fbpx

Čudežni deček avstrijske politike Sebastian Kurz se pri 35 letih umika

Sebastian Kurz se pri 35. letih umika iz politike. (Foto: epa)

Nekdanji avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes potrdil poročanje tujih medijev, da se po desetih letih umika iz politike. V petek bo predvidoma predal vodenje Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) in poslanske skupine, v prihodnjih tednih pa uredil predajo vseh svojih političnih funkcij, je pojasnil danes v izjavi za medije. “Odločitev ni bila lahka, ampak je ne obžalujem,” je povedal nekdanji kancler.

Nekdanji avstrijski kancler Sebastian Kurz se umika iz politike, poročajo avstrijski mediji, sam pa je za danes sklical izjavo. Na čelu Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) naj bi ga nasledil notranji minister Karl Nehammer, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Nekdanji kancler je za Kronen Zeitung umik utemeljil z rojstvom svojega sina v soboto. Ko je videl otroka, “mu je kliknilo”, poroča STA. Spomnimo, konec novembra sta nekdanji avstrijski kancler in njegovo dekle Susanne Thier postala starša sinu Konstantinu.

“Pogosto pravijo, da je politika nehvaležen posel in danes bi rad poudaril, da tega ne vidim tako in temu nasprotujem. Zdi se mi neverjetno lepo, da se zavzameš za nekaj, v kar verjameš in neverjetno lepo je, da delaš za republiko in državo in ji služiš,” je v izjavi za medije povedal Kurz. Ob tem se je še zahvalil za izkušnje in doživetja zadnjih desetih letih. Dodal je, da je bil do nedavnega prepričan, da občutka po zmagi na volitvah ne more preseči nič, potem pa se mu je rodil otrok. “Ta čudež je nekaj neverjetnega,” je poudaril.

Kurz je oktobra po korupcijskem škandalu in preiskavi odstopil s položaja kanclerja, kjer ga je nasledil dotedanji zunanji minister Alexander Schallenberg. V okviru škandala Kurza preiskujejo zaradi očitkov poneverbe in krivega pričanja. Šlo naj bi predvsem za njegovo vlogo pri domnevnem kupovanju pristranskega medijskega poročanja in javnomnenjskih anket z davkoplačevalskim denarjem. Po odstopu s čela vlade se je Kurz vrnil v poslanske klopi, kjer je prevzel vodenje poslanske skupine ÖVP. Kurz je takrat sicer zavrnil vse očitke kazenske odgovornosti glede nedavne afere, ki je pretresla avstrijsko vlado. Priznal je, da so med sporočili, ki so predmet obravnave preiskave, tudi nekatera njegova, ki pa da jih je zapisal v afektu in jih danes ne bi več poslal v taki obliki.

Foto: epa

35-letni Sebastian Kurz je bil daleč najmlajši avstrijski kancler doslej, preden je postal kancler, pa tudi najmlajši zunanji minister. Oktobra ga je s kanclerskega položaja odnesla korupcijska afera, a iz politike se ni umaknil. Le dva meseca kasneje pa je napovedal odhod v politični pokoj. Kurz se je rodil 27. avgusta 1986 na Dunaju učiteljici in inženirju. Po odlično opravljeni maturi se je vpisal na študij prava, a ga ni končal. Že med študijem je prevzel vodenje podmladka ljudske stranke (ÖVP). Leta 2013 je kot najmlajši zunanji minister v zgodovini Avstrije prevzel vodenje zunanjega ministrstva. Takrat je bil tudi najmlajši vodja diplomacije v EU. Član avstrijske vlade je sicer bil že od leta 2011. Pri 24 letih je namreč postal državni sekretar za integracije in je takrat veljal za najmlajšega člana kakšne avstrijske vlade. Leta 2017 je sklenil koalicijo s svobodnjaki (FPÖ). Ko je prevzel kanclerski položaj, je bil star 31 let, s čimer je postal najmlajši voditelj vlade katere od držav EU in najmlajši kancler v zgodovini sodobne Avstrije. Znan je bil po svojem nasprotovanju jedrskemu orožju, trdemu stališču do migracij ter znižanju socialnih podpor za priseljence, tudi za tiste iz držav EU. Položaj avstrijskega kanclerja je prvič zasedal od decembra 2017 do maja 2019. Leta 2017 je tudi prevzel vodenje ÖVP. 27. maja 2019 mu je parlament izglasoval nezaupnico, potem ko je koalicija ÖVP in FPÖ razpadla zaradi korupcijske afere Ibiza, v katero se je zapletel tedanji vodja svobodnjakov Heinz-Christian Strache. Na volitvah nekaj mesecev kasneje je ÖVP osvojila 37,5 odstotka glasov. Kurz je nato prejel mandat za sestavo nove avstrijske vlade in začel pogajanja z Zelenimi. Ko so dosegli koalicijski dogovor, je pri 33 letih že drugič prisegel kot predsednik avstrijske vlade.

Sara Bertoncelj