fbpx

Dalajlama znova opozarja, da Evropa pripada Evropejcem in da bi se morali migranti vrniti v svoje domovine

Foto: STA

Tibetanski verski voditelj dalajlama je v sredo na konferenci v švedskem Malmöju dejal, da Evropa pripada Evropejcem in da bi se morali migranti vrniti v svoje domovine in pomagati pri njihovi obnovi.

Dalajlama, ki je leta 1989 dobil Nobelovo nagrado za mir, je ob tem dodal, da je moralna dolžnost Evrope, da pomaga beguncem, ki so v resnični nevarnosti za svoja življenja. “Sprejmite jih, pomagajte jim, izobrazite jih, a na koncu bi morali prispevati k razvoju lastne države,” je še dejal 83-letni dalajlama, ki je v strahu za življenje tudi sam bežal pred kitajsko vojsko.

Vodja tibetanskih budistov je sicer že ob izbruhu migrantske krize opozarjal na preveliko število migrantov, ki tiščijo v Evropo, in na nevarnost arabizacije stare celine. Po njegovem je rešitev v vračanju migrantov v države njihovega izvora. Hkrati je dejal, da mora Evropa pomagati manjšemu številu migrantov z azilno politiko, a na način, da lahko še vedno ohrani svojo kulturo. “Premisliti morate številne faktorje in biti pri tem praktični. Nemogoče je, da bi vsi prišli v Evropo,” je povedal in dodal, da je nudenje zavetja nekaj tisočim migrantom čudovito dejanje, vendar mora Evropa misliti na dolgoročno rešitev, ki vključuje razvoj in izobraževanje v muslimanskih državah.

Dalajlama je begunsko problematiko na Švedskem načel le tri dni potem, ko so protimigrantski Švedski demokrati na nedeljskih parlamentarnih volitvah zabeležili visoko podporo, poroča STA.

C. Š.