fbpx

Pokol v Parizu: Policija objavila fotografijo napadalca na begu

(foto: Twitter)

Policija je identificirala enega od najmanj sedmih teroristov, ki so sodelovali v petkovih napadih na Pariz. Gre za Ismaela Omarja Mostefaija, ki je najmanj do leta 2012 živel v francoskem Chartersu. Vsaj eden od napadalcev naj bi oktobra potoval z begunci preko Balkana, dva pa sta po podatkih policije živela v Bruslju. V napad naj bi bili vpleteni tudi trije bratje, policija je v lovu za osmim napadalcem.

Že v soboto so se poročanja medijev razlikovala glede številk – tako glede števila žrtev kot tudi števila napadalcev. Islamska država je sicer v svojem sporočilu zapisala, da je bilo napadalcev osem. Oblasti so jih do zdaj naštele le sedem, osmi pa je, kot vse kaže, pobegnil.

Po petkovem krvavem terorističnem napadu v Parizu Francija žaluje za žrtvami. Po zadnjih podatkih je umrlo 132 ljudi, saj so danes boj za življenje v bolnišnici izgubili trije ljudje. Med žrtvami je po še nepopolnih podatkih tudi najmanj 21 tujcev: trije Belgijci, po dva Alžirca, Čilenca, Portugalca, Romuna, Mehičana in Tunizijca ter po en državljan Velike Britanije, Maroka, Španije, Švedske, ZDA in Nemčije.

Medtem ko francoska policija nadaljuje preiskavo, v državi še vedno veljajo izredne razmere, ki jih je takoj po napadih razglasil predsednik Francois Hollande. Ta je danes sporočil, da so identificirali že 103 žrtve.

NAJNOVEJŠE INFORMACIJE V POVEZAVI S TRAGEDIJO

  • Vzhodno od Pariza so našli še en avtomobil, uporabljen v petkovih napadih, in kot kaže, bi lahko najmanj enemu napadalcu uspelo pobegniti. Gre za črni Seat leon. Teroristi naj bi ga uporabili v napadih na več pariških barov in restavracij, kjer so streljali na goste in mimoidoče. Zaenkrat ni jasno, ali so napadalci, ki so uporabili ta avtomobil, na begu ali pa gre za ljudi, ki so jih že aretirali v soboto v Belgiji. V avtomobilu so nato našli več kosov orožja, med drugim več pušk kalašnikov, kakršne so bile uporabljene v napadu.
  • Parizu so ob prizoriščih napadov odkrili tudi dva sumljiva avtomobila z belgijskimi registrskimi tablicami. Eno od vozil, sivega golfa 3, ki so ga v petek zvečer opazili pri koncertni dvorani Bataclan, so belgijski policisti zasegli že v soboto, belgijske registracije pa naj bi imel tudi sivi Volkswagen polo, ki so ga v soboto našli v bližini Bataclana in naj bi ga prav tako uporabili napadalci.
  • V povezavi z enim od napadalcev, Mostefaijem, so francoski policisti aretirali šest ljudi.
  • Skupno so v povezavi z napadi v Parizu v Belgiji od sobote aretirali sedem osumljencev, tri v soboto in štiri danes, od katerih naj bi bil vsaj eden v času napada v Parizu. Belgijsko tožilstvo je sporočilo, da bodo nekatere od njih morebiti že v naslednjih urah privedli pred preiskovalnega sodnika.
  • Egiptovski potni list, ki so ga našli v soboto na prizorišču, ni pripadal napadalcu, pač pa žrtvi, je sporočil egiptovski veleposlanik v Franciji.
  • Dva izmed napadalcev sta bila francoska državljana, ki sta živela v Bruslju.
  • V napad naj bi bili po poročanju francoskih medijev vpleteni tudi trije bratje. Eden je umrl, eden je pridržan, tretji pa je ali umrl ali pa je na begu.
  • Francoske oblasti so sporočile, da je policija v lovu za osmim napadalcem.
  • Identificirali so še enega (drugega) izmed napadalcev, je sporočil vir blizu preiskovalcem.
  • Na različnih lokacijah v Parizu je danes popoldne izbruhnila panika. Razširila so se poročila o streljanju, a se je kasneje izkazalo, da je šlo za lažni alarm.

Francoska policija je objavila fotografijo enega od morebitnih napadalcev, ki je na begu, in prosi za kakršnekoli informacije o njem. Gre za 26-letnega Salaha Abdeslama, rojenega v Bruslju. Policija ob tem opozarja, da gre za zelo nevarnega moškega.

Eden od napadalcev znanec policije
Policija je Ismaela Omarja Mostefaija identificirala na podlagi prstnih odtisov. Po napadu v koncertni dvorani Bataclan so namreč tam našli njegov prst. Mostefai, rojen novembra 1985 v revnem pariškem predmestju Courcouronnes, je bil policiji znan, a večinoma zaradi manjših kršitev zakona. Leta 2010 so ga opredelili kot prioritetno tarčo zaradi radikalizacije, vendar pa do petka ni bil vpleten v nobeno teroristično zaroto. Po navedbah policijskih virov oblasti sedaj preverjajo, ali je lani odpotoval v Sirijo.

Francoska policija je ponoči že aretirala Mostefaijevega očeta in 34-letnega brata ter preiskala njuna domova. Napadalčev brat je dejal, da je celotna zadeva “norost” in “blaznost”. Policiji naj bi se brat predal sam, potem ko je izvedel, kdo je identificirani napadalec.

Eden izmed domnevnih napadalcev je v migrantskem valu šel čez Madžarsko
Kot smo že poročali, je policija pri truplu enega od napadalcev pri stadionu Stade de France našla sirski potni list osebe, rojene leta 1990. Srbski časnik Blic je objavil fotokopijo tega lista, na njem pa je ime Ahmed Almohamed. Osebo s tem potnim listom so 3. oktobra registrirali Grki, makedonsko mejo je prestopil 7. oktobra, potem pa šel naprej preko Srbije na Hrvaško, nato na Madžarsko in od tam v Avstrijo.

Za zdaj sicer še ni uradno oziroma jasno, ali je šlo pri najdenem sirskem potnem listu za pristen ali ponarejen dokument.

Prizorišča napadov so prekrita s svečami in cvetjem.

Foto: epa

Foto: epa

Preberite še ostale prispevke na temo terorističnega napada v Parizu:

Krvava noč v Parizu
Nemci že pred tednom dni ustavili enega od pariških napadalcev
Grozljive zgodbe preživelih
Svet v šoku

B. O., STA