj dva milijona od treh milijard evrov, ki naj bi jih Ankara prejela v zameno za sprejemanje beguncev iz Evrope. Poleg tega ne spoštujejo obljube o vizumski liberalizaciji, je še izpostavil.

Več kolumnistov nemških časnikov je intervju nemške javne televizije označilo za propagandno podporo Erdoganu.

M. P., STA