fbpx

Covid-19 ne izbira žrtev: Ikonični modni oblikovalec umrl zaradi zapletov po okužbi s koronavirusom

Kenzo Takada (Foto: epa)

Kenzo Takada je umrl zaradi zapletov po okužbi s covidom-19, je potrdil za Guardian njegov predstavnik. Enainosemdesetletni modni oblikovalec, japonsko-francoskega porekla, je umrl v priznani pariški bolnišnici. Kenzo Takada je bil sicer prvi Japonec, ki je v Parizu uspel v svetu mode.

Kenzo Takada je od leta 1970 navdal modo s poetičnim leskom in sladko svobodo, ki je navdihnila tudi mnoge druge modne oblikovalce,” je povedal predsednik in izvršni direktor LVMH, Bernard Arnault. V enakem spontanem in svežem duhu, je prenovil tudi svet dišav. Modna hiša Kenzo še vedno raziskuje in sledi njegovi viziji. “Ob svojih skoraj 8 tisočih kreacijah, ki jih je ustvaril v času svojega življenja, nikoli ni prenehal proslavljati mode in filozofije življenja,” je še pojasnil njegov predstavnik. Leta 1970 je predstavil prvo kolekcijo za ženske, leta 1983 pa je sledila še prva kolekcija za moške. V letu 1988 je ustvaril tudi svoj parfum.

Takada se je sicer rodil leta 1939, v bližini Osake. Kasneje, leta 1965, pa je odšel v Francijo, kjer je sicer nameraval ostati le dve leti. Pariz je postal njegov dom, kjer je sedaj tudi preminil. Znan je bil po svojih živobarvnih vzorcih, ki so značilno zaznamovale njegove kreacije. Njegovo vodilo pri oblikovanju je bilo izzivanje pravil oziroma norm, v ospredju njegovih idej pa je bila vedno raznolikost. V letu 1999 se je upokojil, šest let pred tem pa je prodal svojo znamko podjetju LVMH.

Na družabni omrežjih so mnogi občudovalci mode izrazili svojo žalost in sožalja, obenem pa zatrdili, da bo njegov duh večno prisoten v njegovih kreacijah. Žal, covid-19 res ne izbira svojih žrtev.

Sara Bertoncelj