Pokol v Parizu: Policija objavila fotografijo napadalca na begu

(foto: Twitter)

Policija je identificirala enega od najmanj sedmih teroristov, ki so sodelovali v petkovih napadih na Pariz. Gre za Ismaela Omarja Mostefaija, ki je najmanj do leta 2012 živel v francoskem Chartersu. Vsaj eden od napadalcev naj bi oktobra potoval z begunci preko Balkana, dva pa sta po podatkih policije živela v Bruslju. V napad naj bi bili vpleteni tudi trije bratje, policija je v lovu za osmim napadalcem.

Že v soboto so se poročanja medijev razlikovala glede številk – tako glede števila žrtev kot tudi števila napadalcev. Islamska država je sicer v svojem sporočilu zapisala, da je bilo napadalcev osem. Oblasti so jih do zdaj naštele le sedem, osmi pa je, kot vse kaže, pobegnil.

Po petkovem krvavem terorističnem napadu v Parizu Francija žaluje za žrtvami. Po zadnjih podatkih je umrlo 132 ljudi, saj so danes boj za življenje v bolnišnici izgubili trije ljudje. Med žrtvami je po še nepopolnih podatkih tudi najmanj 21 tujcev: trije Belgijci, po dva Alžirca, Čilenca, Portugalca, Romuna, Mehičana in Tunizijca ter po en državljan Velike Britanije, Maroka, Španije, Švedske, ZDA in Nemčije.

Medtem ko francoska policija nadaljuje preiskavo, v državi še vedno veljajo izredne razmere, ki jih je takoj po napadih razglasil predsednik Francois Hollande. Ta je danes sporočil, da so identificirali že 103 žrtve.

NAJNOVEJŠE INFORMACIJE V POVEZAVI S TRAGEDIJO

 • Vzhodno od Pariza so našli še en avtomobil, uporabljen v petkovih napadih, in kot kaže, bi lahko najmanj enemu napadalcu uspelo pobegniti. Gre za črni Seat leon. Teroristi naj bi ga uporabili v napadih na več pariških barov in restavracij, kjer so streljali na goste in mimoidoče. Zaenkrat ni jasno, ali so napadalci, ki so uporabili ta avtomobil, na begu ali pa gre za ljudi, ki so jih že aretirali v soboto v Belgiji. V avtomobilu so nato našli več kosov orožja, med drugim več pušk kalašnikov, kakršne so bile uporabljene v napadu.
 • Parizu so ob prizoriščih napadov odkrili tudi dva sumljiva avtomobila z belgijskimi registrskimi tablicami. Eno od vozil, sivega golfa 3, ki so ga v petek zvečer opazili pri koncertni dvorani Bataclan, so belgijski policisti zasegli že v soboto, belgijske registracije pa naj bi imel tudi sivi Volkswagen polo, ki so ga v soboto našli v bližini Bataclana in naj bi ga prav tako uporabili napadalci.
 • V povezavi z enim od napadalcev, Mostefaijem, so francoski policisti aretirali šest ljudi.
 • Skupno so v povezavi z napadi v Parizu v Belgiji od sobote aretirali sedem osumljencev, tri v soboto in štiri danes, od katerih naj bi bil vsaj eden v času napada v Parizu. Belgijsko tožilstvo je sporočilo, da bodo nekatere od njih morebiti že v naslednjih urah privedli pred preiskovalnega sodnika.
 • Egiptovski potni list, ki so ga našli v soboto na prizorišču, ni pripadal napadalcu, pač pa žrtvi, je sporočil egiptovski veleposlanik v Franciji.
 • Dva izmed napadalcev sta bila francoska državljana, ki sta živela v Bruslju.
 • V napad naj bi bili po poročanju francoskih medijev vpleteni tudi trije bratje. Eden je umrl, eden je pridržan, tretji pa je ali umrl ali pa je na begu.
 • Francoske oblasti so sporočile, da je policija v lovu za osmim napadalcem.
 • Identificirali so še enega (drugega) izmed napadalcev, je sporočil vir blizu preiskovalcem.
 • Na različnih lokacijah v Parizu je danes popoldne izbruhnila panika. Razširila so se poročila o streljanju, a se je kasneje izkazalo, da je šlo za lažni alarm.

Francoska policija je objavila fotografijo enega od morebitnih napadalcev, ki je na begu, in prosi za kakršnekoli informacije o njem. Gre za 26-letnega Salaha Abdeslama, rojenega v Bruslju. Policija ob tem opozarja, da gre za zelo nevarnega moškega.

