fbpx

Clintonova ameriškemu kongresu lagala o elektronski pošti

Foto: EPA

Kongresni republikanci so v ponedeljek pri ministrstvu za pravosodje ZDA formalno zahtevali novo preiskavo demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton v povezavi z njeno elektronsko pošto. Tokrat zaradi laganja pod prisego v kongresu.

Clintonova je na kongresnem zaslišanju, kjer je prisegla, da bo govorila resnico, zatrdila, da preko zasebnega strežnika elektronske pošte, ki si ga je omislila za čas vodenja State Departmenta od leta 2009 do leta 2013, ni prejemala ali pošiljala zaupne pošte.

Direktor FBI je Clintonovo postavil na laž
Direktor FBI James Comey je v kongresu dejal, da so preiskovalci ugotovili več primerov pošiljanja in prejemanja elektronske pošte z oznako zaupno. A Comey se, kljub lažem demokratske kandidatkte in nevarnosti uhajanja zaupnih podatkov, ni odločil za tožbo. Pravi, da Clintonova ni namerno izdajala ničesar.

Republikanci so ga potem vprašali, ali potrebuje posebno prošnjo za preiskavo laganja kongresu in Comey je odgovoril pritrdilno.

Republikanci ne bodo odnehali
To pomeni, da republikanci z elektronsko pošto ne bodo odnehali vse do volitev, nakar pa bo usoda tega primera močno odvisna od poteka volitev. Če zmaga Clintonova se bo zgodba zagotovo končala, če zmaga Trump pa je veliko vprašanje, če se mu bo ljubilo ukvarjati s poraženko.

Predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan je ob tem tudi uradno zahteval, da Clintonova ne dobiva več zaupnih poročil v času kandidature.

Predlog Ryana so pristojni organi gladko zavrnili
V ponedeljek je nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti Jeh Johnson Ryanov predlog gladko zavrnil. Podobno kot minister za domovinsko varnost James Clapper. Clapper je Ryanu odvrnil, da nobenemu uradno nominiranemu predsedniškemu kandidatu ne bo zanikal zaupnih poročil v času kampanje, česar so deležni vse od leta 1952, ko je s takšno prakso za lažjo tranzicijo začel predsednik Harry Truman. Ta se je zato odločil tudi iz lastnih izkušenj, saj se je leta 1945 po smrti Franklina Roosevelta povzpel na položaj predsednika kot izjemno slabo informiran podpredsednik.

A. R., STA