fbpx

COVID-19 terja svoj davek: Zaradi kitajskega koronavirusa več kot 250 tisoč mrtvih!

Kirurške maske so na Kitajskem postale del vsakdanjika (foto: EPA)

Število smrtnih žrtev po svetu je preseglo četrt milijona žrtev, s katerim smo označili naslednji črni mejnik v scenariju pandemije, število primerov okužb pa je naraslo na 3,5 milijona.

Do trenutka pisanja smo zabeležili 265,120 žrtev novega korona virusa in skoraj štiri milijone primerov okužb. ZDA so ena izmed najbolj prizadetih območij na svetu z 1,2 milijona okužbami in skoraj 75 tisoč žrtvami. Najbolj prizadete države v državah Evropi so Italija, Španija in Velika Britanija s skupaj preko 80 tisoč žrtvami in preko 600 tisoč okužbami.

Ponekod v ZDA je število žrtev pričelo upadati v določenih predelih, kjer je bila razširjenost največja. Počasi so tako pričeli z rahljanjem ukrepov, Bela hiša pa je po poročanju RT že pripravila program v treh fazah za rahljanje ukrepov.

Univerza v Washingtonu je skupaj z  omrežjem za meritve in ocene pripravila projekcijo, kjer se po objavljenih rezultatih pričakuje približno 135 tisoč žrtev za covid-19 do začetka avgusta.

Foto: epa

Druga skrb vzbujajoča projekcija je tudi s strani Centra za nadzor nad boleznimi, ki je bila objavljena v ponedeljek v New Your Timesu ki pravi, da naj bi ZDA dosegla 200 tisoč žrtev do junija, kjer naj bi smrtnost poskočila iz 1,750 na 3 tisoč dnevno. Predsednik Donald Trump pravi, da ta dokument s strani Bele hiše ni bil potrjen, avtorji projekcije pa trdijo da sporni dokument ni bil primeren za objavo.

Sara Kovač