Eden od napadalcev znanec policije
Policija je Ismaela Omarja Mostefaija identificirala na podlagi prstnih odtisov. Po napadu v koncertni dvorani Bataclan so namreč tam našli njegov prst. Mostefai, rojen novembra 1985 v revnem pariškem predmestju Courcouronnes, je bil policiji znan, a večinoma zaradi manjših kršitev zakona. Leta 2010 so ga opredelili kot prioritetno tarčo zaradi radikalizacije, vendar pa do petka ni bil vpleten v nobeno teroristično zaroto. Po navedbah policijskih virov oblasti sedaj preverjajo, ali je lani odpotoval v Sirijo.

Francoska policija je ponoči že aretirala Mostefaijevega očeta in 34-letnega brata ter preiskala njuna domova. Napadalčev brat je dejal, da je celotna zadeva “norost” in “blaznost”. Policiji naj bi se brat predal sam, potem ko je izvedel, kdo je identificirani napadalec.

Eden izmed domnevnih napadalcev je v migrantskem valu šel čez Madžarsko
Kot smo že poročali, je policija pri truplu enega od napadalcev pri stadionu Stade de France našla sirski potni list osebe, rojene leta 1990. Srbski časnik Blic je objavil fotokopijo tega lista, na njem pa je ime Ahmed Almohamed. Osebo s tem potnim listom so 3. oktobra registrirali Grki, makedonsko mejo je prestopil 7. oktobra, potem pa šel naprej preko Srbije na Hrvaško, nato na Madžarsko in od tam v Avstrijo.

Za zdaj sicer še ni uradno oziroma jasno, ali je šlo pri najdenem sirskem potnem listu za pristen ali ponarejen dokument.

Prizorišča napadov so prekrita s svečami in cvetjem.

Foto: epa

Foto: epa

Preberite še ostale prispevke na temo terorističnega napada v Parizu:

Krvava noč v Parizu
Nemci že pred tednom dni ustavili enega od pariških napadalcev
Grozljive zgodbe preživelih
Svet v šoku

B. O., STA

 • John

  Ni pa jasno kako je domnevni udeleženec napadov v Parizu prišel iz Hrvaške v Avstrijo.
  Le kako?
  Letel je čez Slovenijo, mar ne?

 • Primož

  Srbija->Madzarska? V SLO so prišli 17.okt

  • kokobily

   V kombiljh se vozijo gor in dol že dve leti…

 • Bilderberg

  Če bi gledali strogo tehnično, so Francijo napadle Turčija, Grčija, Hrvaška, Slovenija, Avstrija in Nemčija. Te ki so mimo zakonov in ustav dovolile nezakonit prihod ekstremistov v Francijo. Čeprav so vlade vedele kaj se bo zgodilo in da bodo zaradi tega številni mrtvi! Francija bi morala sedaj tožit napadalce, zahtevat kazenski pregon odgovornih in izvest povračilne ukrepe!

  • Kučko pod pručko

   Potem bo šel pa Cmero v čuzo. Ga bomo vsaj rešeni!!!

  • pokvarjeniSvet

   Dejansko je res to, da veš da skozi tvoje ozemlje hodijo ISIS morilci in nič ne ukreneš….pomeni da si soodgovoren. saj si kot premier tega ozemlja dolžan zaustavit barbare, divjake in morilce.

 • rubec

  Ahmed Almohamed
  Če bi se ta bednik bognedaj naselil v Bohinju, bi si vmes montiral še očetovo ime. Al mohant.

  • dob

   Če bi se naselil na Havajih, bi bil pa Aloha. Taki se povsod asimilirajo. Kdo bi ga potem opazil.

 • xtc

  Vsi komentatorji tule spreglejujejo nekaj,da so nekateri rojeni v Franciji(torej domačini) del pa prišlekov.
  Kaj je nauk tudi za Slovenijo,da imamo tudi tukaj nekaj rojenih ali pa prej preseljenih ekstremistov,ki čakajo na ustrezen prihod nekga ,ki bo zadevo poljal,po možnosti,kakega takega iz Sirije,Palestine ali od kje. drugod.Treba pa je vedeti ,da je izcinilo par deset tisoč ljudi na poti iz Hrvaške v Nemčijo in zagotovo je velik sel teh aktivistov ISISa in drugih terorističnih skupin ,ki so ostali pri svojih celicah tako v Sloveniji,Avstriji,Nemčiji nekateri so krenili v BeneluX in severneje ter Španijo pa Višegrajske države.
  Zanimivo je videti izjave levakov in Kahla češ ni razlogov za paniko.
  Kdaj bodo?Ko bo letel v zrak kak nakupovalni center,cerkev ob nedeljski maši,šola,koncertna dvorana?.

