fbpx

COVID-19: V New Yorku in New Jerseyu poročajo o uspešnem zdravljenju pacientov z zdravilom proti malariji

Zdravilo proti malariji učinkovito proti COVID-19 (foto: EPA)

Zdravniki v ameriških zveznih državah New York in New Jersey poročajo o preko 400 uspešnih primerih zdravljenja obolelih s COVID-19. Za zelo učinkovito naj bi se izkazalo zdravilo hidroksiklorokvin, ki se drugače uporablja za zdravljenje malarije in lajšanje simptomov lupusa.

Zdravniki poudarjajo, da je za znanstvene ugotovitve še prezgodaj in bodo potrebne še številne dolgoročne študije o učinkih zdravila za malarijo v boju proti novemu koronavirusu, vseeno pa po pisanju Breitbarta ostajajo optimistični, saj se je zdravilo v praksi izkazalo za dovolj učinkovito.

O podobno spodbudnih rezultatih glede uspešnosti zdravljenja pacientov obolelih za COVID-19 s kombinacijo hidroksiklorokvina in azitromicina po pisanju Tech Startups poročajo tudi francoski raziskovalci.

Spodbudni rezultati
Nekateri zdravniki naj opazili, da je v boju proti COVID-19 uspešna tudi kombinacija hidroksiklorokvina in cinkovega sulfata. Vse to pa je doprineslo do pomanjkanja zdravila na trgu, saj so ameriške bolnišnice v strahu pred najhujšim začele ustvarjati dodatne zaloge.

Nad tem niso navdušeni revmatologi, saj je hidroksiklorokvin suflat odobreno zdravilo za zdravljenje artritisa, preprečevanje malarije in zdravljenje simptomov lupusa. Zaradi nenadnega skoka v povpraševanju, pa so za zdravilo prikrajšani pacienti z lupusom in artritisom.

V ZDA je po zadnjih podatkih s COVID-19 okuženih 216.722 ljudi. Do sedaj so zabeležili 5.137 smrti, 8.672 ljudi pa naj bi si opomoglo. Za primerjavo, v Evropi je po zadnjih podatkih okuženih 503.730 ljudi, 33.617 pa jih je umrlo.

Ivan Šokić