  • soc

   Natanko tako. Le vprašanje časa (mesecev, let) je kdaj bo kak Ahmed sa Jesenica odšel k devicam in spotoma za vstopnico razstrelil stotnijo v Galusovi dvorani ali na kaki odločilni tekmi. Neizbežno.

   Multikulti in zavračanje Evrope na krščanskih temeljih sta polomija, perspektiva starega kontinenta pa klavrna. Priporočam v ogled napovedi pokojne Babe Vange glede Sirije, svetovne vojne in islamske Evrope.

  • domovina mili dom

   Posnet vse in kar se giblje in je sumljivo. Dat v svetovno bazo podatkov. Primerjalne iskalne metode. Sledljivost zajamčena. Ne bodo se kar tako sprehajali po EU. Žal pa zaradi teh teroristov in domačih kolaborantov izgubimo svobodo gibanja tudi evropski staroselci.

   • dob

    To ma kučan že vse zrihtano! UDBA dela.
    Mali pezde je vedu, da čez dvajset let vse prav pride. Zato pa UDBE ni ukinil.

  • dob

   Zmerni islamisti so se z leti integrirali v skrajne. Kva šele bo.

 • Kučko pod pručko

  Očitno je Slovenija v veliki meri kriva za pokol, ki se je zgodil v Parizu, saj ni zavarovala schengenske meje, kot bi jo morala. Tu pa nastopi vprašanje, kdo od naših politikov je glavni krivec. Moje mnenje je, da je to Milan Kučan , ki je vse od osamosvojitve postavljal same nesposobne vladarje. Če si samo zamišljamo Drnovška, ki bi v tako kritičnih trenutkih hodil z mirovniškim vencem na glavi in to bi bilo vse. Da o Pahorjevem leporečju, ko bi se morali stvari lotiti “preudarno”, niti ne razpravljamo. Še bolj škoda pa je besed o Šivilji, saj drugega kot blefiranja v modnih cunjah pred TV kamerami ni obvladala. Cmero je pa Cmero, omahljivec, cincar, mečkač, mencač, torej človek, ki je kot nalašč za prehod teroristov čez slovensko ozemlje. Edini, ki bi bil zadevi kos, je Janša. Prepričan sem, da bi z odločno potezo zavaroval Evropo in s tem preprečil tragedijo. Zaradi vsega, kar sem navedel, je zame za pariške dogodke daleč največji krivec potuhnjenec iz Murgel in njega bi morali Francozi postaviti pred haško sodišče!!!

  • leviukradlidrzavo

   Glede nesposobnosti nasih politikov se strinjam. Se pa definitvno ne v tem ko konstantno nabijas da je Slovenija kriva za pokol v Franciji ker naj bi scitl schengen. Povej mi no, kako bi to spelal? Na meji zadrzal do danes 200 tisoc ljudi? In kar je secl pomembnejso. To ni samo slovenska meja, je skupna schengen meja. In ce ze na koga kazes s prsti bodi vsaj tok objektivn in vkljuci v ta ponavljajoc sestavk vse schengen clanice. In ce vsi samo nemo spremljajo kljub opozarjanju Slovenije da je val prehud za 2 milijonsko Slovenijo in ostala 500 milijonska Evropa rabi 1 mesec casa da poslje na pomoc 200 policajev in dnarja za 1 mesec stroskov pol je Slovenija zadnja na katero imas pravico kazat s prstom. Smo prvi od Turcije naprej ki se dejansko trudimo s popisom in pregledom. Mi, ki nas je dva milijona. Ne Grcija, ne Srbija, ne Makedonija in ne Hrcki, Slovenija! Tako da se umiri in daj na stran svojo mrznjo do trenutne politike in mal objektivno poglej na vse skup.

 • rudi breznik

  dragi kucko pod prucko niti toliko jajc nimas da bi se podpisal z pravim imenom pod mnenje rad bi vedel ob tvojem bluzenju kaj si v zivljenju dosegel zaradi takih negativcev smo katoliki obsojeni na propad

  • dob

   In kaj bi ti naredil, če bi poznal njegovo ime, imel njegov naslov, vedel koliko otrok ima, kako je ime njegovi ženi, kje dela, če bi lahko bral njegovo privatno pošto?

  • ney

   V času Jezusa je bil v Rimu cesar in imel belo haljo z rdečo linijo….Kdo pa je namesto cesarja v Rimu sedaj in nosi ravno tako belo haljo, le da imajo malo manjšo kraljevino imenovano Vatikan…in na kakšen način(Španska inkvizicija)…

 • Kučko pod pručko

  Dragi Rudi, katoliki še zdaleč niste obsojeni na propad, kot si se izrazil, zaradi mene in meni podobnih. Stvar bi moral gledati bistveno širše, kot jo sedaj. Rimsko-katoliška cerkev je bila obsojena na propad že v zdavnaj, saj se je hotela povzdigniti nad vse ostale. Če poznaš križarske vojne in Gottfrieda Bujonskega, ki je s svojo vojsko odšel osvobajat Jeruzalem, veš o čem govorim. Pa kasnejši razkroj krščanstva zaradi nadutosti rimskega papeža, ki je izobčil carigrajskega patriarha, za povračilo pa je slednji izobčil papeža. Leta 1054 sta se cerkvi ločili na pravoslavno in katoliško prav zaradi papeževe samomogočnosti. Tudi negativci mojega kova, kot nas imenuješ, nismo prodajali odpustkov, zaradi katerih se je Martin Luther ločil od Cerkve in krščanstvo razbil še naprej. In nisem
  jaz ali moji somišljeniki počenjal svinjarije za vatikanskimi zidovi, nisem povzročal pedofilskih škandalov, se enormno bogatil na račun raje in ni zaradi mene z londonskega mosta bingljal Roberto Calvi. In nisem jaz moril papežev, ampak so to počeli do skrajnosti konzervativni kardinali. Preberi samo knjigo Umor v Vatikanu, pa ti bo jasno, zakaj je umrl Albino Luciani, papež Janez Pavel I.

  Rudi, ko se drugič lotiš žigosanja ljudi, bodi bolj premišljen in se ne zaletavaj tja v en dan. Če je moje mišljenje o krivdi Kučana in njegovega političnega pola takšno, kot sem ga napisal, me je na to
  pripeljalo zelo veliko primerov, ki so se zgodili od osamosvojitve naprej.

  Če pa me že sprašuješ, kaj sem v življenju dosegel, ti lahko rečem samo to, da sem veliko in da sem nad vsem lahko upravičeno ponosen. Da pa nastopam pod psevdonom, ni nič posebnega in ni merilo za to, koliko ima kdo jajc. To je pač običaj na vseh forumih!!!

 • Ježek Teka Teka

  Me zanima kako bo Cerrar zagovarjal svojo nesposobnost, ko bo poklican na raport k Francozom, pa to …

  • Kučko pod pručko

   Hudo bo zanj in za Murglarja. Palais de Justice de Paris je nekaj čisto drugega, kot so komunistično-kučanovska sodišča v Sloveniji!!!

  • xtc

   Bo premislič,ali bi se us…… ali podelal,še ne ve.
   Mora razmisliti.

 • PIA

  Kako je prišel s Hrvaške v Avstrijo in naprej v Pariz?
  Po Cerarjevi evidenci, smo ga tja odpeljali v reševalnem vozilu.

  • John

   Desničarji so ga prešvercali.
   Ve se, kdo je kriv za vse, kar je narobe v Dolini.

 • čips

  Vse izgnat iz EU! Naj se dol pobijajo med seboj.

 • miha57

  Islam+levi fašizem=konec demokracije.

 • miha57

  Kako pa to,da so na meji spregledali kombi z raketometom in s strelivom…ko pa so menda tako pedantni.

 • miha57

  Ne vem zakaj vabijo na RTV SLO Z.Bečiroviča,ki soli pamet o islamu.Ni ga na svetu enega samega Ziada,ki bi me prepričal,da je islam miroljuben.LAŽ !!! Islam si je zadal nalogo-uničiti temeljne evropske vrednote in demokracijo.

  • dob

   A ni to čudno, da tistega, kar si mislim o g.Z.Bečiroviću, ne morem napisati.
   Pravzaprav lahko, vendar ne smem.

   • miha57

    Zato bom narobe napisal-on je as!

  • hibernacija

   Če je direktor Mednarodnega inštituta za medreligijske in mednacionalne ter. Bližnjevzhodne študije (IFIMES) Ljubljana., človek pričakoval, da ga vabijo kot strokovnjaka!?

  • xtc

   Lahko je Bečirovič OK,ampak ko bo prišla komanda bo pa enak ali pa bo glavo lahko metal na koš.

 • alojz

  Je star znanec policije. So ga spremljali. Sedaj preverjejo, če je bil v Siriji.
  Ja kako pa so ga spremljali, da še tega ne vejo?
  In koliko takšno spremljanje stane? Za kakšne 1/2 milijona migrantov.

 • rubec

  Francozi so izdali tiralico za Abdeslam Salah. Sem šel preverit v slamo na skednju. Tam ga ni. Zdaj grem pogledat še v salamo.

  • ney

   Ha, ha, ha +++++++++++++++++++++

  • xtc

   A ono iz svinjino?

 • John

  Francoz.

 • pajot

  Abdo,Abdo,kar pobegnu si. Ja,kva se pa to prau? razstrelit bi se morau,ne pa tkole bežat.Kakšen džihadist pa si,porkamadona!

  • John

   Kdo bo pa zdej njegove device dobu, da jih spedena?

 • pokvarjeniSvet

  Zakaj noben Medij ali politik ne upa sedaj povedati in sporočiti da bo treba vse muslimane spregledat in ta sumljive poslati takoj nazaj od koder so prišli…..da o zaprtju mej in vračanju vseh migrantov ki so sedaj prišli v Evropo sploh ne govorimo – to bi sedaj mogo biti povedano vsepovsod v vseh medijih in v celem EU parlamentu….samo saj veste kdo vodi EU parlament in medije – tako da iz tega nebo nič žal. Napadi se bodo pa izvajali še naprej…..kera čobanska logika in smešnica.

 • xtc

  Abdeslah Salam alias Tomash Majer.Torej prijavit!.

 • ney

  Mal mi je sumljiva tale s prstom….Kaj pa, če je bil prst podtaknjen, da se ne bi našlo pravega đihadista…poden barabe so zmožni vsega…
  KDOR NE SPOŠTUJE NOBENEGA ŽIVLJENJA,TUDI NJEGA ŽIVLJENJE NE SPOŠTUJE.

 • Bond007

  Še roka je sumljiva,kaj šele prst.

  • xtc

   Pa najdeš lulčka za d….?

   • Bond007

    Po bitki so vsi Generali pametni.Preventiva je pomembna.

    • ney

     No saj pri tej je EU odpovedala, preventivi mislim…

    • xtc

     Točno tako levopeto kolono pred sodišča in zapor.

     • Bond007

      Pred strelski vod,pa zadnja želja in kaput.

   • Bond007

    Moj komentar je živ.Se nenehno dopolnjuje in spreminja.Zato mi ni pametno replicirati.

    • xtc

     A si ti lbanjček,pa sote ja zagnal s portala?

     • Bond007

      Tri portale sem uničil,tega lahko zminiram.Pa je preveč Cool.

 • pokvarjeniSvet

  Zanimivo imamo toliko obveščevalnih služb imamo zakone ki zahtevajo indentifikacijo osebe tudi s prstnimi odtisi.In sploh če nekdo pride iz varne države kjer ni vojne brez papirjev se ga nežene nazaj zlepa ali zgrda ne glede na množico. Avstralija to dosledno izvaja in prebivalci Avstralije državljani so ji hvaležni ! Tudi če je potrebno ladijo z begunci potopit…..ker niso ubogali ukazov, da se obrnejo. Zakoni so zakoni za vse enako ali pa za nobenega – in tak je lahko edino prav.

 • Luka Prelesnik

  razčetverte ga !

  • Bond007

   V Džamiji v Ljubljani, bo zaprt.Da sonca, ne bo videl.Le noč.

 • Luka Prelesnik
  • Bond007

   Razmnožujejo se hitreje in to je problem,ne rasističen,ampak matematičen.

 • Antikrist

  Ta je pa glih tak kot sin od Milana Zvera!

  • Bond007

   Zverov je tudi terorist.Nisem vedel.

   • xtc

    Mislim ,da utegne biti obratno,vi niste obranili nič,kaj šele osvobodili.

    • Bond007

     Si še vedno suženj.Česa.

  • Bond007

   Zverov se pripravlja za ISS,baje.

  • xtc

   Nisem vedel ,da je Mesec njegov sin.

 • xtc

  Nekako iči na Meseca.A so Gorenjci uvozili rjuharje?

 • sunday

  ne vem, če ga nisn vido poleg posranohlačnika pred 14 dnevi ??

 • marta

  24 ur poroča, da vse kaže, da so v Belgiji ujeli Abdeslama Salah.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!